SUP / Stand Up Paddle / Ståpadlebrett – vannrenn.


SrfSnoSk8 sin Vannrennsguide 2017.

Tilbake i 2007 introduserte vi Stand Up Paddle i norge. Den gangen var det ett stort glassfiberbrett vi presenterte som var en 50/50 tur og bølge SUP. Nå er antall leverandører og typer mangedoblet og vi får konstant spørsmål om rådgivning i valg av utstyr.

Ståpadle brett (vi bruker litt tid på å få alle med på å gi aktiviteten en norsk navn (vi byr på Vannrenn), tross alt kaller engelskmenn fremdeles langrenn for «cross country skiing») er drevet av et umettelig behov fra forbrukerene. Her er det teknologier og konsepter hvor noen vil overleve og noen vil dø og nye vil komme. Brorparten av brettmodellene i markedet er allroundere som er ok å padle litt rett fram og litt nedover på surf i bølger. I tilegg er det et klart skille mellom praktiske brett du kan rulle sammen og putte i en bag & de som krever eget transportbyrå.

Basert på våre erfaringer i norske fjorder, fantastiske kystlinjer, elver og vann har vi klare oppfatninger om hva som passer hvor & hvem.

Foto_Kristin_Telle

Familie & fritidspadlere i fjord og innlandsstrøk / vindbølger:
Dere skal ha et brett som har god retningsstabilitet. Størrelse i forhold til tyngste person, og et US box system finne hvis det er tenkt å padles effektivt. Ønsker man et bombesikkert brett som tåler maksimal mishandling er et PVC brett med tre faste finner det beste valget.

Red Paddle Sport 11 (2016)

Familie & fritidspadlere i kyst-havbølger / dønninger:
Dere skal ha et brett med tre eller flere finner for å kunne svinge i harmoni med bølgene dere blir med. Lengde hjelper på retningsstabillitet, så ikke kjøp et kort brett i første runde.

Trening & aktive fritispadlere:
Her skal det brennes kalorier & sixpacken lokkes fram. For dere er det viktig å få åretaket så tett til kroppen som mulig, men det går på bekostning av stabilliteten, så bli komfortabel i smule farvann før det legges ut på langtur.


Glassfiber eller PVC?

Brett i fiberarmert epoxy gir designerene frie tøyler med hensyn til form. I praksis betyr dette at fiberbrett er bedre egnet til formål hvor enten du trenger å bite deg fast i en vertikal bølgevegg eller du søker den optimale superstive carbon opplevelsen.


 
Brett i PVC eller andre materialer hvor luft er kjernematerialet har mange av de samme egenskapene som de epoxybrettene, men kan stues ned i en bag etter bruk. Hastighet eller vannmotstand er ingen forskjell, annet enn i helt spesielle tilfeller.

Vi anbefaler oppblåsbare brett til alle som hovedsakelig skal padle i norske fjorder, vann & elver, mens harde brett er absolutt det beste hvis det skal surfes seriøst på bølger. Generelt er 95% av alle brett som selges i 2017 oppblåsbart. Teknologien i produksjon av PVC brettene er nå så høyteknologisk at det kan være vanskelig å påvise forskjellene mellom det ene eller det andre. SrfSnoSk8 Har to verdensledene leverandører på oppblåsbart. Red Paddle er den største produsenten av SUP brett på verdensbasis og en pioneer både teknologisk så vel som designmessig. Fanatic har flere brett i tilsvarende teknologi fra samme produksjonssted, men har en litt annen tilnærming, som gjør også deres vareutvalg interessant for spesiellt de med en liten windsurfingspire i familien.

Vår utfordring i et marked som er delevis kommersiellt – og derfor får besøk av aktører som ser mer på penga enn gleden i å dele livsstilen vår, er ulik oppfatning av om det er riktig å tilby utstyr som ikke burde kalles SUP.

Markedet oversvømmes av flytemadrass og gummibåt produsenter som vil «være med» i denne aktiviteten på vannet. Ikke så rart da den vokser raskere enn alle andre vannsporter noensinne. Et brett må være stivt. Det betyr tåle mange PSI, helst opptil 25, i hvertfall mer enn pumpa kan gi. Det må kunne rulles sammen greit, det må ha finnesystem som er skikkelig, du må ha en bag som gjør transporten mulig og du må ha en pumpe som ikke sliter deg ut hver gang det skal pumpes osv. Så kommer tykkelsen på PVC materialet og hvor det er forsterket for å oppnå maksimal levetid og stivhet. Og det er en fordel å kunne få hjelp i en butikk som har kompetasen til å hjelpe deg dit du vil med padlingen. Det er her Red Paddle og Fanatic er i en klasse for seg.

Alle som har lekt med lim og særlig kontaktlim har kanskje erfart at om flatene du limer sammen er rene, så vil også limet sitte bedre. Jo hardere du klarer å klemme sammen flatene – jo sterkere blir resultatet. Tar du disse opplagte metodene og samtidig optmailserer fabrikkmiljøet med temperatur, optimale råmaterialer og en motivert gjeng med kinesere som har jobbet med Red Paddle siden unnfangelsen, får du et produkt ingen andre matcher. Alle som har møtt en 60 år gammal seilmaker vet at kvalitet er det eneste han gidder å tilby.

Roger Tushingham er Red Paddle sin produktsjef (og sjef) hvor ingen detaljer er for små til å gis oppmerksomhet, og ingen produksjonsmetode eller råmateriale er så bra at den ikke kan forbedres. Roger er en legende i bransjen. Der produsentene av harde brett lener seg på den lokale gummibåtfabrikken i Kina når det gjelder teknologi, bygger Roger nye maskiner og løfter brettproduksjon i PVC til nivåer resten av markedet løper etter for å kopiere.

Så når du skal ut og handle oppblåsbart må du sjekke PSI, antall overlapp av PVC i omkretsen/rail på brettet, at oppbevaringsbagen er solid, at finnesystemet er universellt (US finbox) sjekke at du minimum har en doubleaction pumpe. Den beste er selvsagt den med to sylindere (halve tiden å pumpe) og at bagen har nylon/seilmaker tråd i alle sømmene sine. Når du har sjekket disse, sees vi på vannet på hvert vårt Red Paddle eller Fanatic SUP.

Brett koster stort sett mellom 7 og 20 tusen.

En åre fra 1000 til 5000,-

En leash ca 400,-

En tur på vannet er gratis og deilig.

Ta en prat med oss om padleårer, det er ulike formål bak designene av disse også. Det er forskjell på bøyekurver, bladstørrelser og vekt. En god åre er som en god skistav.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *