Waterman-Kids

SrfSnoSk8 lanserer denne våren en ny og lettere vei for juniorene som aspirer til å bli sjømenn. Betegnelsen “Waterman” er hva vi kaller det når vi tenker allsidighet på vannet. Hva er vel ikke riktigere og viktigere enn å gi de yngste denne muligheten som først nå er blitt tilgjengelig for alle. Fram til sommeren 2016 fantes det ingen multiseil & padlefarkoster som rent praktisk lot oss bygge robuste vannmenn fra 5års alderen.

Teknologien som gjorde drageseiling (kite) poppis, & ståpadlebrett (SUP) superpoppis, har endelig kommet til unga. Nå tre år etter at jeg tredde ideén over North Sails og North kiteboarding sine designere har vi verdens letteste seil å forstå på vannet. En effektiv kjøl i et oppblåsbart padlebrett fikk vi denne våren og voilá : iRIG + Red Paddle Windsurfer = en trygg, gøyal, praktisk & prisgunstig aktivitetsplattform.

I egenskap av å ha lært 100vis av barn & voksne å seile og alltid på jakt etter beste metode, er dette et nivå vi er svært glade for å kunne tilby. Riggen er det viktigste i denne sammenheng og den fungerer utmerket på alle windsurfere med kjøl. Brettet i PVC kompletterer konseptet for de som gjerne vil ha noe som tåler mer juling enn et tradisjonellt glassfiberbrett, eller rett og slett ser fordelen i å kunne pakke brett og seil i en ryggsekk/bag.

iRig pumpes opp på ca ett minutt og finnes i 4 størrelser. De to minste størrelsene tilbyr vi innbytte på i likhet med barnevåtdrakter, fordi vi regner med at de minste barna ikke rekker å slite ut seilet før det er hensiktsmessig å bytte til større modell.

En av designspesifikasjoene lød: “skal være like lett å lære seg å bruke som et nytt TV spill” Det sier litt om hvor intuitivt nivå vi mener iRig ligger på.

Red Paddle sin Windsurfer er utviklet av en av de mest respekterte seilmakerne i verden. Tushingham Sails i England gjorde banebrytene tekonologiutvikling når de lanserte de første oppblåsbare ståpadlebrettene i 2008 og de leder fremdeles dette teknologiracet. Det er ingen lett oppgave å skape et brett som både er godt å padle vannrenn med og å seile windsurfing på, så prosessen har tatt tid. Dette er den første modellen som har et kjølsystem som ikke saboterer padleegenskapene og tåler behandlingen man må forvente av et surfeskolebrett.

Det er viktig å skille mellom tradisjonellt windsurfingutstyr og en oppblåsbar løsning. Det gjøres mange forsøk på å lage oppblåsbare windsurfere for tiden. De kan se besnærende ut på youtube, men i praksis er de fleste forsøk mislykket slik vi ser det. Hva er vitsen med en oppblåsbar windsurfer hvis den veier mer, har dårligere ytelse og koster like like mye som et tradisjonellt bygget glassfiberbrett? Kan hende at det kommer en gang i framtiden, men foreløpig er det ingen vits å se på “høy ytelse” og oppblåsbart i samme tekst. Glassfiberbrettene ligger milevis foran når det kommer til ytelse i planehastighet/fart over 15 knop.

Red Paddle windsurfer er ytelse til et visst nivå. Den er super å lære prinsippene fram til å plane i trapes med en konvensjonell rigg. Det viktigste er dog at den er allsidig. En multiaktivitetsplattform som fungerer i praksis.

iRIG vil bli første skrittet for de aller fleste som vil knekke koden “å seile” i årene som kommer. Ingen annen metode gir så enkelt og billig den grunnleggende forståelsen av vind, bølger & vær.

Vi startet å levere iRIG juli 2016 og har bare positive tilbakmeldinger (solgte alle vi fikk tak i). Ute i våre vakre fjorder seiler småtasser som aldri ville hatt samme muligheter med de minste riggene vi har hatt for barna. Blant de voksne er det de som har lært kvikkere teknikken enn noen gang, og jaggu har vi også en gruppe 80tall seilere som synes det er helt greit at ytelsen stopper ved omtrent planeterskel, de er ikke interessert i å feie avgårde i plan med trapes og fotstropper likevel. De vil bare seile, og de vil ha et seil som er lett, trygt og praktisk. Den største gruppen windsurfere på 80 tallet seilte aldri med trapes eller fotstropper så iRIG kan også bli en velsignelse for en ny giv innen personlige seilfartøy :)

Helt siden Seasport/SrfSnoSk8 startet i 1978 har vi vært opptatt av å lære folket å stå på brett. Vi driver jo også butikk så motivasjonen er enkel å forstå. Det betyr likevel ikke at vi anser oss som noen vanlig butikk. Vi bygget opp nasjonale forbund, iverksatte skoler, utdannet instruktører og sloss for kvalitet i alle ledd. Vi er vannmenn først og butikkmenn sekundært. Sammenblandingen av brettsportene vi nå lever i, er en unik tid. Vi savner litt “krigene” mellom brettsportene for underholdningens skyld, men nå som krigen heller er mot fylkesmenn som nekter tilgang til naturen ser det ut til at alle brettentusiastene er på samme lag (jada det er unntak..)

Jonathan som her demonstrer utstyret er 10 år og begynte karrieren på padlebrett i norges største windsurfingklubb, Lysakerfjorden Brettseilerklubb. De forsto tidlig at veien for juniorene var både tøff og førte til stort frafall dersom det ikke var nok lek involvert i de første timene på vannet. Så de introduserte en padlebrettgruppe til de juniorene som gjerne ville være med, men egentlig ikke var klare/store nok til å dra seil opp av vannet. Denne aldersgruppen ville også legge beslag på for store deler av trenerkapasiteten, så valget var nei eller sup.

Det valget gjorde at Lysakerfjorden Brettseilerklubb har kapasitetsproblemer, eller har en vellykket rekrutteringsmodell for å si det slik. Kombinasjonen rekkruttering til seiling gjennom ståpadling er med andre ord en etablert stige alle kan lære av. I 2014 fantes det ikke brett som var hensiktmessige til både vannrenn og seiling men nå er altså den kostnaden halvert. Det viktigste teknologispranget seiling har sett siden windsurferen og kiten kom på brett.

Kongelig Norsk Seilforening fattet interesse høsten 2016 og sammen kokte vi fram Waterman/kids konseptet hvor den nye teknologien skal hjelpe foreningen til å senke kravene til kursdeltagerne og øke suksessraten. Gamlingene (he he) som avleverer unga på trening skal også lokkes ut på vannet. Juniorene leker seg til sjøvett & vindforståelse på brett, mens de aktive seilerne padler for treningens skyld når det er vindstille. De foresatte får i tilegg muligheten til å stramme opp mage/rygg muskulatur og skjerpe balanse sin, så her er det vinn-vind-vinn over hele linja.

SrfSnoSk8 lidenskapelig opptatt av rekruttering som sagt, så vi vil være med å kvalitetsikre og motivere fortsatt god utvikling i alle klubber hvor vi kan bidra.

Har du en junior du vil skal bli en robust vannmann på smidigst mulige måte kan du se mer hva KNS(Oslo)LBK(Bærum)SBF(Stavanger)BS(Bergen) og andre klubber har planlagt for sesongen. Foreløpig er det kun KNS som er pilotklubben for Waterman prosjektet som vi tror vil få både nasjonal og internasjonal betydning.

Tenke seg til at juniorene bærer eget utstyr. Windsurferen til Red Paddle Co veier ca 10kg og det spiller ingen rolle om det smeller i bakken. Materialene er de samme som en solid RIB, bare ennå mer high-tech så de tåler trykk over 25 Psi.

Jonathan pumpet ikke brettet selv. En junior klarer å pumpe omtrent til 10 Psi. Resten må en som veier mer enn 30kg ta seg av. Pumping tar 5-6 minutter med en dobbesylindret pumpe. For de litt slappe har vi også elektriske 12V pumper. Seilet pumpes på ca 1 minutt med samme pumpe. Det er stabilt ved 6psi.

Vil du vite mer om iRIG eller Windsurfer kan du ta kontakt med oss i SrfSnoSk8. Vurderer din seilforening å blåse liv i juniorrekruttering er det like greit å ta kontakt med Helge Rotnes direkte på tlf 2283SURF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *