Rigging av seil -på oppfordring :)

Jeg får mange morsomme og interessante spørsmål om rigging av seil. Det hender også at jeg må yte litt nødhjelp på stranden, så her er en liten reprise av info vi har lagt ut tidligere.

Egentlig burde jeg laget en sang om rigging, men det får bli med et par stikkord og litt film og bilder istedet. Det som må huskes er NBUNB Nedhal-bom-uthal-nedhal-bom!

Et nytt seil rigges på under 3 minutter  i denne rekkefølgen: 1. tre masten i mastelommen, dra nedhal i følge målene oppgitt på seilet, sett på bommen og justere uthal i forhold til anbefalt lengde. Alle disse instillingene er trykket på North og Duotone seil. Å rigge ned: 1. løsne uthalet og ta av bommen, 2. løsne nedhalet og trekk ut masta. (IKKE rør spilene, med mindre du har et seil som spesifiserer at du skal gjøre det, f.eks et F-Type foil camber seil). Riggemanualen ligger inni seilposen sammen med en spilenøkkelIKEAsizeUmbrako.

Og her er alt du trenger å vite for å få brukt seilet ditt slik seilmakeren din forestillte seg at du skulle:

Først vår egen norske pdf: Link til .SrfSnoSk8. riggeguide.

Her en litt nerdete rigge video fra Raoul Joa & Nik Baker:

Så hvordan du rigger et seil på 1 minutt!

Så en nøye gjennomgang etter tysk oppskrift med Nik igjen om hvordan du rigger seil med plastprofiler inni (Camber induced)

Så for å ta de vanligste problemene:

– Ja masten er rett og mastelommen er kurvet. Du må jobbe deg stykkvis nedover masten når du trer det på. Det går ikke å bare dra nederst på seilet, det må jobbes litt med for å få toppen til å gå seg til.

-Nei spilene skal ikke stå ut foran masten når du er ferdig, de skal ligge litt ut på siden, ikke forbi. Har du spiler ut foran masten skal du trekke mer nedhal så masten bøyer seg mer. Husk å justere bommen til slutt. Nedhalet er mange ganger hardere å dra enn uthalet. Derfor bruker aktive windsurfere enten en jekkeforlenger ,eller en sveivegreie hvis de ikke har North systemer. Har du ingen av delene så bruk trapeskroken til å dra tauet med. Fest tauet med en knute du lett åpner igjen i kroken, sett deg ned, spenn fra med foten mot masteforlengeren og dra alt du orker. Du klarer ikke å dra i stykker seilet.

-Ja spilene skal generellt være så stramme at det ikke er rynker på tvers av spilene.  North Sails/Duotone fra 2018 og nyere skal ikke justeres, selv om det er litt rynker. De er kalibrert og limt fra fabrikken. Spilene skal ikke taes ut. Aldri. (med mindre de må repareres).

Plane tidlig? Dypt seil, dvs akkurat nok nedhal til at toppen av seilet bølger seg litt. Bommen skal så vidt holde seilet. Pass på at du har nok nedhal til at du får seilet til å rotere. 

Overrigget, null kontroll? Dra mer nedhal, da senker du trykkpunktet i seilet og gjør det mindre. Det betyr at brettet holder seg mer på vannet og du tåler et par sekundmeter vind til. Flytt gjerne mastefoten litt fram hvis du spretter mer enn du ønsker. Hjelper det ikke bare å prøve alle justeringer av riggen kan det være en ny finne brettet kan hjelpe deg, hjelper ikke det heller så er vi alltid åpne for å hjelpe deg over på et brett med riktigere bruksområde for deg.

Og du…Husk vedlikeholdet av seil, bom, mast og mastefot:
Seilet brytes ned av UV stråler, så når du ikke bruker det skal det stå i skyggen. Seil kan vare fra 1 til 20 år avhengig av eksponeringen.
Bommen må du dra ut endestykket og skylle/vaske bort salt og dritt som har tatt bolig der. Bomgrepet blir som nytt etter en runde med 120 sandpapir, ha alltid superlim for hånden til å lime fast EVA grep som blir skadet i fjæra. Bytte hele grepet er i praksis umulig for de fleste.
Masten, det viktigste er å holde den unna sola og hold den ren og freeesh.(master som er foliebelagt er mindre utsatt).
Masteforlengeren, har du en moderne forlenger med jekk er det viktig å vaske den en gang i blant, smør gjerne litt propellfett på aksling & friksjonspunktene.
Bytt mastefot eller gummiledd hvert 4 år om du seiler alene & utover høsten. Det er store kvalitetsforskjeller.
Brettet vasker du med Jif :)

Til dere som har nye racingseil har Marco laget denne snutten:

 

Skulle dette bli komplisert er det bare å få seg en oppblåsbar løsning.

Vil du forstå alt, lære teknikk i pedagogisk hensiktsmessig opplegg – kjøp Tricktonary “the Windsurfingbible”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du nå synes det ble litt mye teknisk så kan du slappe av med en reklamefilm for verdens beste allroundbrett.