Cold water surfing – alvorsprat.

SrfSnoSk8 er medansvarlig for kaldtvannsrevolusjonen i surfing. Da Surfsentrum i nittenpilogbue spesialbestillte 7mm produksjoner av Sola Wetsuits sine drakter åpnet vinteren seg for også de som ikke vurderte vinter surf og seiling. (før dette var det kun de som orket å fryse intenst, eller fikk spesialsydde løsninger fra dykkerdrakt bransjen).c-skins_vincent5-1030x688

Fram til 2014 fantes det ingen produsenter som hadde standard produksjoner av drakter med tilstrekkelig neoprentykkelse for norsk vinter. “ingen” ville levere 7mm, og det var først når produsentene hadde lekt med diverse neoprenblandinger og polyester og ullforinger på 6mm neopren at vi fikk noe som begynte å ligne på “våre” drakter i isolasjonsevne.

oli-air
Neopren blir mindre elastisk jo tykkere den blir. Særlig i små størrelser skaper fysikken større utfordringer og er det noe en våtdraktdesigner som lever livet i varmere strøk hater, så er det neoprentykkelse. Derfor er de fleste 6mm draktene på markedet idag “juksedrakter” hvor kritiske deler av drakten er tynnere. Det er nødvendig å ofre litt der bevegelse er viktigst, men dropper man 6mm fra livet og ned er dette langt mer dramatisk i norske havtemperaturer enn der de fleste kaldtvannssurfere holder til.

helge-lista-draktfoto-lindafotovideo
Det er mye markedsføringsfjas om våtdrakter. “Alle” draktmerkene har noen unike materialer som er bedre enn alt annet, og de lager fine navn på de. Virkeligheten er at neoprentykkeløse trumfer alle typer laminater og foringer. Vi vil imidlertid ha drakten så strekkvillig som mulig og det oppnåes ved å blande luft og miljøvennlige kjemikalier i neoprenen. Gjøres neoprenen for myk får drakten kort levetid, så derfor har de fleste supermyke drakter et nylonstrikket laminat på begge sider. Dette kompromisset gjør drakten kaldere. Så lamineres det ulike materialer på innsiden for å gi drakten mer komfort og skape litt avstand mellom kropp og neoprenbarrieren. I praksis gjorde det at vi fikk 6mm neopren som isolerer nesten like bra som 7mm hvor det hele startet. Problemet med polyester, ull og polypropylene er at alle disse er mindre strekkvillige enn nylonstrikklaminatene. Samtidig så vil de fleste ha god levetid på drakten og da er det draktene med syntetiske materialer på innsiden som utvilsomt forandrer seg minst over tid.

frit_lista2015
Neoprenproduksjon er ikke miljøvennlig uansett hvordan man vrir og vender på det, men det er dramatisk forskjell på neopren som er petroleumsbasert (det du typisk finner i de superbillige søppelvariantene vi virkelig forakter) og kalksteinbasert produksjon (99% av alle drakter som tilbys i en surfebutikk er dette nå). I tilegg finnes det initativer hvor “neopren” lages av opptil 85% naturgummi (latex fra torturerte trær) som har litt mer miljøvennlig profil (Naturalprene, Yulex). Men hva hjelper det om du trenger 2 drakter i samme levetid som en som synder litt mer i produksjonsprosessen? Et presist miljøregnskap er fra produksjon til destruksjon så levetid er en svært viktig faktor. Problemet ditt er at du vil ha den mykeste og varmeste drakten, men med den beste miljøprofilen.

surf-jaeren_2016_keala_hayden_surf
Så til noe som er like viktig som å velge riktige materialer for ditt bruk, nemlig det at den passer. Produsentene gjør jo så godt de kan med å lage størrelseskart. Og de er ganske flinke, men ikke perfekte. I 30% av tilfellene bommer kartet. Det er fordi det handler om kroppsvolum og ikke noen få mål som oppgis for å gjøre grovutvelgelsen så enkel så mulig. I tilegg pusler designerne med ulike materialer for å skape best mulig passform så to drakter med identiske mål oppfører seg forskjellig fra kropp til kropp. Til og med sømløpet på to “like” drakter kan være nok til at den ene sitter perfekt mens den andre gnager i skritt eller armhule. Sømkvalitet er også avgjørende for hvor tidlig drakten begynner å lekke inn friskt sjøvann der du minst ønsker det.

draktvalg_vinter

C-skins draktene våre er de mest isolasjonseffektive draktene som lages for vintersurf (vi har bidratt i designprosessen, spesiellt av hetteformen som er skikkelig vrien å få i perfekt balanse mellom komfort, isolasjon og tetting. I 2015 kom det en klar utfordrer fra ION som også bør vurderes. (De tok hintet fra oss om at 5mm i beina er for tynt). Så utvalget er større, men fremdeles forteller de færreste produsentene om den kritiske tykkelsen fra livet og ned. Eller at varmetapet ditt fra skulder og hode også spiller en stor rolle. Surfer du et sted det er fare for å måtte oppholde deg lenger enn planlagt i vannet, eller seiler på et brett med kite eller seil, må du ta sikkerheten med det største alvor. Nedkjøling skjer veldig raskt og konsevensene er veldig store. Nedsatt hjernekapasistet som følge av nedkjøling er det siste du trenger i en kritisk situasjon, så kle deg skikkelig! Å dekke kroppen med neopren er fremdeles mye billigere enn å dekke den med Gore-Tex, så prisen bør ikke være styrende for hva du velger for personlig sikkerhet.

draktvalg-kite
Våtdrakten er det viktigste overlevelsesverktøyet for alle på vannet. Sammen med drakten må hodet beskyttes, føttene og hendene. Alle vinterdrakter har hette sydd i drakten, men på beina og henda må du ha noe vanntett også. Unntaket er seilerene som skal holde i en bom eller bar, der må det gjøres kompromisser og de finnes. I tilegg finnes det neoprendrakter med gummimanskjetter som som er helt vanntette for de søm ønsker seg et ennå høyere nivå sikkerhet og komfort.

helge_lista_2014_ion_fuse
Jeg har plukket ut kombinasjonene du skal vurdere for å ta del i den vidunderlig flotte vinteren på vannet.

Alle livsstilene på vannet dekkes godt med surfdraktene, med unntak av tørrdrakten som ikke egner seg til bølgesurfing.

hotwired_men_hooded_54_backhotwired_men_hooded_54_front-1

onyx_winter_suit_ion
Verdens varmeste 6mm våtdrakt for vannleik i norge er C-Skins 6/5/4 HotWired, finnes til både herre & dame.

De varmeste bootsene & vottene er C-Skins HotWired det også.

hotwired-boot-hidden hotwired-lobster-glove

 

Men skal du holde i en bom eller bar bruker du heller disse hanskene eller vottene.

2015s-04400600-coldwatermitt-blackcharcoal

ion-claw_gloveion_boots
Mens tenker du bare på seiling og fokuserer på komfort skal du kline til med en neopren tørrdrakt som dette?

fuse_dry_suit_ion ion_envee
c-skins_oli-adams

2 thoughts on “Cold water surfing – alvorsprat.

  1. Har dere vurdert å ta inn Patagonia draktene? Har opplevd at de er både varmere og mer holdbare enn C-Skins. Alt utstyr jeg har hatt av C-Skins har holdt max 1 sesong, Patagonia klarte 2,5, og var dessuten varmere

  2. Vi vurderer stort sett alle drakter hver eneste sesong. Patagonia faller igjennom hos oss fordi vi ikke synes de er varme nok. (de er for tynne i bena/typisk 4mm i 5,5mm drakten). Vi har lav vanntemeratur på vintern og da må beina være godt isolert/6mm. Levetiden er jeg usikker på, men vi har sett tidligere eksempler på bruk av f.eks ull som da krymper, mens naturalprene er stivere enn den klassiske kalksteinprodusert neoprenen i liknende densitet så selve neoprenpanelene kan godt være mer solide. C-Skins er kjent for å ha lengst levetid på sømmer men siden mange bruker mye på forskjellige måter er “levetid” en subjektiv betegnelse. Overall mener vi at C-Skins, Ion og RipCurl er de som gjør jobben best for norske surfere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *