Surfe bølger med kite i norge.

Sunset session 

Her ønsker jentene på teamet å gi deg en kickstart på det vi også kaller kitesurfing, som omhandler å surfe på bølger med kiten som hjelpemiddel.

Kitesurfing vil si at i stedet for å fange en bølge ved å padle, bruker man kiten til å “taue” seg inn i bølgen. Deretter kruser man på bølgen med kiten parkert i lufta og et surfebrett under føttene. Følelsen er som å kjøre bunnløs pudder til fjells med en deilig varm tilførsel av adrenalin.

Surfing med kite i bølger vokser jevnt og trutt fordi både bølgesurfere og actionsultne twintip-kitere har fått øynene opp for livet i bølgene. Man kan surfe på kitesurfbrett på vindfulle dager når bølgene er for rotete for bølgesurfing eller leke i lite vind med noe som svinger og jibbes på flatt vann. “Snowboardfølesen” hvor du roterer delevis over kantene på en twintip forsvinner til fordel for svingevillig G-kraft over finnene bak.
strapless 

Komme i gang

Er du en surfer som er gira på å få flere kvalitetsdager på bøljan blå, er det en fordel å lære seg å kite med et twintipbrett på flattvann først. Er du allerede en habil kiter er det bare å skaffe seg et kitesurfbrett og komme igang.

Første gang man har et kitesurfebrett under føttene, er det en fordel å velge et langgrunnt område uten for store bølger. Sjekk med din lokale surfesjappe for å få råd om den beste plassen der du bor. Optimale forhold gjør det lettere å bli komfortabel med brettet og man kan øve seg på å jibbe og plukke opp brettet uten for mye t-pose action.

 

Brett

Det er fullt mulig å bruke et vanlig surfebrett, men det vil bli bulker og kanskje brudd i brettet etter kort tids bruk. Et kitesurfebrett er forsterket med flere lag med fiber for og tåle større belastning. De fleste Kitesurfbrettene gir deg også mulighet til å feste fotstropper på brettet om du har liten tro på egne evner til å unngå å lette fra brettet i utide.

Velg et brett etter din vekt. Har brettet høyt volum i forhold til kroppsvekten din vil det gjøre det vanskelig å svinge hurtig. Er det for lavt sliter du med å holde deg i plan. Volumet avhenger av brettets lengde, bredde og tykkelse. For oss jenter er et brett med lengde mellom 5’6 og 5’10 et godt valg. North har i år lansert en helt ny generasjon kitesurfbrett som er kortere enn de tradisjonelle shapene. Du finner fort ut hva som passer best til ditt bruk ved å leke med sliderene på “boardfinder” maskinen på hjemmesiden til North.
whip

Straps eller strapless

Det er mye lettere å finne balansen på brettet og komme seg ut igjennom brytende bølger ved å kjøre med fotstropper på surfebrettet i begynnelsen. Men vil du raskest mulig oppleve den virkelige surfefølelsen er det null stropper “strapless” som gjelder. Vi anbefaler strapless fra starten av så du slipper å lære deg av med uvanene du tilegner deg med stroppene på. Legg lista høyt og tenk at dette har også de som er grisegode nå, vært igjennom før deg.

Leash på brettet

I begynnelsen mister man brettet ofte. Brettet blir tatt av bølgene og skylles gjerne helt inn til stranda. Det går an å bruke en leash men da er det også fare for å få brettet slynget tilbake i hodet hvis man tryner skikkelig. Finnene er skarpe og tuppen hard så du må bruke hjelm hvis du kjører med leash. Det er altså sikrest å kjøre uten leash og heller ta de ekstra turene inn til land når man mister brettet. Aller lurest er det å trene mye på flattvann før man møter opp og nedoverbakkene havet kan by på.

 

crash

Trapes

Hoftetrapes brukes når man kiter i bølger, men man kan med fordel skifte ut den normale kroken med en bevegelig krok som sklir til siden når man kjører toeside på bølgen. Dakine mMniac sliding spreader bar, fungerer veldig bra og gir deg litt mer kroppsrom for å svinge på bølgen uten å bli dradd i motsatt retning av kiten.

 

Kite

Det er ikke nødvendig å kjøpe seg en ny kite for å drive med kitesurfing i bølger. For de fleste vil den kiten man bruker når man kjører twintip være god nok. Likevel har kiteprodusentene de siste årene kommet med bølgekiter som har de spesielle egenskapene man ønsker når man kiter i bølger. I North serien finner man Neo som er en ren bølgekite og den nye modellen Dice som er en freestyle/wavekite. Forskjellen fra disse til en “vanlig” allround kite er at de ikke kommer så langt frem vindvinduet slik at de er lettere å ha med å gjøre når det egentlig er bølgen du skal fokusere på og ikke kiten.
NKB_Neo15_CC12
 

Egenskapene man ønsker av en kite som skal brukes i bølger:

 

–       Kvikk men med forutsigbar aksellrasjon: Man ønsker at kiten skal reagere raskt når man gjør utslag på baren samtidig som kiten er stabil/rolig når man surfer bølgen.

 

–     Drifter/: Når man surfer bølgen downwind vil man at kiten passivt skal følge etter, og selv med antydning til slakke liner flyte godt i luften og ikke falle ned.

 

–     Lett å vannstarte hvis man krasjer kiten i bølger. En bølge som bryter på kiten kan revne kiten så en kjapp relaunch er å foretrekke!

 

Teknikktips

 

Beachbreak

Et par tips er fint for å komme seg ut gjennom bølgene. Kant brettet så mye man klarer opp mot vinden slik at man treffer bølgen 90 grader med brettet eller mer. Senk farten før man treffer skummet og akselerere rett over leppa. Hvis det er mye hissig skum kan det være bra å poppe brettet litt opp som om man skal hoppe opp på en fortauskant slik at brettet ikke drukner i bølga, samtidig som man kjører kiten litt opp for å få løft.

BigBay

 

På bølga

Når man er på bølga er det kraften i bølgen vi ønsker å bruke til å surfe bølgen, IKKE draget i kiten. Balansen mellom å unngå slakke liner slik at kiten faller ned og at kiten trekker deg av bølgen, er fra vanskelig til umulig. Alt avhenger av vindretningen i forhold til bølgeretningen. Sidevind som går paralellt med bølgene er den optimale vindretning for bølgekiting, mens pålandsvind er den vanskeligste vindretningen. Har man sidevind kan kiten stå i 45 graders posisjon inn mot land mens man bruker brettet til å kontrollere draget i linene ved å svinge på bølgen.

Man kan også bruke kiten til å svinge mer aggressivt med større svinger opp og ned bølgen. Da er det viktig å huske at det er draget av at kiten svinger som skal dra deg gjennom svingen. Kiten skal alltids styres først så svinger man brettet etter.

 

 

cruising

Overleve et krasj

Krasj på innsiden av bølgen kan være litt risikabelt og ubehagelig hvis bølgene er store. Disse punktene vil hjelpe til å overleve krasjet best mulig…

  1. Hold kiten i lufta. Med kiten i lufta har man mer kontroll og muligheten til å manøvrere er bedre. Med andre ord ikke slipp hendene av baren I det man krasjer. Krasjer man kiten i vannet I tillegg blir det fort kaos.

 

  1. Styr kiten ut mot havet og hold den på ca 45 grader. Kiter vil da trekke deg gjennom bølgen. I det bølgen er på vei mot deg dra baren litt inn for å akselere gjennom bølgen. Kontroller kraften slik at man ikke bli skutt ut gjennom bølgen i det den passerer. Styrer man kiten inn mot land vil bølgen føre deg litt inn mot kiten, linene vil bli slake og kiten kan lett falle ned. Det vil man unngå!

 

  1. Ikke la brettet ligge mellom deg og bølgen. Hvis det er tilfelle, bodydrag til en av sidene for å unngå at man får brettet i hodet når bølgen bryter mot deg. Det er futt i bølger, ha stor respekt for de!

 

  1. Hvis uhellet er ute og man krasjer kiten i vannet, relaunch kiten så fort som mulig! Er bølgene store og man ikke klarer å relaunche kiten, ikke nøl med å dra i quick-releasen. Har du en kite som er festet til begge frontlinene i sikkerhetslina, kan det være en fordel å utløse leashen for å unngå at bølgene ødelegger kiten.

 

Lykke til! Vi sees på vannet!

Hilsen Helle Løvseth/Hanna Lima Braut – Team SrfSnoSk8
(Whip & Neo 2015)
Keen på å see litt bølgekiting? Her er karen som lager de beste kitesurfbrettene for tiden:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *