RS:X ute av OL?

Det er harde tak i kampen om hvilke seilklasser som får bli i OL sirkuset fra og med 2016. En interessant rapportlekkasje fra ISAF Olympiske komite viste at sjefen sjøl mener at kite bør erstatte windsurfing for OL i Rio de Janero. For en klasse spesiellt laget for OL er det neppe hva man ønsker å høre, men det gjelder også etablerte klasser som Star, Finnjolle og 470, så vi er ikke alene. Poenget er at OL vil huse 10 klasser i seiling, og da må noen ut en gang i blant, for å fornye seg.

Her hjemme i norge er det ikke mange seilere som berøres av problemstillingen, men for de det gjelder kan det dempe ambisjonsnivået noe, hvis de har OL i Rio som mål. For Neil Pryde som utkonkurrerte Mistral klassen med RS:X blir det en trist dag om klassen avvikles, de fremdeles jobber med å få laget OL utstyret slik de opprinnelig presenterte pakka (prototypene på neste modell er heldigvis et par kilo lettere og riggen skal få større bruksområde).

Bic klassen har omsider fått et fotfeste i Oslo og Stavanger med en god gruppe juniorer som sluses inn til å bli regattaseilere. Jeg håper Bic snart bytter ut det gamle stusselige brettet med sin storebror, slik at det ikke blir så mye fokus på seilerens vekt som det er idag. Veier du over 60 kg og seiler Bic regatta i Norge har du det ikke det spesiellt gøy i lite vind. NP har sett problemstillingen og lanserer sitt svar til Bic klassen med et større ungdomsbrett designet av Exocet sjefen, men som alltid; å etablere entypeklasser er ikke enkelt, uansett hvor bra utstyret er, eller intensjonene bak. For seilerene vil det utvilsomt være positivt med moderne utstyr, men siden ting også må kjøpes og selges er det ikke sikkert klassen noen gang etablerer seg her hjemme. Forbund og foreninger får vanligvis ikke opp øynene for seilklasser før de er godt etablert i utlandet, og da er det ofte like før klassen blir endret og så må vi begynne på nytt.

Entype tankegangen for juniorene det ser ut til at “alle” seilforeningene lydig følger på Seilforbundets anbefaling, fungerer bra for de yngste (letteste), hvis man ser bort i fra at noen misforstår og gir det til barna før de faktisk kan håndtere så store rigger som klassen bruker. En god regel er at ingen barn skal inn i en klasse før de mestrer begynnerbrettet i plan i fotstropper og er komfortabel i trapes. I Bic klassen vokser dessverre norske ungdommer ut av klassene lenge før de er ute av årsklassen, og kan de da ikke gå videre til RS:X, mister vi talentene. Typisk et løp som er lagt opp av strateger som sitter mest i en båt eller tror at brett og jolle er samme sak, og gjerne har ubegrenset med ressurser til å følge opp egne barn på vannet.  Jeg oppfordrer alle til å inkludere alle aspirerende seilere heller ved å skape motivasjon gjennom aktivitet og ikke gjennom tidlig spesialisering. Kjære foreldre, la barna først lære å seile på utstyr som er optimalt i forhold til deres forutsetninger. Ikke hør på forbundene som i alt for stor grad er instrumenter for storpolitikk og pengestrømmer til konkurranseseiling spesiellt. For å få til det, må foreldrene kreve at foreningene og Norsk Brettseilklubb motiverer til seilaser, hvor klassene deles inn etter seilstørrelse, ikke brettstørrelse. Først da vil alle windsurfere kunne konkurrere på hva de enn har og slippe å føle seg utestengt fra å delta. I det øyeblikket juniorene er utvokst har de da grunnlaget som er nødvendig for å håndtere enhver klasse storpolitikken har bestemt er høyest prestisje i framtidige OL eller andre arrangementer som skaper masse penger til sporten.

I forhold til OL er min spådom at windsurfing også vil bli i Rio, mens Kite kommer i 2020 hvis de klarer å enes om et klassereglement som i praksis utvikler seg til å bli en utbredt konkurranseform. Det er stor aktivitet på racebrett (186cm x69 & 86liter, 3x 40-45cm finner) mens kite designene for race er ganske stabile. Da er det bare å lene seg tilbake å se på produsentene kjøre sin prestisjekamp og hvem som er råest på lobby i maktens korridorer.

Helge Rotnes

 

6 thoughts on “RS:X ute av OL?

 1. Bra skrevet, fint at noen tar dette poenget:)

  Hvorfor skal alle juniorer sluses inn på Course racing uansett, Windsurfing er mye mer enn det.

  Og det er heller ingen som har sagt at en er nødt til å være med i konkuranser?? Gå ut å ha det gøy heller:P Det e det det dreier seg om!!

 2. Det er forsåvidt bra poenger som fremføres, men det viktigste er at det er plass til alle; at det finnes nok alternativer. Det er IKKE dumt at det satses på regattareiling. Enten det er med Bic eller noe annet entype brett. Det vi alle er klar over er at sporten vår er sårbar. Vi var tusenvis, på åttitallet, som hadde det moro, både med å seile friseiling og med å seile regatta. Spesialiseringen til sære brett du bare kan seile i masse vind, gjorde sporten utilgjengelig. Noen vil alltid bare kose seg på hytta. Andre trenger et miljø fritt for fotball. Seiling i Norge er ikke stort lenger, men det ser da ut til at NBKs satsing har medført stor rekruttering, som vi alle kan bruke våre ressurser for å ivareta.. på den måten vi har noe å tilby. Om det er eliten, eller Sfo-seileren.
  Vi trenger ikke krig, men sunn konkurranse og samarbeid mellom de ulike grupperingene. Det er ikke til å stikke under en stol at barn og ungdom blir inspirert av gode idrettsutøvere, som kan være forbilder for dem. Vi trenger mangfoldet!
  La unga bli bitt av seilebasillen! Den er heldigvis vanskelig å bli kvitt!

  Og la gjerne kiten komme og utfordre oss. Vi har ikke vondt av litt fornying, bare det ikke blir alt for forvirrende.

 3. Mange gode poeng Helge!

  Sånn som det er lagt opp nå skal du som juniorkonkuranse seile Bic og ikke noe annet. Brettsporten er så mye mer en bic og rsx selv for juniorer med litt trening er slalom og formula freestyle aktuelle konkuranse grener.
  Topp fritidsaktivitet uten regatta også. Stå på videre med Rookie sammlingene. Jeg påstaår at dette er den beste veien å rekrutere / utvikle unge brettseilere.

 4. Jeg er enig med Helge Rotnes i at juniorseilerne må få stille med det utstyret de har og så deles resultatene inn etter seilstørrelsen. Komfortabel seilstørrelsen speiler vekt. Det er mao ikke tilrådelig at Seilforbundet fortsetter med enytype-klasser som BIC, selv om BIC er et fint brett å delta med.

  En åpning av utstyrsreglene skaper ingen problemer for de som har utstyr, bare en strøm av nye seilere. Mao, problemet kan løses i løpet av étt styremøte.

  I NFC er freestyle og wave i år slått sammen og hovedvekten av rekrutteringen ligger på ungdom i 14-15 års alderen. Freestylesamlingene med Tønsberg brettseilerklubb for barn og ungdom under 18 (og alle ungdommelige i sinnet) fortsetter i år også.

  TWS

 5. Som foreldre til en brettseiler forstår jeg ikke hvorfor vi ikke kan stille opp i en norgescup regatta med helt vanlig utstyr.
  Skal jeg betale 18.000 for å delta (pris BIC ?). Er dette rsx sattsing som ender opp i 5stk seilere i Norge?

 6. Hei John,

  Jeg tror ikke det er lett å være regattapappa i enkelte seilforeninger som kjører hardt på at “alle” barn skal tilpasses Bic 293. Fra NBK sin side har de lovet på tro og ære at alle er velkommen til regatta uansett utstyr, men siden det er et faktum at suksessen til et entype brett forutsetter flest mulig solgte brett, så tråkkes det over barna for å øke klassens utbredelse. Jeg får vannvittige vitnesbyrd fra foreldre som har fått beskjed om at de må kjøpe Bic brett for å få være med og selv om poden ikke kan seile i plan, og ikke er i nærheten av å klare å trekke entype klasseriggen opp av vannet!

  Ingen barn uten god teknikk (den kommer etter et par år på tilpasset utstyr, bare se på historien til de som er gode i klassen hvor lenge de holdt på før de gikk på Bic) under 60 kg klarer å få en 5.7 m2 opp av vannet. Windsurfere som anbefaler nybegynnere å starte med slikt snakker mot egen overbevisning. Utrolige påstander som at det går fint å “reve” seil inntil det passer viser at her er det noen som ikke forstår læreprosessene i windsurfing. I tilegg så endres riggen med jevne mellomrom, så argumentet om at junior kan ta fram klasseriggen om et par år er heller dårlig.

  Vitsen med å legge til rette for utvikling av god teknikk og koordinasjon for barn og ungdom er at de skal bli flinke nok til å velge utstyr, etter at det grunnleggende er på plass. Det tar minimum to sesonger med mye seiling. Generellt burde ingen sendes på en Norgescup regatta uten å kunne bruke trapes komfortabelt i plan, det skjer visst også. Ingen barn burde tvinges til å seile med en tung rigg på et 11 år gammalt slalombrett det er satt en kjøl i, som til og med har så dårlig antisklibelegg at salget av surfvoks har nådd nye høyder hos oss.

  Misforstå meg rett. Bic klassen er en fin fin regattaklasse på grunn av de store organisasjonenes valg for ungdom mellom 45 og 70 kg. Topp at så mange er engasjert, men ikke drep gleden til barna med å prøve å tilpasse barn til utstyr som er laget for ungdom som kan stå i fotstropper og trapes. Bic 293 er ikke et nybegynner brett, det er regattabrett for ungdom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *