Gran Canaria – den nye vinterspoten?

Er Gran Canaria bare for pensjonister og charter? Blåser det bare om sommeren på kanari øyene? Team kiter Cato Olsen tok turen i februar for å sjekke ut forholdene!

Hvor kan man reise om vinteren for å få kitet litt i varmt klima, og få litt sol på den hvite snømannen som befinner seg under klærne. Og ennå viktigere, hvor en vinden til å stole på ? Hvis du har tenkte å ta ett lengre opphold kan du jo ta turen til fjerne strøk som f.eks Sør-Afrika, hvor vinden er nærmest 100 % sikker. Men dette blir for langt å reise hvis du bare skal ha en uke med kite action og sol.


venter på vind

Jeg har alltid tatt en uke kite ferie om vinteren (jan/feb), for å få bremset de største abstinensene i kroppen. Snø kiteing har aldri blitt helt min greie, foretrekker det våte element og bølger. For mange av norges kitere har Egypt vært den hoteste kite spoten om vinteren. Relativt kort reise og utrolig fine flattvanns spots. Har reist til Hurghada, Egypt 4 år på rad og har hatt varierende suksess der. Tempen ligger på rundt 20 grader om dagen, men kryper langt ned om natten. Men det viktigste er vinden som absolutt ikke er til å stole på her. To av turene mine hadde jeg greie vindforhold med 4 dager av 7. De to andre turene var rett og slett katastrofe. Kanskje 1-2 dag med vind på hele uken ! Etter mine erfaringer vil jeg påstå at Egypt er ett lite sjanse spill vindmessig sett. Du kan like godt få en hel uke uten vind som en med vind. Og en uke uten vind i Hurghada er ikke noe å skryte av, ikke noe særlig å ta seg til i den byen der !Men det skal legges til at når det først blåser og vinden er stabil er det noe fantastiske spots i Egypt, masse små sand øyer utpå hvor vannet blir helt flatt på baksiden.

I fjor hadde jeg lyst å prøve noe nytt og valget falt utrolig nok på turist og charter magneten Gran Canaria. Billig å reise til med plenty av rest plasser å hive seg på. Tempen ligger på rundt 18-25 grader om dagen og litt kjøligere om kvelden. Man må ha drakt for kite, 5/3 passer bra. Kjøpte uspes tur, men klarte likevel og ende opp på ett hotell hvor det første jeg ser ifra balkongen er kitesurfere utpå. Hele uken jeg var der i fjor hadde jeg vind 6 av 7 dager, veldig bra utelling ! For det meste gikk det i 12 m2 kite. Var det bare flaks eller blåser det virkelig så mye på denne øyen her om vinteren. På Kanariøyene er det sommeren som er de store vind månedene, med få dager over 9 m2 kites.

Bestemte meg for å prøve denne øya en gang til i år, etter fjorårets suksess. Og i år fikk jeg ennå mer vind, tok kun med meg 16 og 12 m2 kitene, men skulle nok gjerne hatt 9 m2 kiten enkelte dager. Vinden kommer som en kule ca kl 12 på dagen og blåser til ca. kl 16-17. Ole Lie valgte også å prøve GC i år, og han hadde så god utelling på vinden at han etter bare 3 uker hjemme like godt tok en tur til.


pumper opp bak kiteskole på Las Burras beach

Selv hadde jeg vind hver dag på min tur, og seilte stort sett med 12 m2 kiten. Jeg mistet dag to p.g.a en stygg vridning i ankelen. Seilte med alt for mye trøkk i 12 m2 kiten og ble tatt av en bølge på Playa Del Ingles, bølgene bryter litt nært land her og jeg gikk rett på land. Fikk ikke av meg brettet i tide og ble hengende med en fot i bindingen, mens brettet vridde seg rett rundt. Om kvelden kunne jeg ikke gå på foten så besøkte en lege som gav meg noen krykker, en sprøyte i ræven og noen piller.

.
shit…dette ser ikke så bra ut

Det var den turen tenkte jeg, men etter en dag på solsengen så kunne jeg faktisk hoppe utpå igjen. Riktig nok noe redusert, men allikevel ! Den sprøyten fikk hevelsen bort på ett blunk, og fikk meg tilbake på vannet in no time ! Takk til legen på Gran Canaria, som sa: “Surfing tomorow, no problem ! Just pull down your pants !”

Det er kun 2 spots som er aktuelle for kitesurfing om vinteren. Og begge er lokalisert helt sør på øyen, du har “Playa de Las Burras” som ligger i San Agustin. Den andre er “Playa de Ingles” stranden. De to spottene ligger ikke lengre enn 5 min kjøring ifra hverandre.

Playa de Las Burras

Her er det også en kitesurfing skole på beachen, som driver med kurs virksomhet og utleie av utstyr. De har også en vannscooter som de bruker i opplæringen, de kjører deg langt utpå og følger etter deg innover.


Kiteskole på Las Burras beach

I San Agustin shopping center (som ligger rett over stranden) har kiteskolen også butikk som selger north utstyr. Her er en link til kiteskolen: www.beachleisure.net

Her kan du parkere helt ved stranden og det bra med plass til å launche kiten. Veldig hyggelige folk på kiteskolen som gjerne hjelper deg med ta opp og ned kiten. Anbefaler at du snakker med dem først om hvor du kan gå ut og inn, for å unngå konflikter med badegjestene.

kiteskolen

Her er det litt choppy utpå, men vanligvis ingen store bølger. Det eneste som er litt dumt med denne spotten er at det nedforbi er en del steiner. Så hvis du ikke klarer å holde høyde får du ikke sand strand igjen før du er på playa de Ingles stranden.. Det går ann å gå i land på steinen, men da må du har god kontroll på kiten, og våtsko er ett must ! Her er et bilde av området som du driver inn på hvis du ikke holder høyde.

Playa de Ingles / Maspalomas

Her er det som oftest litt mer bølger og de kan enkelte dager bli ganske store. Skikkelige ramper til å ta av på eller å leke seg i. Gå turen ned til spotten er noe for seg selv, det er omtrente som å gå midt i Sahara. Det er noen enorme sanddyner som strekker seg utover her, og det tar omtrent 15 min å gå ned til kite spotten. Den befinner seg helt ytterst på stranden, og du vet at du er på rett plass når du ser en liten is sjappe og dette skiltet:

Det er enorm plass til å leke seg på her, både utpå og på land. Men du bør være oppmerksom på at det går mange turister opp ned langs stranden.

stor plass her

En annen ting som er litt spesielt med dette stedet er at du må tåle noen sterke syn på veien ned til spotten. Her kryr det nemlig av nakne nudist kropper, og de fleste er langt over pensjonist alderen for å si det sånn.

Øyen er ikke større enn at du kjører den på langs på ca 30 min, men det er en fordel å få ett hotell i nærheten av Playa de Ingles. Det koster ca. 1000 kr å leie bil for en uke, noe som er en stor fordel for å komme seg til stranden hver dag. Taxi er veldig billig så det er også ett godt alternativ.

Playa del Ingles sentrum er ett skikkelig charter sted, med turister over alt. Mange restauranter og ett yrende uteliv her alle dager i uken. Unngå for alt i verden strand promenaden på kveldstid, her er det grisefester og dårlig underholdning så langt du kan se. Men det finnes andre steder i byen som kan anbefales ! Både “El Gaucho”, “The Chili`s” og “Rimini” har utrolig god mat å by på !! Og på Hard Rock Cafe vet du hva du får. Hvis du har tenkte deg ut og herje natten finnes det også steder til den slags. Rett ved siden av “El Gaucho” ligger det en drøss med pubs og disko steder som holder på til det blir lyst. Hvis du heller vil på en litt roligere pub runde kan ett besøk til “the Irish street” anbefales. Her er det 4-5 Irske puber med live musikk.

Hvis du leter etter ett sted å reise i vinter halv året, og ikke ønsker å reise så langt kan jeg anbefale Gran Canaria ! Perfekt avstand for en uke ferie, og ganske billig å reise. Sol, varmt klima og det har vist seg å være ganske så vindsikkert !

4 thoughts on “Gran Canaria – den nye vinterspoten?

  1. Funny historie! Fantastisk artikkel Cato!
    Du rocker. Må du ha vondt i foten for å få den sprøyten?

  2. Sprøyte i Ræve Hva er det med leger i syden og sprøyte i ræven. Får sprøyte i to\\\’eren samma f hva som feiler deg, he he

  3. Sprøyta… hehe…..Han var litt smårar han legen, men han fikk meg ifra krykker til vannet på 1 1/2 dag. Lurer på ka det var i den sprøyta :/

  4. Bergens kitere Er folk fra Bergen lidt vildere end andre Norske ? Tak for fedt tip.. Måske ses vi der med en kold øl i rø..

    Danskeren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *