Foil – dette trenger du å vite

Å ha en vinge både i luft og vann er ikke noen ny oppfinnelse. Pappaen min jobbet på 60 tallet med hydrofoilbåter i Mandal, men det er først nå jeg har blitt virkelig fascinert over potensialet det gir oss på brett.
2018 er året vi sender mange foiler ut på markedet. Drevet av ny teknologi kan du glede deg til en mer brukervennlig opplevelse enn de som var tidlig ute og fløy over vannet.
Kiterne (særlig franskmenn) var først av brettfolket til å virkelig omfavne konseptet. Både fordi det er enklere å lage foiler for kitebrett og det er en gruppe som ikke lar seg skremme av at tidligplanende farkoster koster kroner å få til. Regattaseilingen er pådriveren i utbredelsen av foilinteressen. De lange skyggene fra Olympisk status driver fram farkoster som planer tidlig og gjør seg godt på TV. Vi derimot synes ikke OL er såå viktig. Gøy med oppmerksomhet, men det handler mest om hvem har størst utbytte av å putte en foil inn i seilgarderoben?


Så vi har testet litt. Kjent litt på hvilken del av utstyret vi allerde disponerer hvor foil passer inn? Å senke planterskelen uten å måtte bruke store summer på utstyr og trening er svaret. Store slalombrett, formulaseil og lange kjølbrett vil gå en utfordrende tid i møte med foil. Nå er det ikke slik at foil er for alle, det krever en over middels sporty innstilling og brukbar grunnteknikk å fly i vannet. Men for alle oss som har det på plass, er det artig å lære & mestre “new school” seiling.

De nyutviklede “freeride” foilene, med fokus på “freeride” tror vi er viktigst. Vi byr på utlån av “skolefoil” (60cm mast) til alle som kjøper seg en Fanatic eller North kiteboarding foil. I tilegg er de nye foilene brukervennlige på den måten at det er lett å skifte deler og de er tilgjengelig fra de største seilmakerne og brettprodusentene i verden. Prisen dupper ned til ca 9000,- så sammenlignet med en stor windsurfingrigg eller lettvindskite snakker vi om en tredjedel av prisen og tidligere planing!

Bak den utrolige prisen skjuler det seg selvsagt en liten ekstrakostnad i form av et brett som er egnet til formålet. Å konvertere et kite twintip brett er enkelt med en drill og surfpads, mens windsurferne kan i teorien putte foilen i alle brett med deep tuttle box. Fordelen med et brett som har en foil i magen helt fra unnfangelsen, er utvilsomt til stede. Først og fremst i begynnelsen av karrieren fordi du “faller igjennom” titt og ofte. Da er det kjekt at brettet spretter opp igjen uten drama. Det betyr litt runde kanter og noen lag ekstra glassfiber på tuppen. I tilegg vil ikke alle windsurfing finnebokser tåle belastningen, så boksene som har garanti er nå merket med “foilready” fra produksjonen.


Så litt om risiko. Så lenge man kiter med en foil uten fotstropper er det en ganske trygg greie. Bruker du fotstropper øker risikoen både for deg og andre. Vi anbefaler at du har grei erfaring med å kite på et surfebrett uten fotstropper før du suser avgårde på en foil. Windsurferne henger potensiellt fast i hele pakka og gjør interessante tumulter sammen med utstyret. Dropp trapesen til du flyr kontrollert, og bruk hjelm. Viktigste punkt her er at brettet du bruker ikke er et brett med rette sider/skarpe kanter (slalombrett) og at det veier så lite som mulig så du ikke trenger så mye krefter for å komme i plan og balansere flighten. Når du starter å bruke fotstroppene er det også kjekt om er plassert litt annerledes enn til “vanlig” windsurfing. Det mest perfekte freeridebrettet til å foile med er Gecko 120 og 133. Superbrede spesialbrett og raske foiler for høy hastighet er det bare å styre unna hvis du har fokus på sikkerhet, mestring, planterskel og vil bruke det også uten foil.

For kite ser trenden ut til å fortsette med egne brett for foil, mens i windsurfing ser vi klassiske freeridebrett hvor du popper inn foilen i lite vind og går til klassisk finneoppsett når vinden tiltar eller; de i familien som ikke foiler skal bruke brettet. En perfekt unnskyldning for å oppgradere freeridebrettet i familien og snike inn en foil :)

Ståpadlerene og Surferne er også i god gang med foilkonsepter, men så langt er dette for spesiellt fokuserte & interesserte. Vi gleder oss til å kjøre snowboard med foil til vinteren, vi er sikre på at pudder opplevelsen blir interessant en meter over terrenget :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *