Flyteplagg 101

Teodor_Syndbye_trener
Det er viktig å ha en viss oppdrift i livet. Gjerne med puter under arma.

Vi får en rekke spørsmål om flyteplagg i butikkene våre. Det er ikke så rart, vi har jo mer enn et par typer å by på.

Windsurfere, kitere, vannsskikjørere og wakeboardere har jo alle ulike behov, mens surfere og vannrennspadlere ikke trenger vest i det hele tatt.

Surfere og SUP/Vannrenns-nytere bruker brettet sitt som flyteplagg. Så derfor er det viktig å ha en 100% sikker kopling mellom nyteren og brettet. Det er hva vi kaller en leash og er enkelt og greit livsslinen din som du må ta svært alvorlig. Den skal du heller bytte før den ryker, enn å oppleve det i en kritisk situasjon.

Windsurferne bruker gjerne vest, selv om de har et brett å flyte på. Frykten for å slå seg på utstyret og svime av er gjerne hvorfor man kjøper sin første vest. Skal man seile i en forening eller f.eks på Gardasjøen er det ofte påbudt med vest av ulike grunner. Generellt bør alle som har den minste mulighet til å bli separert fra brettet bruke vest. Dette er grunnen til at mastefoten din alltid skal være i topp stand. Bytt gjerne gummiledd annethvert år. Har du dårlig våtdrakt (3mm åpne sømmer), er vest superviktig. Blir du nedkjølt i en krisesituasjon, får du også nedsatt hjerneaktivitet og kan finne på å prøve å svømme til land istedet for etter brettet (det må du aldri gjøre).
korkvest
Har du god våtdrakt er ikke vesten så viktig, med mindre du skal trene på vannstart eller gjerne vil ha vest for sikkerhetsskyld. Bruker du en trapes med et par newton oppdrift og en tykk våtdrakt flyter du ganske godt uansett. I store bølger/full storm hvor det er viktig å kunne svømme raskt etter utstyret, bruker vi ikke vest. I gigabølger derimot gjør man det, så ingen anbefalinger uten unntak :)

En god vest for windsurfere med hofte eller sittetrapes er Dakine Surface, Ion Vector eller Ivy. Seiler du på stort brett kan du velge en størrelse opp, seiler du småbrett og vannstarter mye, velger du «normalstørrelsen» din.
4000145-OTN-SURFACEVEST-OCTANE
En riktig vest for regatta og fritidsseilere med sittetrapes er en vest med 50 Newton oppdrift. Vi anbefaler at alle som velger vest gjerne tar Ion Booster vest. 

Kitesurfere bør alltid bruke vest. Riktignok flyter kiten så lenge det er luft i den, men risikoen for at den ikke holder trøkket i en krisesituasjon er for stor til å stole på det. Hvis du ikke er utlært på teknikken bør du velge en vest med mye oppdrift som Dakine Surface, mens om du er trygg på deg selv kan du også bruke en «impact» vest. Regelen er – bruk alltid vest, unntaket er kitere på et surfbrett med leash kan vurdere behovet. Bruk en vest som sitter godt på kroppen og passer til typen trapes du bruker.

Hjelm er også normalt å bruke som kiter, og er spesiellt viktig på steder hvor det er mange andre kitere på vannet, eller starten kan være uforutsigbar.

«impact vest» for avanserte kitere og windsurfere som også har oppdrift i drakt og trapes.
northimpactvest
«kitehjelm»
Ion-HardCap
Wakeboarderne, vannskiskjørene og tubeofrene trenger slagbeskyttelse. Har du ikke vest vil du slå deg. Så enkelt er det. Det er også pes å ligge å vente på en båt på å plukke deg opp så det er mye komfort i en god vest. Dette er vester som skal sitte ganske hardt på kroppen, bare akkurat så du klarer å puste. Jo trangere, jo bedre beskyttet er du. Vannski vester er gjerne litt lenger enn en wakeboardvest.

En god wake/vannskivest.
wakeboard-vests-indy-blue1-thumb

Wakeboardere og vannskiskjørere bruker også i større utstrekning hjelm nå man begynner å gjøre bevegelser i lufta som ikke alltid landes perfekt. Det er mye krefter i ett fett hopp og du vil ha det langt bedre med hjem i en kollisjon med deg selv enn uten.

«Vannsporthjelm»
protec-oldschoolwake-helmet-glssblu-11-zoom
De fleste vester er unisex, men det er også spesialvester med plass til impactsonene jentene har medfødt.

«Impactvest for jenter»
Ion-Ivy_vest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *