Julestri på Lista

Havgudene viste fram Nisseskjegget.

Det er endelig desember med tette lavtrykk som pumper inn langs norskekysten. Når medianorge oppfordrer folket til å holde seg innendørs, vet vi at tiden for realt vær er på vei. Friske menn i stilig neopren kommer raskt i adventsstemning når panzervind og bølger med nisseskjegg i verdensklasse ruller inn på Renna.
Terje_Tuft_Hero_Quad13

Foto: Otto Motzke, StuntSurfer: Terje Tuft

Dette er høysesong for bølgerytterene.

Adventsmagien på Lista ble fanget av Otto Motzke og hans fotoapparater.
Terje_Tuft_Hero_Quad14Foto: Otto Motzke, Surfer: Per Christian Brodschôll

Turen startet selvsagt hos SrfSnoSk8 hvor forsyninger for alle forhold ble lastet opp.Etter drøye 5 timer i bil var jeg innlosjert hos min gode venn og Listalokal PC Brodschöll. Vinden var allerede dreid på norvest og bølgene skulle bygge stort gjennom natten. Torsdag smalt det med 4.0 seiling og masthøyt på “Renna”.
Terje_Tuft_Hero_Quad_PCFoto: Otto Motzke, Surfer: Terje Tuft & Per Christian Brodschöll

Nesten for stort for Renna (Utsiden av Moloen på Borshavn), men siden noen politikere tror at windsurfing i stiv kuling kan påvirke fuglelivet er det ikke andre plasser å seile på fantastiske Lista. Det ble en knalldag med tre gode økter og broderlig fordeling av bølger.
Terje_Tuft_Hero_Quad8Foto: Otto Motzke, Surfer: Terje Tuft

North Sails riggene mine tåler j/k-uling. Vasking i masthøye bølger ser foreløpig ut til å prelle av, noe man sjelden kommer utenom på dager som dette. Det er fascinerende hvor stor tillit man faktisk har til utstyret og hvilke konsekvenser et havari kan få. Å slurve med utstyrssjekken før sjøsetting kan gå greit inne i en fjord, men ikke her. Livet er for artig til å surre det bort ved å bruke en gammal mastefot, slitne tau osv. Å bytte før noe ryker og kle seg skikkelig, er den billigste livsforsikringen når dagene er tøffe men korte.
Terje_Tuft_Hero_Quad10_JumpFoto: Otto Motzke, Surfer: Terje Tuft

Fredag ble det surf og lørdag ble det igjen en vannvittig bra seildag med 4,5 og Fanatic quad 82 ltr. Av alle gode dager på Renna må dette være en av de aller beste jeg har fått. God avstand mellom de perfekte bølgene (periode), cross-off vnd og veldig lange ritt satte ny standard for hva denne spotten faktisk kan by på. Noen flere høytidsstemte kapteiner var på plass, men overraskende få, med tanke på temperaturer opp mot hele 8 grader. Det er mot normalt varmt på nordavind på Lista.
Terje_Tuft_Hero_Quad_PC2Foto: Otto Motzke, Surfer: Terje Tuft

Helligdagen ble et kapittel for seg. Meldingen var enda mer ekstrem og det ble nesten folksomt på land på Renna. Bølgene var fremdeles svære men dessverre var vinden i overkant! 25 sek/m i snittvind og brytende bølger rett i moloen holdt brorparten av seilerne på land. Bølgene var rotete og få hadde seil under 3,5m2 til disp. Vår største Teamseiler Rolv Gregersen imponerte med 3,7 men var nok glad han kom seg hjem til jul etter den ville ferden.

Rolv_Lista_Dec1-13 11

Foto: Helge Rotnes, Stormrytter: Rolv Gregersen

Vinden skulle løye på ettermiddagen, noe den innfridde rett før solnedgang. Bølgene rullet innover i ryddige rekker og vinden var perfekt for 4,5. Jeg feilberegnet størrelsen på en bølge bak den jeg red, og utstyret gikk på en smell i steinmoloen. Heldigvis uten store skader, men med tap av en episk økt i solnedgang. Per Christian kunne notere første søndag i advent som ganske ensom rytter i fantastiske bølger. Det skal noteres at siste mann inn fra havet denne ettermiddagen, var SrfSnoSk8 sjefen sjæl, som viste at de gamle er eldst.
Terje_Tuft_Hero_Quad9Foto: Otto Motzke Surfer: Terje Tuft

Metereologen i meg har fått los på nye radikale meldinger på vei. Det er som det er med som alt som er digg, du vil bare ha mer. Og det skal det bli.

Saltvannsvåt Nissehilsen Terje Tuft

One thought on “Julestri på Lista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *