Geniale Sebastian Wentzel

Jeg har vært deltagene på importørmøter og testturer for vindsporter siden siden H. Engen tok meg med til å besøke tyske Sailboard i 16 års alderen, dvs 1983. De første årene var det mest å høre på designerne og de mer erfarne importørene og deres idéer som sammen styrte utviklingen. Denne praksisen har jeg hatt privillegiet å fortsette.  Under møtene gir jeg jevnlig input fra dere, teamutøvere og egne erfaringer. Av og til hører hele verden på lille Norge, andre ganger ikke.

For et par dager siden fikk jeg en artig prototyp fra en kunde som mente han hadde et viktig innlegg i framtidens design. (dessverre var ideén ikke så revolusjonerende som han håpet på, men takk likevel!). Det er en av disse tingene med å virkelig føle lidenskap for noe at man får ideér og vil bidra og løse problemer. De fleste som seiler brett eller båt eller har en dings de ser forbedringspotensiale i skjønner hva jeg mener. Vi gir oss aldri i vår søken etter ytelse eller perfeksjon.

I Juni tilbringer jeg mine årlige timer med designere som Sebastian Wentzel (Fanatic brett) Kai Hopf (North Sails) og Ralf Grösel (North Kites) og en rekke industridesignere, teamutøvere og produkt utviklere som til sammen skaper leketøyene vi setter pris på. Designteamene presenterer sine løsninger, mens vi (importørene) prøver å plukke de fra hverandre og forbedre de. Vanligvis ligger designerene et stykke foran oss, så det er sjelden vi sender et produkt tilbake til verkstedet.

Men altså dette skulle egentlig bare være en liten tekst om Sebastian Wentzel og testresultatene i år. Han var den første som satte brettdesign i system og revolusjonerte prototypeproduksjon ved å skanne inn alle outlines og rockerlinjer og effekten av disse i 2004. Dataene på alle brett han har bygget siden 1999 bygde han inn i et dataprogram som styrte en CNC maskin og voilá, presise prototyper basert på fakta, begynte å rulle ut. Resultatene ser vi dag på en fantastisk jevn utvikling hvor skrogene holder seg aktuelle i mange flere år enn hos konkurrentene. Nøkkelordet er større bruksområde gjennom bedre design. Selv familebrettene han leverer i form av Viper familien har rockerlinjen fra Shark som har trolig gitt verdens raskeste bruksvennlige familebrett. Det er moro å tenke på for nybegynneren som plutselig oppdager at “begynnerbrettet” som først var tenkt å bare lære på, faktisk løsner skikkelig og holder følge med langt dyrere og mer “avanserte” brett. Finnevalget og riggen er halve ytelsen, så bytter man til samme som en på en Shark, holder man faktisk følge!

En annen styrke med Sebastian er at han bor i Portogal, men tester også på Garda og Sør Afrika. For oss som seiler i fjorder med vindbølger er dette uhyre viktig. For solskinnseilerene på vestlandet, er forskjellene mindre. De kan ha det helt fint med et brett som er utviklet på Hawaii. Når det koker i fjorden derimot, må vi ha noe som er lettere å holde nede på vannet og planer i motbakke.

Teamutøverene har stor kontroll over high performance modellene fordi de seiler på serieproduserte brett i konkurranser (noe svært få av konkurrentene får til). Så det er viktig å huske på at materialsammensetningen og produksjonsmetoden også krever sin mann. For Fanatic sin del har de alltid drevet teknologien fremover, noe alle produsenter har glede av, selv om de ikke får tak i produksjons hemmelighetene før et år eller tre senere. Resultatet er sterkere, lettere brett og i år også fantastiske fargepaletter som ikke var mulig å lage i fjor. (kopiene er allerde på vei).

Min personlige favoritt (jeg veier 88kg) når forholdene er fine, dvs seilstørrelese 5.4-6.4 er Freewave 95. Er det lite vind seiler jeg gjerne en Ray 140 eller Falcon 123 med S-Type 8,4 eller Ram 9m2. Er det skikkelige forhold seiler jeg helst en twinser 78 eller quad 84, er det panserføre i vindbølger er det en singlefin jeg liker best. Smaken er som baken, men når jeg prøver andre designere, finner jeg ofte gode ting for fine forhold (langt mellom bølgene/Lista/Jæren/utlandet), men ingen gir meg like presis kontroll og stort bruksområde som sakene fra Sebastian. Surf Magasinene er heldigvis enig med meg, her er testrapportene så langt i sesongen. Enjoy!

19.04.2011

OVERVIEW FANATIC INT. MAGAZINE TESTS 2011

Shark 135, Wind Test Special France:

“…A dynamic board for unreal planning and much more. Recommended for everybody who is looking for a big board for easy uncomplicated rides….”

Shark 135, WSJ Germany – FAVOURITE:

“…A Freerideboard par excellence…. Compared to last year it ?s still the same, the Shark feels just like ”coming home”. It supports the rider without acclimatisation, no matter if manoeuvres or fast rides….”

Shark 135, surf Germany 05_11 – NEW: “The leightweight Shark offers a lot of performance which is quite easy to get. The board is perfect for lower and mid wind area and best suits bigger sails….”

Ray 130 LTD, surf Germany 05_11 – NEW: “…The perfect board for long distance races, hobby racer and spots with rather strong wind and choppy water. Because of the comparable thinner width, sails with max. 8m2 will fit pretty well…”

FW 85 TE, Wind France 352-10:

“…A super versatile bump & jump board for waves and freestyle. The Fanatic FreeWave is a board for maximum fun in all kind of conditions….”

FW 95 TE, Wind Test Spec. Fr. – FAVOURITE:

“…An extremely versatile and reactive board – one of the tester ?s favourites…!”

FW 85, Windsurfing USA 04_11 – FAVOURITE

“…Poppin and Hoppin right off the beach! Despite being labeled as slightly wavier than last year ?s version, the Fanatic still proved to be a very friendly freestyle ride. Carbon-Kevlar construction is very lightweight and control is top-notch. Received remarks across the board from testers on its highly impressive jumping ability…!”

FW 95 TE, surf Germany, 04_11:

“…A very Freestyle oriented board with excellent early planning abilities and a huge range of wind….”

FW 85 TE, Windsport Canada, Spring – NEW: “…It is a perfect blend of speed, carving and comfort. Even in the regular construction , the FreeWave jumped up onto a plane and quickly accelerated to an impressive top speed….”

Skate 100 TE, surf Germany 10-10 – FAVOURITE:

Short-Characteristic: ”…Unchanged to last season – the makers know why. The Skate again offers the perfect mix between turning, planing and a good combination of speed, control and slided manoeuvres. From Carvin 360 ?s up to Matador you can ?t go wrong with this board….”

Skate 100 TE, WSJ Germany – FAVOURITE:

The Skate presents itself as a planing sensation , which is as much fun going straight as it is doing moves slide- and power moves, at which it is turning very fast but always stays in perfect control….”?

Skate 100 TE, Boards UK 03/11 – FAVOURITE:

“… The Fanatic Skate is arguable the fastest board in test, but also one of the best allround boards. Suitable for the extreme freestyle and average sailor alike. Gollito won the Freestyle World Championship with this board.”

Hawk 120, WS UK 1-2_11:

“…A rapid all round performer. If you get your freeride kicks from blasting round at Mach 10 then this board is for you. Will satisfy all levels of rider but better suited to higher level riders….”

Hawk 100, WSJ Germany:

“..Feels due to its shape bigger as it actually is. Lies nice in the water and easily forgives mistakes due to its thick rails. Planning very fast and easy to topp speed while others boards are still standing around…”

Hawk 120, Wind Test Special France:

“..This board is perfect to improve your skillsdue to its outstanding performance. Perfect for intermediates…”

Hawk 135, surf Germany 05_11 – NEW: “…A board for active riders and active styles. Not only for racing, but also a board which animates also in this volume class to jump and jibe quite powerful. More for the advanced Freerider…”

Quad 86, Windsurf UK 310-10 – FAVOURITE:

Summing up: “…“…Great allround performance, with style to match. The Fanatic Quad will work for all styles and levels of rider in a wide range of conditions…. You will like… the bright graphics with polished metallic base and rails….”

Quad 79, Boards UK 268-10 – FAVOURITE:

Summing up: “…The better the waves, the better this boards gets” “The ride is quite planted but gives good control at the top end” “The tail is a little loose and slidey in softer waves – you need a steeper section to get the grip and then it carves really well”…

Quad 79, surf Magazine Germany 01-02_11:

Short Characteristic: “…Hardly to beat on the wave in terms of radicalness and turns, the absolute wepon for radical waveriders. Thanx to good control and variability perfect for all kind of spots, especially those with highwind and big waves….”

NW Twin 79, Windsurf UK 300-10 – FAVOURITE:

Summing up: “…The NW Twin was a hit with all testers. It was the favourite tin fin in the test and was well up there as one of the overall favourite boards in the test. If you ?re looking for a go anywhere , do anything twin fin board , then this one is for you….”

NW Twin 86, Boards UK 266-10 – FAVOURITE:

The Clones say: “…It feels the smallest board underfoot, but also the loosest and most agile in the wave….” “…Turns exceptionally well for an 86l board and you can really put it where you want on the wave….”

NW Twin 86, www.windsurfers.de – FAVOURITE: “…The Fanatic Twin ist he most agile and manoeverable board in the test. You can direct it on the wave exactly where you like to have it and it feels much smaller than it is….”

Quad 86, Windsurfing USA 04_11- FAVOURITE:

“The best waveboard I have ever ridden!” There ?s something to be said for a board that is built with one objective in mind – in this case, the goal wave riding, and saying it achieves that goal is putting it mildly. On the wave face, the Quad 86 stoked testers out of their minds – simply as that. Fast, snappy, grippy – complimentary adjectives abound on our test sheets….”

NewWave Twin 79 TE, surf Mag Germ. 01-02_11:

Short Characteristic: “…The Fanatic NewWave is the most turning, accelerating and radical board, especially in European wave conditions…”

NewWave Twin 86 TE, surf Mag Germ. 03_11:

“….On the wave this board can do everything you expect from a waveboard in the 85l class – and even a little bit more! Even in smaller waves it shows enough speed to create enough spray doing a Cutback…”

Falcon Slalom 134, WSJ Ger. – FAVOURITE: – NEW: “…One more a step in the right direction – offers high performance and perfect handling at the same time. Also recommended to more sportive windsurfers, which like to get a taste of the Slalom class and get better with the Falcon this step by step….”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *