VårService/vedlikehold Power XT

Vi leverer de mest avanserte mastefotsystemene som er tilgjengelige i markedet. Gleden ved å kunne trimme seil enkelt på land og på vann krever imidlertid litt vedlikehold for å fungere problemløst i mange år. Vi har levert jekkeforlengere i 6 år nå, og jeg er ser innimellom forlengere som trenger litt omsorg.

Her er de viktigste tipsene jeg har til dere som vil holde utstyret i topp shape. Er du usikker er det bare å komme innom oss i Stavanger eller Oslo så gjør vi servicen for deg gratis hvis forlengeren er kjøpt hos oss siste to år.

1. Tauet sklir:

Sjekk om du har metal fjær som presser tauet mot hjulet. Har du plast, bytter vi for deg gratis. Virker metalfjæren slapp er den brukket (det skjedde med noen hvor metallet rett og slett ikke holdt mål, vi bytter gratis).

Skru ut nedre del av base (skrutrekker pozidrive str. 1, PZ1) og sjekk tilstanden. Bruk en tang til å dra ut metalfjæren hvis det er det du har. Det du skal ha i basen din ser ut som til høyre på bilde nr.6

 

Eller hvis du har metalfjær, bruk tang:

2. Bytte tau:

Bytt tau når du ser at det er flisete eller at det er blitt flatt eller trekantet. Eventuellt øker du levetiden på tauet ved å snu det eller dra nedhal så det ikke treffer samme område hver gang du rigger. Du kan bruke de fleste typer Dynema 4mm strømpeløst tau på de nyeste forlengerene, men vi har et som er optimalt fra NorthSails som vi synes er best til formålet.

3. Senke friksjon i systemet:

Det finnes seilere der ute som tror at saltvann, sol og ferskvann er balsam for plast og aluminium. Vi har erfart at slik er det ikke, etter intens forskning i siden 1978. Dette vidunderlige systemet har godt av å plukkes fra hverandre, vaskes litt,  og settes sammen igjen med litt grease eller smørefett på aluminiumsdelene. Er de godt brukt og ser litt slitne og triste ut kan du kjøpe nytt hjul. Det er grease viktig å ikke fette til der tauet trekkes på hjulet. Sitter du langt fra tilgang på smørefett, kan du bruke hva som helst som er glatt som en midlertidig løsning (smør, bruelcreme, massageolje osv).

Verktøyet du trenger er en rørlegger/pumpetang eller skrustikke og umbrakonøkkelen du strammer spilene til North seilet ditt med (M4).

Ellers er det greit å vite at du jekker vanligvis mer tau inn når du strammer riggen enn når du rigger ned, så jekk ut eller dra tauet mot metalfjæren og ned for å dra det ut av forlengeren.

Husk at jekken ALLTID skal stå i + både når du seiler og når den hviler (da varer fjæren som holder jekkesplinten mye lenger) Er den blitt skjev allerede er kan du kjøpe ny jekkehendel.

De som har seil med nedhalsblokkene på tvers (bl.a Severne og Naish) kan også få bruke jekkeforlengere. Skal det bli optimalt bør man enten ha en XTi utgave eller bygge om til det. Det er enkelt gjort med denne dingsen.

Og når uløkka er ute, du står der i sola med 12m/s vind, bølger som bare du kan forestille deg og noe er ugreit med jekkesystemet, så er det alltid kjekt å huske på at du kan alltid bruke forlengeren på gamlemåten uten jekk inntil du får kjørt sårt tiltrengt service på vennen din.

Vi sees! Hilsen Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *