Full fart i Hafrsfjord med 40 Rookie Windsurfere!

I sol og perfekte vindforhold møtte windsurfingen sin yngste generasjon opp til årets tredje Rookie Windsurfing arrangement 23. og 24. august i Hafrsfjord utenfor Stavanger. Les om helgen og finn linker til masse flotte bilder.

40 windsurfere mellom 8 og 16 år på Rookie Windsurfing.

Sammen med Sola Brettseilerforening hadde .SrfSnoSk8. butikkene invitert til historiens tiende Rookie Windsurfing og moro på vann og land. Sol og perfekte forhold ble servert de 40 seilerne fra Vest- og Østlandet i alderen 8 og 16 år som fant veien til klubbnauset på Liapynten.

Strålende forhold på lørdag.

Tidlig lørdag ble plenen rundt klubbnaustet til Sola Brettseilerforening fylt til randen med brett og seil. Foreldre og unge seilere løp rundt og rigget opp brett og seil.

Dette skulle p-vaktene i Stavanger ha sett…

På slaget klokken 11 var registreringen over og 14 instruktører sto i giv akt for å gi deltakerne en flott opplevelse på windsurfingbrett. Sammen med en stor gjeng med frivillige sørget de for at komforten på vann og land skulle være på topp hele helgen. Store lunsjposer, frukt og vann skulle sørget for bra energinivå.

Skippers meeting med deltakere og instruktører.

I gjengen med instruktører var det verdensmestere fra 80-tallet, flere tidligere VM og World Cup deltakere og aktive teamseilere i RS:X/race, wave og freestyle.

Lørdagen startet med strålende sol og perfekt bris. Deltakerne ble delt opp i tre grupper etter erfaring og helgens program startet.

Denne gangen var det en stor gruppe på 25 windsurfere som allerede behersker sporten godt. De aller fleste allerede i trapesen og er klare for tøffe utfordringer. Så ut på langtur dro en rekordstor flokk ungdommer, godt passet på av 6 instruktører.

Ut på langtur!

En litt mindre gjeng med 15 tøffe begynnere og de som har seilt litt ble igjen litt nærmere land.  Dyktige instruktører loset gjengen trygt igjennom sportens ABC. Og terping er gøy når man er sammen med gode venner på vannet.

Dyktige instruktører som Helge passer på at alle lærer sporten på riktig måte.

Hjelpen aldri langt unna.

Følgebåtene gikk i full fart hele dagen og sørget for at ingen av sportens yngste Rookier kom for langt fra land.

Flott å stoppe opp litt for å høre hva instruktøren har å fortelle.

Gjengen som ble borte i horisonten fikk etter hvert besøk av en båt lastet med vann og bananer. Så energien skulle holde helt tilbake til land. Langt der ute sørget instruktører og deltakere for at alle seilte i samlet flokk. Og det ble tørket støv av effektive treningsmetoder fra 80 og 90-tallet. Nesten to og en halv time lenger ut i programmet kom en lykkelig gjeng, litt solbrente, veldig tørste og utrolig blide jenter og gutter tilbake til stranden. Vinden hadde servert fantastiske forhold, med trapesseiling og noen til og med fått brettet i plan.

Trening gjør mester… og så gøy det er!

Etter lunsj så var det på’an igjen…!

Begynnerne fortsatte å imponere med sikker seiling. Kryss, lens og teknikk. Noen tok spranget fra 2 m2 seil til 3.5 m2 denne ettermiddagen.

Perfekte forhold for trening!

Selv om bøyer og taktikk er gøy, så byr sporten windsurfing på et fantastisk mangfold. Og derfor var ettermiddagens program å introdusere Rookie gjengen til kunsten å seile freestyle. Jørgen Michaelsen demonstrerte for en stor gjeng klassiske triks som heli-tack, 360s og kanting av brett. Og etter en rask igjennomgang av teknikker på land var det snart brett opp ned, gledeshyl, plask og latter ut på vannet.

Hele gjengen hører nøye etter når Jørgen viser frem freestyle manøvre.

En lang dag er over.

Sent på ettermiddagen kunne det skimtes røyk borte på stranden. Der var grillen i god fyr og det ble bydd på masse deilige burgere og pølser til deltakere og foresatte.

De voksne sin tur…

Solen ville ikke gi seg og i løpet av dagen hadde regattalysten våknet i instruktørgjengen og blant foreldre våknet til liv. Så da var det bare å finne frem starthornet og kjøre i gang en Kona ONE regatta for de gamle Norges Cup heltene. 12 deltakere fordelt i to heat og en finale. På land satt barna og tittet på taktisk seiling i toppklasse.

Kona ONE regatta for de voksne på kvelden. Støvet ble tørket av gamle taktikker…

Deltakere i Kona ONE var Øystein Rørvik, Rune H. Johnsen, Arne E. Hovda, Arnstein Johannessen, Jørgen Michaelsen, Harald Wiik, Sigurd Skaug, Helge Rotnes, Arne Kristiansen Andreassen og Sondre Krey. Arne Kristian (Kilen) jobbet i land seieren.

Klokken ble sent når gjengen endelig fikk pakket ned utstyret og satt kursen mot seng og søvn.

Nervøse arrangører.

I forkant av arrangementet hadde værmeldingen fortalt at det kunne bli tøffe tak på søndag. Det var bare å frykte det verste og håpe på det beste.

Og fortsatt var værgudene på arrangøren sin side og bød på frisk bris opp til 6-10 m/s og opphold.

Rookie Windsurfing gruppene.

Uten mer snakk gikk utøverne på vannet sammen med instruktørene. Det viste seg å ikke være like enkelt å holde gruppene samlet i så mye vind. Fokuset ble derfor en stor bøye rett ut fra stranden og det var bare å sette i gang med å seile frem og tilbake. Instruktørene hjalp til og ga tips der det trengtes. Nå var det også forhold til  å teste ut trapeser, plane og finne fotstroppene. Flere av de mest erfarne seilerne planet i full fart og varmet opp for ettermiddagens Rookie Windsurfing regatta.

Windsurfing er lett å lære, når man får instruksjon.

Tid for regatta.

Et Rookie Windsurfing arrangement er ikke komplett uten en skikkelig regatta. Etter den flotte formiddagen var det bare å sette fokuset inn på å ha det skikkelig moro. Så da ble det forberedelser med litt ”Yoga” svaret for å temme startnerver. Og utøverne ble enige om at det skulle være like gøy uansett hvordan resultatet ble.

Meditasjon… vekk med prestasjonsangst og startnerver!

Gruppene ble inndelt i tre nivåer, bøyer justert og foreldre ble parkert langt fra stranden. Og det bar bare å sette i gang. Dyktige instruktører hjalp utøverne med å gjøre seg klare til start. Utfordringen var en lang slalombane med strandstart.

Gruppe III gjør seg klare til start.

Vinden økte til kast på over 10 m/s når første start gikk. Utøverne planet av gårde og det var en utrolig fart på feltet mot merket. Vindkastene var krevende og ga flere både en og to ufrivillige møter med det våte element. Men avtalene om å forsøke og uansett ha det moro ble holdt av alle. Og ikke engang master i hoder og haik med følgebåter hjem til stranden hindret jubel og klapp.

Feltet i Gruppe I er i full fart med merket.

I regattaen fikk vestlendingene med Nora Lindland fra Sola og fjorårets Rookie Windsurfer Sivert Hovda fra Karmøy veldig fart på sine junior formula brett. Utøverne i alle heatene fosset igjennom banen i full fart. Totalt ble det seilt fire heat, hvor det siste var åpent for alle som ville.

Slik ser en Rookie Winsurfer ut når han krysser målinjen.

Vinden økte på og det ble rokering i feltet og Østlendingene fikk også god fart på utstyret. For tilskuerne på land var det imponerende å se den nye generasjonen windsurfere seile i så tøffe forhold.

Nora Lindland viste hvor flink hun har blitt siden første Rookie hun var med på i 2004.

Punktum finale.

Mens seilerne var ute og seilte regatta var grillen igjen fyrt opp med pølser. Og alle møttes til en hyggelig samling og en velfortjent premieutdeling før nedrigging og opprydding.

Rookie of the Year 2008 ble Nora Lindland fra Sola Brettseilerforening. Hun er 12 år og behersker nå både store og små brett. Nora har vært med på hele 9 Rookier siden 2004 og det var en velfjortjent utmerkelse. Med seg hjem fikk hun et brett, spesielt laget for avanserte unge seilere.

Historen.

En rask titt tilbake på Rookie sin historie forteller oss om mer enn 250 deltakere siden første Rookie i 2004. I Rookie stiller deltakerne med det utstyret de har og det viktigste er å lære sporten. På alle arrangementene er det plass til noen nybegynnere som får leie utstyr. Sammen med lokale klubber og frivillige viser .SrfSnoSk8. de unge windsurfere inn i verdens morsomste sport.

Deltakere Rookie Windsurfing Sola 2008:

Alexander Wiik
Armand Sørbotten Sandvik
Bjørn Torgils Våge Knutsen
Eivind Hovda
Ella Rotnes
Erlend Johannessen
Frida Sundbye
Gina Dahl
Hallvard Johannessen
Ida Kristin Jensen
Ingeborg Sundby Ulsnes
Iselin Tjensvold
Joakim Fugelli
Jonathan Fugelli
Julie Espeland
Magnus Strandgaard
Mai Sharoni
Marcus G. Michaelsen
Maria Wiik
Markus Wiik Jensen
Martin Møller Hovda
Mats Moldesæter
Naleen Kandahari
Nora E. Lindland
Oda Skaug
Sigrid Sundby Ulsnes
Simen Ludvigsen
Sivert Hovda
Theodor Sundbye
Tonje Grønning
Einar Aalvik
Eli C. Johnsen
Håkon Ørn
Ida Marie Barlaup Pedersen
Markus Rørvik
Aksel Leknes
Peter Faye Birkeland
Snorre Alexandersen
Tord L. Berglyd
Lars Bockman
Vetle Huglen

LINK TIL GALLERI 1
LINK TIL GALLERI 2
LINK TIL GALLERI 3

Alle foto©: .SrfSnoSk8. / Anne Chr. P. Meling

Link til bilder og film hos Sola Brettseilerforening.

Takk til Sola brettseilerforening ved Frank Lindland og frivillige for en utrolig flott helg i Hafrsfjord.

Surf’s Up!

Jørgen, Robby, Helge og Lill (.SrfSnoSk8.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *