F2 Airbase

F2 snowboards mener å ha kommet opp med den største innovasjonen i snowboardets historie siden stålkantene kom. Vi har selvsagt testet systemet, og vi kan slå fast at det foreløpig passer best til spesielt interesserte.

“Airbase” er et system der man ved hjelp av luft kan regulere stivheten i brettet. I tillegg endrer egenskapene i brettet seg dramatisk. Når brettet er “pumpet opp” får de to kanalene i sålen brettet til å bli utrolig stabilt. Luften har en dempende effekt uten sammenligning. Kanalene gir også en vanvittig retnings-stabilitet som kanskje kan minne om finner. Man slipper å ligge og jage på kant for å holde kursen. Sving vekten i brettet er utrolig lav ettersom kanalene “hever” brettet litt fra underlaget. Til sammen blir dette altså et lettkjørt, stabilt brett.

Systemet er etter min mening på mange måter fantastisk, men foreløpig er ventilen litt komplisert. Det at man må pumpe for hånd med en sykkelpumpe lignende sak er også litt svakt. Det er vanskelig å bedømme hvor mye luft man får inn siden det lett lekker litt hvis man ikke holder pumpen i riktig vinkel. Man fyller kanalene ved å skru av hetten og må løsne en “kappe” før man pumper for hånd. For å slippe ut luften følger man samme prosedyre frem til kappen er løsnet. Ettersom ventilen har tilbakeslags membran må man trykke inn en “kile” før luften slippes ut.

Selve idèen ble unnfanget da produktsjef for F2 og tidligere Europamester i pipe fra 1994, Gilby Wàger, og for lengst genì erklærte Jerry Niedemeyer var på vei opp stolheisen i Axamer Litzum i Innsbrùck i Desember 2003. (Jerry har blandt annet tidligere stått for innovasjoner som 4X4 insert systemet og “high-back`en” vi alle tar for en selvfølge på en binding). Diskusjonen dreide seg den gang om å finne nye løsninger på problemet vi alle har til tider, “hang-ups” på rails.

Etterhvert som idèen ble satt ut i praksis og de første brettene kom på snø, fant man fort ut at det eneste Airbase brettene IKKE fungerte til var nettopp rails. Kanalene i sålen bremset så mye at det ble vanskelig å holde balansen. Immidlertid fungerte systemet bra på de fleste andre områder. Som det går frem av bildet over er kanalene i brettet ganske markante når brettet er “pumpet opp”.

Som en kjapp konklusjon kan vi si at dette foreløpig blir mest for spesielt interesserte. Er du av dem som liker å kjøre fort og skjære svingene er det allikevel ikke noe dumt valg. Vi er immidlertid sinnsykt spente på utviklingen av systemet videre og kommer tilbake med oppdateringer etterhvert som dette foreligger.

F2 Revo Airbase koster 6999,- og kommer i to lengder denne sesongen, 155cm og 160cm. Den korteste lengden er en tanke mer freestyle orientert, mens 160 brettet er det vi kan kalle “allround freeride/freestyle”. Modellen er en ltd. edition sak, og det kommer bare 3 brett i hver lengde til Norge denne sesongen…Du finner dem i SrfSnoSk8 butikkene.
Her finner du mer info om Airbase

One thought on “F2 Airbase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *