TEST: SrfSnoSk8 tester NORTH KITEBOARDING RHINO ’05!

Har nå fått seilt en god del med den nye Rhino kiten til North, og har satt sammen en liten test rapport. Cato Olsen har seilt med 9, 12 og 16 m2 under de fleste forhold. Og her deler han sine erfaringer med resten av oss…

North produserer 3 forskjellige kiter i år, Rhino, Vegas og Toro! Det er Rhino kiten jeg skal skrive litt om her, som er North sin toppmodell.

– TORO: er North sin lav AR kite, som passer godt for nybegynnere. Den er veldig enkel å styre, super stabil, lett vannstart og tåler mye bank.

– VEGAS: (medium AR) er new-school kiten som passer veldig godt til wake/power-move style. Den har veldig rask styring og mye bunndrag.

-RHINO:

Denne kiten er beregnet på erfarne kitere som ønsker det beste markedet har å tilby. Tidligere år har definisjonen på ”high – performance” kiter vært max løft og lengst mulig hang time. Men spesielt det siste året har trenden og kjøre stilen forandret seg mye, det er ikke bare høye og lange svev som gjelder. New-school/powermoves er blitt veldig populær rundt om i verden.
Dette setter også litt andre krav til designen på kitene. For wake-style/power-moves og bølge seiling trengs det raskere styring, mer bunndrag, ekstra god stabilitet i luften og stor de-power.

North har gjort store forandringer på årets Rhino kite for å møte disse utfordringene. De har designet en kite som skal dekke både big air stilen og new-school/power-moves stilen. Tidligere har en måtte ha forskjellige kites til de forskjellige kjøre stilene.

For å klare dette har de måtte utviklet en helt ny kite profil med ett nytt stabilisering system, som de kaller 5`th element ! På grunn av den nye profilen på kiten og den ekstra tynne leading edge, har Rhino 05 en 5`te line som går til midten av leading edge. Den gjør at kiten holder sin ekstreme profil og en unngår at kiten mister profilen i gusty vind. Dette gjør at Rhino 2005 kun kan seiles med 5`th Element systemet.

TEKNISK INFO OM NORTH RHINO 2005.

Dette er 2 ganger sterkere enn den vanlige kite duken. Dette stoffet er lagt inn på kiten hvor den er spesielt utsatt for slitasje. Det er lagt rundt hele bakkant på kiten. Dette gjør at kiten får en ekstrem høy bruddstyrke, og det sterke materialet stiver også av profilen. På enden av blærene og på ekstremt utsatte steder bruker North noe som heter ”Ballistic Duck Patches”. Dette er det samme stoffet som brukes i skudd sikre vester.


Dette er en betegnelse på at de små blærene er integrert direkte på hovedblæren. Fordelene med dette er at kiten blir mye stivere i rammen, som igjen gjør at kiten reagerer raskere på styrelinenes bevegelser og blir mer stabil. En annen fordel er at hoved blæren blir så liten som mulig, og dermed gir mindre luftmotstand, dette gir kiten mer fart. Rhino kiten kan også ha velig høyt lufttrykk i blærene, noe som fører til at kiten blir stivere og står mer stabilt på himmelen. Dette fører også til raskere reaksjon på styrelinene. Av samme grunn er pumpen utstyrt med trykk måler, for å forsikre om at du har rett trykk i blærene. North har også utviklet nye ”struds” (små blærer) med minst friksjon på markedet (meget tynn profil)! Dette gjør at luften strømmer lettere gjennom kiten, som igjen gjør kiten raskere.

Høyt lufttrykk i blærene krever ett effektivt ventil system. Derfor har North kitene en selvlukkende membran inne ventilen som stenger for luften med en gang du har pumpet i. Tapping av luften går unna på sekunder med den innebygde ”NKB deflater pin”. North kitene er også utstyrt med en ventil i enden på leading edge, for letter å få luften ut igjen. Den er blitt større enn fjorårets ventil, for enda raskere tapping av leasing edge.


Leading edge består av flere sekmenter for å få en presis trykk fordeling, som igjen gjør den mye sterkere. Hoved sømmen er også blitt lagt bak leading edge for å tåle mer.

Det finnes 3 feste punkter til styrelinene på kiten, for å justere kitens hurtighet til å svinge. Dette er ganske greit for nybegynnere som ønsker at kiten ikke skal reagere så raskt i begynnelsen. De to feste punktene til midtlinene kan brukes for å justere kraften i kiten.

Kitene har også montert på håndtak på hver tip av kiten som du skal holde i hvis uhellet er ute, og du må komme deg selv til land igjen. Disse gjør det enkelt å bruke kiten som seil til å komme deg i land igjen.

North kitene har også ”kook proff” connectors ( artig navn J ) for å forhindre at du kobler linen feil på.


North har jobbet mye med å få mindre friksjons i kiten. For å få luften til å gli lettere og raskere gjennom profilen. Inngangen (fronten) på en kite, er aerodynamisk den viktigste delen på den. Derfor har North utviklet nye forsterknings pads for å få mindre friksjon i fronten på kiten. Også tipp`ene på kiten har fått mindre friksjon for å få en raskere og mer presis styring.

KONTROLLBAREN:

I år har North gjort store forandringer på kontrollbaren. Det nye systemet heter som tidligere nevnt 5`th Element. I tilegg til å gi kiten bedre egenskaper, gir også den nye baren overlegne sikkerhets løsninger for kiteren ! Jeg er veldig fornøyd med at det endelig er kommet er sikkert leash system for unhooked triks ! Hvis du f.eks mister baren i en handel-pass eller kiteloop, mister kiten alle krefter og faller i vannet (uten at linene tvinner seg, lett å vannstarte igjen). Dette gjør at vi endelig kan kvitte oss med den livsfarlige ”suicide-leash!

Det er selvfølgelig også spinning leash på dette systemet, slik at du slipper at leash`en tvinner seg ved rotasjoner. Som du kan se på bildet går leash linen gjennom baren.

Det nye systemet gir også mye lettere vannstart av kiten ! Tidligerer har en måtte ”svømme inn” kiten for å legge den flat. Dette slipper man med 5`th element systemet. Man bare drar i leash linene og kiten vipper seg rundt i launch posisjon, og vips tar den av igjen ! Veldig enkelt ! Var på vidda med min 12 m2, og det virket helt fint på snø også !!

Det er også blitt gjort noen andre forbedringer på baren ifra i fjor.
Mikro-hooken er blitt mye tykkere og sterkere. Var litt problemer i fjor med at den røk etter mye bruk, men det er nå altså historie. Hullet i baren er også oppjustert for ikke å gi friksjons slitasje på chicken-loop tauet. Ellers har kontrollbaren alle de kjente tingen ifra i fjor:

North baren kan justeres med 8 cm, noe som gjør at du kun trenger en kontrollbar til alle dine kites.

Baren har altså også fått en forsterket mikro hook, som gjør at du utrolig lett kan låse kiten på full power. Noe som er utrolig nyttig i lite vind, og hvis du ønsker full power i hopp.

Kontrollbaren til North er også lagd med litt svai, noe som gjør belastningen på armene dine mindre.

North har ikke gjort noen forandringer på selve nød utløseren fra i fjor, fordi den fungerer 100%.

VANNTESTEN:


Jeg har nå fått prøvd både 9 m2, 12 m2 og 16 m2 Rhino 05 en god del og kan ikke si annet enn at jeg er veldig imponert over denne kiten.

Jeg var veldig spent på om kiten hadde skikkelig løft og hangtime, samtidig som den hadde nok power/bunndrag til wake/power moves triks. Ganske imponert ble jeg når kiten både løftet meg skikkelig høyt som en høy AR kite, og hadde power/bunndrag som en medium AR kite !! Kiten passer faktiskt til begge stiler !

Den svinger super raskt og har den beste de-power jeg noen gang har vært borti!!

Hang-time`en til denne kiten er ekstrem! Jeg har aldri seilt med en kite som henge i luften som denne greien her !Du bare henger og henger og henger og henger…….noe som gir deg god tid til å gjøre de board off og grab`s du møtte ønske.

En komplett kite som passer alle kjøre stiler ! Kiten er også blitt MYE kjappere, den svinger utrolig raskt og looper som bare f… !
På grunn av det gode bunndraget og den raske styringen passer også kiten veldig godt for bølgeseiling.

Vinspekteret til den nye Rhino kiten har også økt betydelig ifra i fjor.

9 m2

I fjor ble Rhino kiten lagd i 10 m2 og ikke 9 m2. Jeg er veldig fornøyd med at de endelig lager den i 9 m2 i stedet. Syntes at fjorårets 10 m2 ble litt for nær 12 m2 kiten. Dette er den raskeste kiten jeg noen gang har seilt, den svinger bare helt sykt fort !! Den looper som ”the devil himself” !! Med denne kiten kan man seile utrolig fort ! Den takler også vindkast veldig veldig godt, man kan holde denne kiten i MYE vind (utrolig god de-power) ! Har ikke prøvd kiten i bølger ennå, men den har alle egenskaper for optimal bølge seiling !
Dette er ingen kite for nybegynnere, det er den alt for rask til. Selv om du justerer ned styre hastigheten på styrelinene er den utrolig kjapp.

12 m2

Dette er min favoritt størrelse ! Den har ett utrolig vindspekter, noe som 5`th element systemet har mye å gjøre med. Utrolig rask kite, som passer til stor fart og power. Den er meget stabil i luften og gir ett jevnt bunndrag. Hangtimen er enorm, du henger og henger. Samtidig har kiten godt med bunndrag og power, ett fyrverkeri av en kite !! Dette er den beste kiten jeg så langt har hatt fingrene mine i. Den er utrolig fin til unhooked triks og kite looper !

16 m2

Med en gang jeg fikk den i luften kjente jeg at den drar mye mer en fjorårets Rhino. Det er selvfølgelig på grunn av lavere AR forhold (årets Rhino er en medium AR kite)! På grunn av dette, og det at styringen er rasker enn i fjor, kan den seiles i mindre vind enn Rhino04 16 m2. Utrolig hva ett litt stort brett og denne kiten klarer å få ut av lite vind. Ifra denne størrelsen og opp er hele vitsen å få seilt i lite vind, og samtidig ha det gøy! Denne kiten er så kjapp at det fortsatt er lett å ha det gøy, selv i lite vind ! Går fint å gjøre kite-loops med den også ! Kan tenke meg at 18 m2 kiten er en skikkelig lettvindsmaskin !

KONKLUSJON:

Jeg er utrolig fornøyd med de nye Rhino kitene, en mer komplett kite enn dette skal du leite lenge etter. Hvis du er ute etter en kite som du bare har tenkt å kjøre new-school triks med er nok Vegas det beste valget. Den har enda mer bunndrag enn Rhino kitene, men løftet er mye lavere. Det som gjør at jeg går for Rhino kiten i år er at den takler både big air og new-school meget godt. En annen ting jeg liker er at Rhino kitene er veldig lett på styrelinene, og gir mye mindre belasting på armene enn f.eks Vegas. Jeg er også veldig godt fornøyd med det nye 5`th Element systemet, helt genialt ! Det er veldig veldig bra at vi endelig har fått en sikker leash for unhooked triks. Hvis du ønsker en kite som kan kombinere old-school (big air, bord-off) og new-school (power, bølger, loop) vil Rhino kiten bli din beste venn i sommer.

Hvis noen har noen spørsmål angående rett valg av utstyr er det bare å send meg en mail: caolsen@broadpark.no Eller sjekk ut det nye forumet vårt hvor du kan spørre Teamet vårt om hva som helst egentlig.

Lykke til og må vinden være med oss i sommer!!!

Cato Olsen – Team SrfSnoSk8


Unhooked kiteloop (12m2)

One thought on “TEST: SrfSnoSk8 tester NORTH KITEBOARDING RHINO ’05!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *