Skoleguiden Windsurfing

Vilde&Co_FanaticWindsurfingskolen.no sin klubbguide for windsurfing rekruttering i norge. (Litt annerledes enn anbefalingene fra Syden).

En rekke seilforeninger startet sommeren 2016 med god hjelp fra Gjensidge gaven Norges seilforbund disponerte på masse utstyr for å lære barn & ungdom windsurfing.

For oss som har holdt på med dette siden windsurfing ble unnfanget, føler vi et ansvar for å bidra til at disse ressursene blir brukt på best mulige måte. Trenere og instruktører som løper rundt og må fikse utstyr hver gang nybegynnere er på trening, er veldig dårlig disposisjon av kompetansen de byr på.

Nå som iRIG er introdusert i stigen for å lære grunnleggende teknikk endrer vi vår strategi fra 2017. Den oppblåsbare myke riggen med intuitive håndtak istedet for opphalertau mast og bom, letter presset på instruktørene. Den skaper også en “trinnløs” overgang fra lek eller padling på brett til å faktisk seile. Vi garanterer at alle nybegynnere vil lære raskere og at spesiellt barn som mener at nye ting skal mestres umiddlebart, utvikler seg raskt nok til at de blir motiverte seilere. Mer om iRIG kan du se på her: http://www.srfsnosk8.no/2017/04/05/waterman-kids/

Her er våre beste råd til alle som skal organisere utstyr for flere brukergrupper med konvensjonelle rigger.

1. Logistikk

Lag en simulator, eller legg et brett uten finne på egnet sted. Det MÅ TRENES på land på grunnleggende teknikk før barna sendes på vannet. Windsurfingskolen.no har en lærebok som med fordel kan inkluderes i treningsavgiften til alle som skal lære å seile.

WS_Skoleguiden

De fleste kjølbrett har et bærehåndtak i baugen. Hvis utstyret lagres ute bør det låses gjennom dette og vil man spare plass og slitasje på brettene er den beste lagringsmåten å henge de opp. Norges største rekrutteringsanstalt gjør det slik:

WS_Skoleguiden3

Vi festet standard byggerør på 32mm dro wire igjennom, tredde på plastikkslange og slo løkker i enden ved å flatbanke muttere som løkkelåser. Litt tape på overgangene og litt sillicon på alt sammen og voilá!

WS_Skoleguiden1

WS_Skoleguiden(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utlånsriggene varer lengst om de forblir rigget opp med fullt nedhal. Har dere plass til å la bommen være på er det fantastisk, hvis ikke, merk bom og seilet det hører til med en fargekode, eller tall, så sparer dere masse tid når hjelpsomme hender begynner å improvisere. Seil uten bom er lett å henge opp. Ha alltid spinnakertape, monofilmtape og urethanlim klart til å lappe seil når de blir skadet.

Hvis seilene ikke rekker å tørke innen rimelig tid bør de skylles i ferskvann. Oppbevare seilene i ly fra UV stråling. Saltvann forringer ikke seilene eller drakter for den saks skyld. Det er kun UV stråler. Blir de imidlertid ikke tørket raskt nok, vokser det bakterier i saltvannssuppa som lukter ille. Dette kan fjernes enkelt med en Mirazym behandling.

WS_Skoleguiden2

Masteføtter er et evig «problem» fordi ikke alle brett er utstyrt med todelte modeller. Det beste er en fot ingen kan skru av, men selve koplingen kan taes løs. Har dere «forbruker» masteføtter av billigste type er det bare å bestille firkant muttere med en gang. Regn med å erstatte ca 50% av mutterne på alle masteføtter som skrues av etter bruk i sesongen. Pass på at mastefoten blir satt tilbake på riktig sted i skinnen om brettet har blitt brukt av viderkommende.

Kjøl og kjølkasser har ulike løsninger – pass på å ha ekstra sett med kjøllepper og en kjøl eller to.

Finnebokser leveres stort sett i to utgaver. Enten Powerbox (konet innfestning) som sitter med en skrue og brettet er uskadet etter grunnstøtting eller Tuttlebox (rett innfestning) som skader innfestningen ved grunnstøtting. Ha minst 20% ekstra sett med skruer til å erstatte de som forsvinner når de skrues av og på. Skader på finnebox kan ikke mekkes med en enkel hurtigfix, de må repareres av noen som vet hva som skal til. Powerbox finnekassene har så presis størrelse på hullet at skruene kan med fordel sitte permanent i brettet hvis det tres på en liten slangebit undenifra. (Skruene på Viper er festet slik helt til noen drar de ut for å se hvordan de sitter fast. Plastbeskyttelsene på fotstroppskruene har perfekt dimensjon til oppgaven. (kapp den til ca 10mm).

Master er enten i metall eller fiber. Aluminium tåler mest juling og veier minst, mens glassfibermastene har bedre ytelse når barna har lært å bruke trapes. Barne og juniorigger blir ødelagt om de brukes som hardvindsseil av personer over 50kg. En bøyd aluminiumsmast kan fint bøyes tilbake, mens en glassfibermast må kastes ved først tegn til bruddskade.

De fleste brett er laget i glassfiberarmert epoxy med gelcoat eller annen plastkappe utenpå. Det vil bli hull i disse. Vær forberedt med en hurtigfix så de ikke trekker vann lenger enn nødvendig. Epoxi som herder på ett minutt i sola eller med UV lykt er det beste. Etter sesongen bør skadede brett få et hull i hekken og tørke noen uker før det proppes igjen og hurtigfixen gjøres permanent (solid, pen, usynlig)

Brett til nybegynnere skal ikke ha påmontert fotstropper eller finner over 35cm.

2. Bruk
Brettstørrelser i rotete fjordbølger er for nybegynnermennesker inntil 65kg er gjerne rundt 180 liter og 80cm bredde. Større kropper må ha minst 210 liter og 85cm bredde. Det er plattformen som gir raskest progresjon, men riggstørrelsen er aller viktigst. Liten kropp = liten rigg og vice versa.

Riggen oppå brettet (seilet) må passe riggen på undersiden (finnen).
1,5 og 2,5m2 seilene er spesiellt sårbare for «standard» finner som følger med forbrukerbrettene. Har dere bare småtasser på utstyret kan dere kappe standardfinnen med 50%. Hvis ikke styrer ikke brettet slik det må, og juniorene mislykkes i opplæringen. Velg alltid heller nedover i størrelse enn å sende ut en nybegynner med noe som er i grenseland for anbefalingen. Rigger med aluminiumsmaster er alltid lettere enn rigger med glassfibermaster, så litt skjønn må utøves. Forberedelsene på simulator på land vil også gjøre ekstreme utslag for hvor vellykket første turen på vannet blir.
Riggstørrelser for nybegynnere er definert til disse vektklassene, gutter og jenter:

18-25kg 1,5m2 (6-9åringer) Liten finne/15-20cm
25-32kg 2,5m2 (8-12åringer) Liten finne/15-20cm
32-45kg 3,5m2 (9-14åringer) Liten finne/15-20cm
45-65kg 5,0m2 (12-16åringer) Standard finne/32-35cm

3.Bekledning
Allerde i april begynner rushet med utålModige små surfere som skal på vannet.
Reglen for all ferdsel i naturen gjelder også her. Kle deg etter forholdene. Det betyr; på med kystbunaden:

Ved vanntemperatur under 17 grader skal alle bruke minimum 5mm våtdrakt med tette sømmer. Dette er et absolutt minstekrav til sikkerhet. Ingen instruktør skal risikere at underkjølte barn handler sløvt og irrasjonellt i krisesituasjoner. Barn under 120cm/25kg anbefaler vi ikke å gå i vannet for tidlig, men heller vente til temperaturen er over 15 grader. Skal de absolutt utpå tidlig i sesongen, gi de heller et SUP brett å padle på i smult farvann hvor det er absolutt kontroll. I tilegg til drakten må det brukes vest, våtsko og våtlue. Gjerne ca 5mm på føtter, mens lua holder godt, bare den er i neopren. SrfSnoSk8 i Oslo og Stavanger har nye og brukte drakter og tar innbytte på disse for å avhjelpe foreldre som har produsert barn som vokser. Foreninger med avtale har i tilegg klubbrabbatter på alt relevant utstyr.

4. Vekselsbruk
Vår mønsterklubb LBK har landets sprekeste surfemammaer. De stjeler en dag eller to i uken hvor de «låner» skolebrett og juniorbrett. Dette går helt utmerket så lenge de har sine egne store/tilpassede rigger, skrur mastefoten tilbake etter bruk og setter på liten finne der det skal være det. Alle skolebrettene har superpotensiale til å seiles i plan med fullt trøkk, bare de trimmes om. Da må først og fremst en 50cm finne på og mastefoten lenger fram på brettet. Det er ingen grunn til å seile noe mindre brett enn kjølbrettene før man mestrer å seile med innklappet kjøl i fullt trykk mot finnen i plan i trapes, kan jibbe og ta vannstart. Bytter man brett før disse kodene er knekt, tar det bare myyye lenger tid å lære på brett uten kjøl.

Windsurfingskolen bruker også deler av fellesskapets utstyr til å lære de som kun ønsker et grunnleggende kurs uten å binde seg til en klubb med en gang. Inntektene deles med klubben og instruktørere.

Og husk først må det være lek & moro. Hvem gidder vel å lære å seile hvis det det er mas om konkurranse fra første stund? Først må barna bli gode windsurfere som mestrer alle forhold, deretter kan noen inspireres til å bli brettseilere som vinner edelt metall.
Send meg gjerne erfaringer og spørsmål rundt disse problemstillingene om det er ting jeg ikke har tatt med eller dere utfordinger dere vil ha hjelp til.

WS_Skoleguidelek

Kursheftet kan bestilles hos oss, vi selger disse i minimumsantall på 30 stk til vår kost på kr. 79,- pr.stk

hilsen Helge Rotnes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *