Brett

Det finnes så mange brett, betegnelser og kategorier på markedet at en selv en erfaren windsurfer kan synes at proffesjonell rådgivning er en fordel. Vi pøver alt vi kommer over og har erfaring som går utenpå alle andres i dette landet.

Uannsett hvor tøft du synes et brett ser ut i reklamen eller hva du leser i kataloger og på webben… er det aller viktigste å få veiledning til å finne et brett som passer akkurat for deg og fungerer i de forholdene du ønsker å bruke det.

Vi har et stort utvalg av brett i alle kategorier og synes det er kjempegøy å deg til å finne frem til riktig løsning for deg!

Når du kommer til oss er det en fordel om du har tenkt litt igjennom dine behov og bruksområder på forhånd. Det gjør det kjøpsprosessen enklere og bedre.

1. Finn ditt nivå.
Er du ekspert, viderekommende eller hører hjemme i nybegynner/allround/familie kategorien?

Innenfor de ulike behovene nivåene er flere kategorier med brett.

Ekspert: Seiler du wave, freestyle, race, slalom eller freeride (allround)? Du kan enkelt og greit seile alle typer brett og føler deg trygg i de fleste forhold. Vi hjelper deg med å forstå de små forskjellene mellom brettene du vurderer og får kanskje gitt deg råd og inspirasjon med siste nytt fra utviklerene i bransjen.

Viderekommende/Avansert: Du kan seile det meste, men foretrekker å flyte på utstyret. Her finner vi de fleste freeride brettene. Felles for alle brettene er at de føles stabile og hjelper deg til å oppnå fullplansjibber og høy hastighet. Brettene er enten fartsorientert, raceorientert eller de fungerer optimalt i bølger. Du mestrer å seile i trapes og står komfortabelt i fotstropper før du går til denne gruppen. Typisk valg for en 80kg seiler er enten en tidligplandende 150 liter sak eller en 115 liter full power rakett.

Begynner/famile/allround: Dette er brett for alle! Førstegangseileren, familiegrupper og gjerne fritid/hyttebruk. Dagens begynnerbrett tilbyr mye mer enn tidligere og introduserer seileren til mer avansert teknikker som vannstart, trapes, fotstropper, hopping og jibbing. En eventuell overgang til et freeride brett senere i karrieren, er mye lettere enn bare for få år siden. Førstegangsbrettet er med andre ord ikke en pakke man vokser fra, men heller bygger på!! Brett for begynnere er også et alternativ for seiling på steder med lite vind om man ikke er klar for å investere mer enn nødvendig.

2. Finne ut hvilken type brett du er på jakt etter.
Målet er selvfølgelig å finne et brett som dekker ditt umiddelbare behov, men også lar deg utvikle teknikken din så langt som mulig. Prøv å forestille deg viktigheten av egenskapene du søker i brettet: Fart, manøvrering, flatt vann eller bølger, høyde osv.

3. Hvor stort brett ønsker/trenger du.
Brettets volum i forhold til din vekt, kunnskap og vindforhold (seilstørrelse). Tommelreglen er at et brett med mer volum gir økt stablilitet og bedre lettvindsegenskaper. Selvfølgelig må tyngre seilere ha brett med mer volum enn lette seilere, i samme vindforhold og brettkategori… for å gjøre samme sak…!

Vi anbefaler sterkt at du ikke bestemmer deg 100% for volum/brettstørrelse før du har tatt en runde med oss. Vi baserer veiledningen for deg på de tusenvis av brett vi har levert med suksess de siste 30 årene.

Det viktigste vi deler med deg er at det finnes nesten like mange hensyn og kompromisser å ta, som det finnes fantastiske fjorder i landet vårt. Brett har personlighet akkurat som du, så vi starter med optimalt bruksområde men samtidig låner grunnleggende teknikker fra gode datingbyråer for å matche din profil på vannet. Seiling i indre Oslofjord er for eksempel forskjellig fra Ytre Oslofjord (bølgene har ulik struktur og vindforholdene er avvikende) osv…

Vi sees på vannet :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *