Test av den nye lettvindskiten fra NKB

NorthKite-Juice_18_Framnes2 OldSchooler Arvid Lie var en av de første kitere utenfor North som fikk teste Juice i 18m2. Han har tildligere sverget til Fuse 18m2 og Dyno 17m2 for å holde futt i sakene når de fleste andre tenker at vannrenn/Sup passer bedre.

I kombo med en Spike Textreme 153 er det få som har flydd høyere og lenger enn Arvid under marginale forhold. Dette er førsteinntrykket av Juice til Arvid slik han meldte til oss på lørdag:

Hei Helge, Bare en rask tilbakemelding på Juice`n. Juice er utrolig kjapp i forhold til Fuse i samme størrelse. Når kiten ble tatt ned fikk jeg høre “jøss er det en 18m2, det så ut som en 12m2 når du holdt på” og det er nettopp den følelsen jeg fikk. På Fusen må jeg planlegge jibber og hopp, mens Juicen er mye mere leken og alt tas på sparket.

Ingen tvil for min del, Fusen skal på Finn.no, nå er det Juice som teller! NorthKite-Juice_18_Framnes

Juicen ser lite imponerende ut når den ligger på stranden med sine 3 struts, mye duk og ser litt slapp ut, i luften virker den imidlertid stram og fin. Kiten har 2 små spiler mot hver vingetupp og jeg kan ikke huske å ha hørt noe “kite-lyd” i det hele tatt mens jeg holdt på. Kiten har 5te line som opsjon, jeg brukte alle linene. Jeg er ikke noen ekspert på bridler, men tror oppsettet er omtrent som på Fusen og den har plast trinse. Å ta høyde var en lek og bartrykket tror jeg er helt normalt i forhold til størrelsen. Det hadde vært interessant og testet trekkraften mot Fusen en dag, kiten virker tammere fordi den er så rask og leken, men det er kanskje bare feelingen og ikke en ralitet? For min del gjør Juicen det livligere å hoppe i marginale vindforhold og det er det som teller. Kjøper gjerne kiten om mulig!

Sender med noen bilder også, takk for anbefalingen av Juice, den passer for mitt formål!

———– Vil også du ha en kite som er artig i lite vind kan du bestille Juice i 15 eller 18m2 ved å sende en mail til shop@srfsnosk8.no så sender vi deg et vakkert tilbud. Både Spike & Juice er bestillingsvarer mesteparten av sesongen. I tilegg er denne superlette modellen helt ny både i konsept og design så det er rift om de første produksjonene.

Her er Petter Olstad sitt første inntrykk på nasjonaldagen: Først og fremst gratulere med dagen! Fikk idag testet Juice, og den leverer bra. 15kvm kjennes som en 10-12kvm på baren. Bra trykk. Enkelt å holde i lufta i gusty vind. Mister du kiten i vannet, så er den enkel å få opp, nesten så den går opp av seg selv. Minimalt med bartrykk, slik North er kjent for.

Øyvind var også på plass idag, så vi fikk også testet alle trapeser. Revolt og det nye Øyvind har sitter som et skudd å er favoritter. Det blå Apex er det kuleste, og passer for de som ønsker litt mindre støtte i ryggen.
Vennlig Hilsen Petter Olstad Metro Rørleggerservice as

Og så en jente mer midre erfaring sin tilbakemelding: Igår fikk Maria sin Juice debut på Verket. Jeg satt på stranda å ventet mens Maria cruiset frem og tilbake som bare det. Hun kom smilende inn å sa at den føltes som 12kvm. Hun har jo alltid hatt litt angst for større kite en 12kvm. Denne kiten overrasker meg om ikke blir en slager for de som vil ha en lettvinds kite. (red.anm.”alle” trodde det var for lite vind for twintip, og Maria brukte en 15m2) Maria_got_Juice

Her er noen ord fra sjefen sjøl:
Ken Winner about the new “Juice”

What do you say when your mobile phone is out of battery? You say it’s out of Juice. What do you say when your kite doesn’t have enough power? Again, you’re out of juice.

We can’t help you with the first problem, but for the second . . . we have Juice. There are at least three main types of big kites: -There are the big race kites, which are fast and have big wind range but aren’t generally the best for handling or jumping. These kites need at least five struts and need to be light, so they have to be lightly built and are not the most bomb-proof kites around. -Then there are the big airstyle kites, which have great wind range and jumping but are slow turning.

These kites don’t have to be particularly light because they are flown in plenty of wind, but this means they aren’t the best at staying in the air in light wind. – Finally, there are the big handling-oriented kites. These have to be light, durable and quick-turning. They’re good for jumping and popping in light wind, but can also go big when powered. Unlike airstyle kites, they need to be nimble and quick. Unlike race kites, it’s ok if they’re not the last word in upwind performance. This is where the Juice comes in.

The Juice is based roughly on the Neo arc, strut count, profile and outline, but the aspect ratio has been stretched from 4.5 to 5.3, and the leading edge diameter has been shrunk a bit. The center strut is conventional — so as to improve overall stability — and the back pigtail is conventional because a relaunch bungee won’t work well on such a thick LE tip. Struts Big kites have so much canopy area that they can really benefit from the stability provided by a lot of struts. Unfortunately, struts also add a lot of weight.

We opted for three struts on the Juice because this number provides the best combination of low weight, high durability and good canopy stability. You might wonder why not build a big kite with minimal weight by eliminating all struts, and this is certainly something we’ve considered. But our experience indicates that the lack of structure in strutless kites robs them not only of top end comfort and depower but also low end power. Add this to the tip flutter in turns and the strutless option seem limited.

The Neo has a floating strut in the center to give more complete luffing when sheeted out. We felt this was desirable on a smaller kite like the Neo. For the Juice, however, which is a much bigger kite, we felt a conventional strut in the center would give needed canopy stability. Arc The Juice shares the Neo arc. This arc gives a high segment count for good profile fidelity. It also provides smooth and quick steering while keeping good depower and sheet-go power delivery. Aspect Ratio We know from testing a wide variety of kites that high aspect ratios can improve bar feel and depower in big kites by quite a bit. High AR can be overdone, as it can give an excessively long and heavy leading edge, but a moderate AR can be just right.

With the Juice we found that an AR of 5.3 gave a nice short bar stroke without hurting other aspects of handling such as quick turning. Canopy Profiles Given how well the Neo is working, we decided to stick with Neo profiles for the Juice. Bridle We like to have several bridle anchor points on the leading edge so that bridle loads on the leading edge are well distributed. This led us to go with eight front bridle anchors. We also like a bridle as short as possible, to reduce the chances of tangles and snags.

The shortest bridles we tested did not give the best bar feel or turning ability so we lengthened the bridle to the point where steering and bar feel were good. This left the bridle still short enough that it can’t loop over the end of the leading edge. Finally, we had to consider whether to go with a pseudo-pulley or fixed front pigtail. Since using a pulley would permit the Neo to work with a greater variety of safety systems, we decided to go with one pulley on each side of the front bridle. But we also knew that a pulley could make the kite feel a little less crisp and responsive. Fortunately, combining the pulley with a stopper – as we’ve done on the Neo and Dyno – allowed us to keep both the pulleys and the crisp bar feel that we were looking for.

Juice in summary Steering / turning Moderately narrow arc and wide tips give super-quick turning. Drift / hover The low weight, low strut count and low center of gravity of the Juice keep it very stable in the air. It flies well in the lightest of winds and resists stalling, both front and back, better than nearly any other kite. Power delivery Owing to the smooth, round turning and short bar stroke (for kites this big), the Juice has consistent, linear, sheet-go power delivery. The high aspect ratio helps deliver quick, easy depower. Materials We’ve minimized materials where possible on the Juice, so keep the weight down, but have included all usual reinforcements.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *