Våtdrakter

Det er deilig vår og mange av dere har allerede vært på vannet, eller skal så snart som mulig. I den sammenheng får jeg mange henvendelser om hva man må ha på seg for å ha det komfortabelt i kaldt vann. Først litt om sikkerhet: Aldri kle deg etter lufttemperaturen når du skal ut på på vannet og risken for å falle uti er tilstede. Nedkjøling skjer raskt, og du oppfører deg like dumt som i alle andre underkjølte situasjoner. Når kroppstemperturen faller, synker også din evne til å vurdere situasjonen. Barn kjøles ned raskere enn voksne, så en god regel er å gi barna varmere drakter enn de voksne selv velger.

Vi har norges største utvalg på barnedrakter og gir innbytte. Ingen barn som holder på i norske farvann bør ha noe dårligere enn 3mm heldekkende drakter, men skal de uti nå, er 4-5mm med 100% tette sømmer et absolutt minimum. Uansett om det er 20 grader i lufta i helgen.

Våtdrakter er som klær generellt. Det fins gode og dårlige klær og masse dårlig vær. Hvis du ikke kler deg etter forholdene får du ikke gledet deg over farten og spenningen på vannet og samtidig løper du en mye større sikkerhetsrisk, enn om du legger igjen flytevesten.

Vi deler inn drakter først etter hva slags søm som er brukt for å sette sammen neoprenen. I hovedsak har du enten en søm som er 100% vanntett (som en avansert vinterjakke med vindtette tapede sømmer) eller en “flatlock” hvor sømmene lekker gjennom alle sammenføyninger (som en dritkald vinterjakke det blåser gjennom). Alle som driver med vindsporter bør ha 100% tette sømmer. De som hopper uti i de varmeste ukene midt på sommeren og vanntempen er over 20grader, kan klare seg med åpne sømmer så sant de bare er i vannet mindre enn 30 minutter (vannski & slikt). I dette markedet som er kjempestort i land med høyere temperaturer enn oss, finnes det også kvalitetsforskjeller hvor man kjenner stor forskjell på neoprenkvaliteter og passform. Drakter som ikke passer 100% er ikke en våtdrakt, men en vannbeholder.

Så det er tette sømmer det handler om for oss som prioriterer vindsport. Heldigvis er det kvalitetsforskjeller på sømmene innenfor denne genren også :) De enkleste draktene med tette sømmer er sydd og limt, det er ok hvis produsenten har tatt høyde for strekkforskjellene i de ulike panelene. Er de ikke så bra satt sammen, begynner de å lekke etter kort tid fordi sømmen sliter hull i drakten. Det er små toleranser som bestemmer hvor nåla skal inn og ut igjen og det skiller de gode fra de mindre gode. Du kjenner det først i skrittet hvor påkjenningene på sømmer er størst.

Sømmer i neste kvalitet har gjerne en varmepåført tape på innsiden av drakten, i hele eller deler av den. Jo mer, jo dyrere. Det er imidlertid mindre viktig der påkjenningene er minst. Det lages også drakter med tette sømmer hvor det i tilegg legges en kraftig gummiforsegling utenpå. Dette er den sterkeste sømmen og brukes kun på de beste draktene. Denne typen søm tillater mer elastisk neopren og er for tiden det det handler om for oss som søker optimal påkledning.

Ut over dette har vi tørrdrakter i neopren for de som er ute i de laveste vanntemperaturene. En tørrdrakt har alltid vært en blandet følese for vindsport fordi de tidligere ble laget i nylon, PVC, polyester (Gore-tex). Harde skallmaterialer som dette gav drakter om ikke tøyde seg med bevegelsene våre og risikoen for å blir nedkjølt når drakten blir våt gjorde at den mistet interessen fra vår side. I 2009 laget ION en tørrdakt i neopren og den er imidlertid genial. Er du ofte ute i temperaturer under 10 grader kan det være en god idé å investere i en slik en. Den er mye varmere enn alle våtdrakter på markedet.

Er du opptatt av miljø skal du passe på at neoprenen i drakten din er produsert med kalk i produksjonsprosessen istedet for olje. Det er både trendy og riktig og betegnelsen fra produsentene er “Limestone”. Ion draktene våre er laget med denne typen neopren siden 2009. Litt dyrere, men bedre for alle på kloden.

VEDLIKEHOLD AV VÅTDRAKTER

Saltvann er helt ok. Problemet er når drakten er våt lenge, da vokser det hissige illeluktene bakterier. Så regel nr. 1 er å tørke drakten raskt etter bruk, eller skylle vekk saltvannet. Bruk gjerne en Hangair, eller et varmt luftig rom. Har du imidlertid fått igang bakterieproduksjonen kan du kjøpe Mirazyme og skylle drakten med det. Da blir den snill igjen.

Når det gjelder produksjon av uheldige organismer i gummi er det verdt å nevne at sopp også digger nakne skritt i drakt. Bruker du en liten boxer shorts i egnet materiale, senker du risken for å klø deg mer enn naturlig i de nedre gemakker. Det blir litt som å bruke bukser uten undertøy, du må vaske ofte hvis du mener at hygiene er noe å ta hensyn til.

UV stråler gjør at neopren mister elastisitet. Sola er deilig, men slem mot gummi. Stoffene som holder gummi elastisk fordamper i sola, så om du vil at drakten skal vare lenge, henger du den i skyggen, og i alle fall vrang så gummien ikke blir utsatt for mer stråling enn nødvendig. I praksis betyr det at drakten krymper med alderen og når det blir skikkelig ille, bare smuldrer vekk.

Drakter har enten nylon eller polyester fleece på innsiden, eller en kombinasjon. Fleece er dyrest, og deiligst. Etter en tids bruk kan man gjerne vaske drakten på et snillt vaskeprogram eller i badkaret. Et godt tips da er å være generøs med skyllemiddel, da drakten blir lettere å ta på etter det.

Et annet tips til dere med barn hvor anklene er tynne og føttene norske, er å alltid beholde sokkene på til man har tatt på drakten. Da sklir den lettere over føttene. Husk det er som å dra i en gummistrikk, det nytter ikke å dra høyt oppe på drakten om det er beina som holder igjen. Det må jobbes fra bunnen av og prøv å unngå å brette neopren når den skal av eller på. Hver gang den brettes blir det 50% mindre strekkelastisitet. Drakter skal vrenges og tråkkes ut av. M.A.O ikke gjør som mora di sier.

 

Luetipset: Husk varme sko og hodeplagg. Hvis du fryser på hendene men ikke har noe på hodet, så skal du ta på deg en neoprenlue og vips så fryser du ikke på hendene lenger!

 

 

One thought on “Våtdrakter

  1. Jeg skal ha en sånn boxershorts. Om ikke annet fordi gummien på sømmene i drakten har sprukket etter litt for varmt badromsgulv medvarmekabler og nå skærer de seg inn. Ikke noe sopp her, ha ha :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *