Turen gikk til windsurfing historiens mekka – Colombia River The Gorge!

Windsurfing har dype røtter i Colombia River The Gorge, Oregon, USA. Her kan du fortsatt kjenne suset fra sporten sin storhetstid på 80-tallet. Det koker heftig på vannet og windsurfere hvalfarter fra hele USA og Canada. Og en og annen Norsk windsurfer forviller seg også hit…


30+ knop vind, vi rir, vi hopper… det er travelt på elven på en slik god dag! Til å bli lettere forvirret av…

En liten gjeng fra Norge tok turen over. SrfSnoSk8 sin Lill Bente Hollstedt som satte finnen i vannet her for første gang i 1999 og har siden den gang vært på korte og lange besøk et tosiffret antall ganger, fikk denne gangen selskap av Solveig J. Larsen. Og med på turen var også Kaja og Øyvind Vedvik, sammen med vesle Vilma på 1,5 år. I løpet av turen fikk de også besøk fra San Fransico og selvsagt møtte igjen gamle kjente windsurfere og kjente fra fjern og nær.

Det har blitt noen år siden jeg sist skrev en rapport fra The Gorge, lite har forandret seg, men her kommer det en ny og oppdatert rapport fra mitt favoritt windsurfing sted.

Byen Hood River:

Sentret for action på Colombia River er den lille byen Hood River som ligger ikke langt fra Mt. Hood. Og vi snakker om litt over en times kjøring Østover fra Portland. Ja, Colombia River er som navnet sier en elv, og hele området kalles for The Gorge. Seilspottene strekker seg fra Rooster Rock i vest til 3-mile i øst. Og de ligger på begge sider av elven som også skiller statene Oregon og Washington. Totalt er det 24 spotter i området som er spesielt tilrettelagt for windsurfing.

Byen Hood River og Mt. Hood!

De siste årene har The Gorge og Hood River også blitt sentrum for mye av kiteaktiviteten i verden og nye og gamle spotter har også fått kitere på besøk. Windsurfere kiter og kitere windsurfer, alt ettersom når og hva det blåser. Du forstår fort at du har kommet til et sentrum for action spot når navn som Dakine (sitt hovedkvarter), Slingshot, North Kites, Chinook og mange flere action sport merker preger bybildet. Butikker med freeride sykler, kite og windsurfing ligger tett som paddehatter (det er i alle fall mange).

View Larger Map

Windsurfing i Colombia River The Gorge:

At det blåser så mye på denne elven som deler statene Oregon og Washington skyldes lave temeraturer i Portland og på kysten og varmen du finner innover i landet om sommeren. Uten noen mer forklaring kan vi kort si at det blir vind av slikt. Denne vinden har gjort sitt til at det har valfartet windsurfere hitt siden 80-tallet. Og i byen er det like vanlig å ha brett på taket som å ha hjul under bilen. Mye av byen er bygget på windsurfing og om sommeren så er det 100 talls med seilere ute på elven fra morgen til kveld.

Mye vind på denne turen?


Motorveien i The Gorge!

Vinden i The Gorge er veldig lokal og du må sniffe inn lokalkunnskap for å forstå om du skal seile vest for byen, i byen eller om du skal pakke kjølebaggen og reise østover. Og om det blåser på den eller den spotten på morgenen eller på ettermiddagen. Kommer vinden klokken 12 eller klokken 17?

Lokal dude som vet å ri bølger på Hatch!

Etter en tid på stedet kjenner man på kroppen hvordan skyer, temperatur og ting ser ut og det blir en typisk slik eller slik dag. Så rådet er å reise med noen som kjenner stedet eller spørre seg frem. Bli ikke overrasket om du kjører nedover til en spot og elven ser total død ut… og så plutselig kommer du frem til stedet og det blåser katter…. Eller at du slukøret forstår at du gikk glipp av noe når du ankommer spotten kl. 10 på formiddagen og du må parkere ute i evigheten, gresset er fult av 3,0 seil og alle smiler stort…

Litt av bilene en morgen på Hatch!

Ja, du ser det på bilene, på folka, på utstyr at her handler nesten alt om “locals” og lokal kunnskap! Alle seilspottene er tilrettelagt i varierende grad. Helt fra parkeringsplasser og camping til mer rustikk preg og villmark. Felles for de alle er at det er utrolig rent og totalt fritt for søppel!

Solveig og Lill sin leiebil parkert på Dougs. Så kom toget med 2 etasjer med containere. I bilen var det alltid 2 brett på 78 og 76 liter, 3,4 – 3,7 – 4,2 – 4,7 og 5,3. Et par master, et par Shox.XTR, alltid en grønn Dakine sekk, noen liter solkrem, noen sandwicher, tomme Starbucks krus….

Solveig, Øyvind og Kaja på spotten Dougs.

Når det gjelder seilforholdene er det bump & jump som nok best beskriver stedet. Strømmen går mot vest og vinden blåser mot øst. Det er dette som gjør at du finner unormalt store ramper og bølger som gir som for hopping og ridning. I tillegg finner du spotter som freestylerne (kitere) lever og ånder for. Og steder der eleven er bredere og racing/slalom er nøkkelen. Selv om swellene kan vokse seg store og på gode dager opp til mastehøyde er det forhold for alle som har windsurfet nok til at vannstarten og 80 liter seilingen sitter godt i kroppen.

Øyvind finner noen swell å ri på!

Denne gangen fikk Lill endelig oppleve hva det betydde å “disapear behind a wave” (tok bare 10 år)… og hele gjengen fant nok av utfordringer fra høyvindseiling i kuleløyper til loop trening, swell ridning… holde seg fast med tenna i bommen. Litt slikking av sår fra bommer, finner og annet utstyr som angrep fra alle tenkelige vinkler både titt og ofte.

Solveig lufter finnen sin!

The Gorge er ikke stedet for en nybegynner, da finnes det enklere plasser med mindre logostikk å reise til. Det finnes ikke noen båter og skjer det noe, så er det slitsomt å komme seg tilbake til land. Siden strømmen er sterk i elva. Men windsurferne passer på hverandre og du skal ikke ligge lenge i vannet får noen kommer og viser “OK?” tegnet. Kommer det en skummel stor båt klapper alle seg på hodet… Og på begge sider av elva går det store tog. Containere i 2 etasjer. Så det er greit å følge med.

Solveig synes det er like greit å vente litt og la den “lille” båten passere!

Kaja med 3,4 og quad brett! Og hjelm på!

Du må ha lyst til å flytte på deg og du må like bilkjøring og bæring og rigging… Og forholdene på The Gorge er enestående og kan ikke sammenlignes med så mye annet i verden. Det kan føles litt slik som å være i en slalombakke og ta heisen opp og velge en av de mange kule eller skogsløypene ned. Når du befinner deg der strømmen er sterkest er det veldig intenst og vinden kan være hard. Det er mange seilere i løypa og du skal vite hva du holder på med. Siden bølgene også rides, så kommer det plutselig seilere fra steder du ikke helt tenkte på. Dette er nok også grunnen til at vi finner flere som seiler med hjelm enn uten på elva. I alle fall når det blåser. Forholdene for den norske gjengen var også så vindfult at det ble innkjøpt Pro-Tech hjelmer. Som faktisk gjorde utrolig mye mer moro å seile når de blåste skikkelig på.

Lill leker på Hatch! Hjelm på?

Og det var godt å kjenne ret rusket og rev i små seil og små finner… for hvor liten er egentlig en 3.0 m2?

En praktisk liten spotguide finnes på trykk. Men vi har ikke funnet den på web ennå.
Steder vi seiler på er The Hatch, Swell City, The Waterfront Park (ligger ved siden av Event Site i byen) og du seiler opp til morsomme forhold på et par kryss. Vi liker oss aller best på Dougs Beach og når de er forhold setter vi nesa østover mot Maryhill og The Wall. Morsomt også på Rowena… ja, og mye mer hvis du har krefter nok.

Kaja og Lill tester ut twin, quad og nye hjelmer på Waterfront Park spotten.

Norske surfejenter på Dougs!

Ekstra gøy er det å se at ungdommen igjen strømmer til windsurfingen i The Gorge. For bare noen år siden var regattascenen i ferd med å dø ut, men nå finner vi utrolig mye talent fra 13 til 19 år som deltar i slalom og formula konkurransene. Honør til Scotia og Darren som holder dette i gang.

Gorge Cup og slalom regatta på Event Site.

Det sagt, så er den typiske windsurferen i The Gorge ganske voksen.

En nyttig link å passe på når du er i The Gorge er:

www.thegorgeismygym.com

Litt om windsurfingen finner du her:

gorgewindsurfing.org

Og her har du en film fra YouTube som viser litt hvordan det kan se ut når de flinke gutta (og jentene) tøyer grenser på elva:The Gorge Jump Off concluded on July 7th 2010 with epic windsurfing conditions throughout the contest window. Competitors have been windsurfing all along the Columbia River Gorge and push each others limits. Join us at the Waucoma Club in Hood River on the July 10th 2010 for the awards party and video summary.

Ellers kan vi anbefale denne linken:

http://www.youtube.com/watch?v=I4IiOJhUQ7o

Reise, leiebil og bo:

Enkelt å komme seg ditt med direktefly fra Amsterdam (KLM/Delta).
Vi dro med første fly kl. 7 fra Gardermoen, hadde 1,5 timer i Amsterdam og satt så i 10 timer på flyet til Portland og landet 12 på morgenen samme dag lokal tid.
Bestill i god tid for best pris. Å fly til USA har blitt dyrt. Du kan også fly til Seattle og legge til en kjøretur på ca. 4 timer. Vi anbefaler ikke å mellomlande i USA. Da må du dra rundt på utstyret på flyplasser og bli unødvendig svett…

www.klm.com

Skal du være i Hood River kan du leie deg inn på hotell, eller du kan leie et hus eller leilighet. Masse flotte steder og gode priser. Vi anbefaler å leie i sentrum av Hood River fordi dette er en veldig hyggelig tur å spassere i (shopping og mat/drikke).

“Hjem kjære hjem…”

Vi leide hos Gorge Central Vacation Rental (snakk med Denise Ward). Vi koset oss stort med å rusle ned til byen, grille i hagen og rett og slett føle oss veldig hjemme. Det er god standard, håndkler, vaskemaskiner av alle salg og bredbånd inkludert. Bestill hus i god tid!

www.gorgecentral.com

Ja, lei deg en bil eller bruk en sykkel….

Å leie bil i USA er gunstig og vi synes det er moro med store biler og ekte SUV, hvor det også er plass til småseil og brett inni.

www.eleiebil.no

Leie eller eget utstyr:

Frakt av utstyr blir en ca. 1800 kronasjer per hode/bag totalt +/-.
Det er enkelt å skjekke det inn og flott service på begge sider av Atlanteren. Så vi kan absolutt anbefale det hvis dagene blir 14 dager eller mer.

Seilstørrelsene for sommeren er fra 3,5 til 5,5 og brett på rundt +/- 80 liter. Vanlige bølgebrett eller twin/quatro er å anbefale.

Årets utstyr av topp standard leier du også enkelt på stedet. Alle de store butikkene har utleie, men vi sverger til Norske Karin hos Big Winds. Som er størst og har et utrolig utvalg. Merkene du får leid her er North Sails, NeilPryde, Chinook, Naish, Starboard og Quatro. Prisene er OK og du gjør det smart i å reservere for du kommer. Du kan også bytte inn brett og seil som du selv ønsker. Er det vindstille kan du levere inn utstyret for dagen og slippe å betale. Big Winds har også et beach senter på Event Site midt i Hood River, hvor du kan leie SUP brett og få instruksjon m.m.

Du trenger en sommerdrakt og på flere av spottene kan du seile i shorts.

www.bigwinds.com/wind/rentals

Kombiner gjerne en tur til The Gorge med å bli med på camp/clinic. Hver sommer kommer gjengen fra ABK Sports med og Andy Brant er en av de som har holdt på med dette i 28 år… Og her kan du også lære freestyle og loops.

www.abkboardsports.com

Hood River:

Herlig og trygg liten by med alt en windsurfer og kiter trenger. Tettpakket med windsurfing og kite butikker. Kjent for restauranter med god mat, Full Sails bryggeriet er moro med ølsamking, kino, hyggelig butikker, herlige kaffebarer med topp stemning…. Rett og slett en tilbakelent og hyggelig atmosfære… Det finnes en bar eller to, men byen er praktisk talt tomt for natteliv. Derimot skjer det masse tidlig på kvelden, med live musikk, vinsmaking og andre kulturelle innslag. Vi hadde en fantastisk opplevelse med å reise på konsert utendørs på et sort amfiteater som er laget på en stor vingård som heter Maryhill øst for Hood River. Her satt vi og hadde picknic mens vi hørte på fantastisk musikk med utsikt over et utrolig landskap.

Konsert på vingården Maryhill! Noe veldig annerledes!

Når det ikke blåser:

Selv om vi på denne turen opplevde en slik dag, så kan det også bli vindstille her. Når det blir varmt i Portland er det fare på ferde… Og før vi ankom Hood River hadde det vært en kjølig og vindstille juni måned.

Og skulle dette skje så kan man en av de mange andre aktivitetene som området er kjent for. Og når det ikke blåser i juli kan det bli veldig varmt.

Vilma, hunden Bruno (som navnefar bor på Mt. Hood) og paps Øyvind synes det er topp i Amerika!

Ta turen opp til Mt. Hood hvor du kan stå på ski hele sommeren (normalt), Timberline Lodge er det tøft siden dette er hotellet vi kjenner fra filmen Shining (Ondskapens Hotell), bruk beina og gå spennede turer, bad i innsjøer eller elver, lei en sykkel og kjør i utrolig morsomt freeride terreng, bli med på raftig og kajakk, lei et SUP brett, dra på vinsmaking (Oregon er et av USA sine mest kjente områder for vin), ølsmaking på det lokale bryggeriet Full Sails, stikk på shopping til Portland, kjør de 2 timene det tar å komme ut til kysten hvor du også finner spennende seiling (husk vinterdrakt) eller rett og slett reis på sightseeing i et utrolig landskap.

Ski og snowboard på Mt. Hood! Hvor det også er camper hele sommeren og utrolig mye moro for ungdommen!

Sjekk ut High Cascade Snowboard Camps! Helt utrolig og når de ikke kjører på brett så er det en diger skatepark og mye annet moro…

www.highcascade.com

Ølsmaking på Full Sails! Favoritter ble Session og IPA!

Konklusjon:

Å reise på tur til The Gorge og Hood River er for de nyskjerrige og eventyrlystne som liker å se litt lengre frem enn til neste bølge kant. Det finnes enklere og billigere steder å tilbringe sommeren hvis du kun liker store bølger, liker deg alene på vannet, er besatt på å øve inn flaka eller fortsatt trener på jibber. Du får mest igjen for innsatsen i Gorge hvis du er en over middels god windsurfer og vant til å reise på tur. The Gorge handler om natur og seilopplevelse. Kultur og sosial omgang! Tempoet i Hood River er lavt og tilbakelent, folk sporter hardt og tar det ellers med ro. Amerikanerne du treffer her er sosiale, over middels aktive og morsomme å snakke med. I The Gorge teller du ikke windsurfing opplevelser i antall timer på vannet, men hvor gøy du har det når du er utpå.

All good in The Hood!

Hilsen Lill

Her har dere et galleri med ymse bilder!