Din neste surfetur går til Peru. Julius deler en reisehilsen med film, bilder og tips.

Peru… Du bør dra dit om du er glad i å surfe, du bør dra dit hvis du liker å reise, og siden du nå leser dette bør du dra dit uansett. Sist jeg postet noe på denne siden skrev jeg at jeg skulle tilføre den første artikkelen min noen mer spesifikke tips om hvor og hvordan du bør dra for god peruansk surf. Innen jeg rakk det, har Fri Flyt skrevet om Peru, Surfer Magazine har listet Peru og Chile som et av syv pilegrimsmål for en surfer, og i siste blekka til Surfers Path var 1/3 av bladet viet nettopp til Peru.

Piscinas. Ryan fra California.

I og med at så mye informasjon finnes allerede, Stormrider Guiden dekker de viktigste sonene i landet, og det faktum at den norske surfer er blitt så ivrig at Saltstein huser 22 av oss en flott novembersøndag, får meg til å konkludere med at om nordmenn er keen på å surfe Peru, da drar de vel dit på eget initiativ og uten mine tips.

Man kommer lenger med gode vibber, enn tafatte forsøk på å være en stereotyp fet surfer anno 2008. Share the stoke er regelen. Så derfor:

Lær deg litt spansk. I Lima og i umiddelbar nærhet av storbyen klarer men seg helt ok med engelsk. Skal du derimot utforske mer av landet er det få peruanere som behersker engelsk godt nok. Mange gir inntrykk av at de kan det, men etter en liten stund vil du oppdage at det ikke er tilfelle.
Når du lander i Lima, ikke bli lurt av taxisjåførene. Det skal koste mellom 25 – 30 USD med taxi fra flyplassen og inn til byen. Peruanerne er glade i dollars, og tar dem gjerne fra deg. Et godt tips er å ikke betale for mye på forhånd. Om du bestiller og gjør avtaler pr mail, forsøk og få til betaling direkte når du er i landet.

Solnedgang Mancora.

Du kan fint bo i Lima og få god surf. Er du glad i litt slappe, behagelige bølger, duger Stillehavet langs Costa Verde mitt i byen. På større og bedre swell er det flere av bølgene her som faktisk gir bra moro.

Har du litt tid så vent imidlertid på La Herradura. Denne bølgen begynner å funke fra 6 fot, og anbefales. Vil du ha noe mer variert drar du en liten time sørover til området ved småstedene Punta Hermosa og San Bartolo. Her kan du bo billig, samtidig som du har mer enn 10 gode spots innen gåavstand fra der du måtte slå deg ned. Langs motorveien videre sørover finnes spots som Cerro Azul, Puerto Nuevo og Puerto Viejo. Sjekk ut.

Wayna Picchu.

Skal du reise nordover kan du enten fly, busse, eller, hvis du tar sjansen, leie en bra 4×4. Lan eller AeroCondor er to gode flyselskaper som flyr innenlands. AeroCondor lar deg ta med surfbrett gratis.
Du kan fly til Piura og så ta taxi derfra til Mancora, Los Organos, eller andre steder du måtte finne fornøyelig. Mancora er for den glade peruaner det samme som våre vintersportssteder er for oss, og mange bor i området i ferier og ved høytider. Har du base her er det lett å bli kjent med lokale surfere som for ca 200 – 300 norske kroner lett fikser en bil og drar deg med på en dags surfari til gode bølger i nærheten. Sør for Mancora finner du blant annet Cabo Blanco og Lobitos. Cabo Blanco er bølgen hvor peruanske surfere måler seg mot hverandre, Peru’s pipeline om du vil. Pointet Lobitos bør besøkes, her finner du fire bølger som skal passe de fleste nivåer. Utsiden av Lobitos tuber, men trenger litt størrelse. Denne delen av bølgen kalles “el Hueco”, som betyr den hule. Så er det selve pointet, som gir deg lange, fine rides i en god vegg med fin push. Inne ved moloen “el muelle” finnes et beachbreak av det hissige, korte slaget. Litt lenger nordover, inne på et militært område, finner du Piscinas. Slå av en prat med vakta, og inngang på området ordner seg. Her knakk jeg mitt første brett og ble vaska på land, så bølgen er hissig, men fet. Bor du i Mancora, surfer du selvsagt bølgen som er der, men tipset er å titte 200 meter lenger sør. Kanskje ikke en så clean bølge, men ingen crowd og det er her god session i filmen er fra. Mens Mancora pointet hadde 40 stk i vannet, var vi alene her.

Peruansk standard.

Steder du bor i Mancora er hotellet til Julito, “La Quebrada”, Las Olas, Samana Chakra eller Lagoon Surfcamp. Google Mancora og se selv.

Tar du buss eller leier bil for å dra nordover, får du med deg sagnomsuste bølger som Chicama og Pacasmayo. Jeg har ikke selv vært her enda, men sikre kilder innen familien holder Pacasmayo høyere en Chicama. I Chicama drives det nå to steder som er rettet mot surf.  Disse holder høy standard, og er derfor gode alternativer å sjekke ut for å få surfet i denne delen av landet. Noen av de siste og største utgravingene av gamle kulturer finnes også i dette området. Et must.

Marianne og Ryan klar for surf.

I tiden vi var i Peru var det dårligste bølgevarselet 3 fot, 15 sekunder. Det beste var 6 fot, 18 sekunder. Det minste var 2 fot, 16sek og det største 9 fot, 16 sekunder.

Det er mulig vi var ekstremt heldige den perioden vi var der, for jeg vet det kan være like dårlige forhold i Peru som andre steder. Men sjansen for god surf er faktisk langt bedre i for eksempel Peru og Chile enn mange steder som er mer hypa og har fått større fokus.

Solbleket Schæfer passer pa?.

Om du velger å dra til Peru kan du skrive til meg på forum for surf på srfsnosk8.no, så skal jeg svare så godt og så snart jeg kan. Det er enklere å gi konkrete tips til folk som skal dit. Jeg kjenner mange innen surf der nede og kan anbefale hvem du kan kontakte osv. Om du ønsker å dra rundt med surftour operatører, få shapet brett eller lignende, har jeg også tips å komme med. Brettene peruanske shapere lager står ikke tilbake for noe, de er veldig bra og rimelige. Build a solid quiver. Turguidene er ofte tidligere proffsurfere og kan engelsk.

Så til slutt: Peru vil gi deg det du venter av et land langt borte. Eventyr, de beste bølgene og minner for livet. Sørg for å gi Peru det samme tilbake om du drar dit.

Hang out with mother nature.

Julius Vegas

[Link til Julius sin forrige artikkel fra Peru]

[Link til Video fra Peru] Vi anbefaler at du trykker på denne linken for skikkelig format….


Perusurf. from Julius Vegas Messel on Vimeo

One thought on “Din neste surfetur går til Peru. Julius deler en reisehilsen med film, bilder og tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *