Ordføreren i Farsund erklærer Lista som aktivitetsvennlig.

Her er årets gla´nyhet! Sakset fra geniale P3 morgen, 13 oktober. Noen av våre fineste strender og flotteste bølger er på Lista i Farsund kommune. Jeg var på Lista forrige helg og opplevde 30m/s vind og romslig gode bølger.

Bølger uten fugler i, her kunne det vært mennesker.

Lytt til dette først:

P3-farsund-kommune-Lista

Vi som har surfet siden 80 tallet, når ingen brydde seg om at vi kjørte ned til stranda og seilte der det var vann, sliter litt med å forstå skilt som “brettseiling, kiteing og surfing FORBUDT”.  Men voksne familiefolk som vi er blitt, respekterte vi den menneskefientlige skiltingen på Lista. Vi fant oss en kjerrevei så vi kom oss ganske nærme stranda og bar utstyr over sandvollene for barn og voksne så melkesyra ulte mellom skulderbladene. Ganske alene i vinden hadde vi en flott dag nedenfor Lista hotell. Stedene vi seilte på i gamle dager hadde utvilsomt vært bedre å være på, men der var det altså disse skiltene. Jeg er klar over problemstillingen mellom menneske og natur, de sliter jo med liknende problemer flere steder på Jæren hvor fugletittere styrer friluftslivet. Den best organiserte interessegruppen vinner gjerne fram, og lovløse saboterer gjerne framdriften i forhandlinger ikke alle skjønner kan være alvorlig ment. Jeg ville jo tro at vi burde forby mange former for slakt før vi forbyr stille ferdsel på sjø og på land, hvor ingen egentlig kan forutse nytte/skadevirkningene.

Havika Søndag 5 Oktober 2008 – 30+ m/s

Tilbake til “Turistvennlige” Farsund kommune, Farsund og Lista er et fantastisk skue, mektig, forunderlig og intenst. Vi som vet å sette pris på hva naturen tilbyr oss, må ut i elementene. Er det bølger må det surfes, er vind må det seiles. Etter våre timer med familien i vannet kjører vi tilbake de 200 meterene kjerrevei som gikk langs et jorde. Vi blir sperret inne av en bonde som stilte traktoren sin slik at vi ikke kunne komme ut på veien. Denne bonden som må ha sittet å ventet i timesvis på at vi skulle kjøre disse meterene på veien som åpenbart var hans (ingen skilt, ingen merking, ingen bom) slipper ut alt trynet hans har å by på av ukvensord fordi vi har brukt veien hans. Vi var noen jævla idioter (favoritt ordet hans). Hadde jeg gått ut av bilen er jeg ikke i tvil om at han ville gått fysisk til verks. Argumentet for truslene hans var at alle kart over området viste at veien var privat (vel, hverken Google eller Gule sider viser slikt), og skulle vi bruke veien skulle han ha 800 kroner.

Jeg kan bare konkludere med at Jan fra Lyngdal som foreslo å legge ned Farsund kommune, kanskje har rett. En kommune som hater at folk besøker strendene deres, lar lokalbefolkningen bygge opp uutgrunnelig hat på grunn av manglende informasjon om besøkendes forutsetninger til å te seg rett, kan like godt legges inn i en administrasjon som speiler et større befokningsgrunnlag. Å ødelegge mulighetene for vanlig folk å benytte seg av offentlige øde strender i vilt vær, er neppe intensjonen til almannaretten. Det er garantert ikke bra for lokaløkonomien. Vi kan bare håpe bonden jeg traff ikke er normen på Lista, og at ordførerens invitasjonen til alle om å benytte seg av naturen på Lista, er oppriktig ment.

Nedenfor er flere bilder fra Farsund / Lista: