Julius presenterer surfing i Peru.

Jeg sitter hjemme og ser på bilder og video. Fra Peru. Landet vi var i for mindre en to uker siden. Landet min far er fra og jeg gjennom ham er tilknyttet til. Et land fylt av historie og kultur, mystikk og sagn. Og ikke minst, noen av verdens beste bølger. Bølger som i følge historien er blitt surfet i tusenvis av år i dette landet.

Surfing slik de fleste av oss kjenner sporten har sine røtter på Hawaii.

Der var den, for flere hundre år siden, en sport praktisert av Hawaii`s øvre sosietet. Medlemmer av kongefamilien og det øvre sosiale sjikt surfet på egne kreasjoner laget av de tilgjengelige materialer. En utbredt oppfatning er at surfing stammer fra Hawaii eller Polynesia. Mexicanerne har også hevdet at deres strender ble surfet for flere tusen år siden. Og figurer i stein funnet i Mexico styrker denne teorien.

After Surf på Cerro Azul.

Hvem som var verdens første surfer eller hvilket folk som ”surfet” først vil nok diskuteres ved mange strandbål og surfebarer i lang tid framover. Men i Peru har forskere funnet ut, takket være to eldgamle kulturer, at og ”surfe” bølgene er blitt gjort i denne delen av verden i tusenvis av år. To av Peru`s mange kystkulturer, Mochica og Chimu kulturene, hadde sitt utspring nord i Peru for over to tusen år siden. Viktige ruiner og andre arkeologiske funn av disse kulturene har avdekket tegninger og skulpturer dedikert til havet og bølgene. Både i religiøs og sosial sammenheng. Ved å være basert ved kysten var havet og det`s matfat en forutsetning for overlevelse for disse kulturer. Fiske ved bruk av enmanns sivbåter, var disse menneskenes form for surfing.

Ny quilver må til.

For og sikre mat måtte menn i disse kulturer ha mot og god kunnskap om havet for å kunne manøvrere disse båtenebrettene kalt ”Caballitos de tortora” ut og inn gjennom kraftige bølger. Caballitos de tortora, som betyr små hester av siv, er en slags havgående enmannsbåt, med likheter til hva vi i dag ville kalt en havkajakk eller stand up paddle board. Disse mennene utviklet ritualer i likhet med andre krigere verden over, tilknyttet aktiviteten de bedrev, en aktivitet som var farlig men nødvendig for deres overlevelse. Etterkommere av disse menneskene, kan fortsatt sees på sine Caballitos de tortora flere steder i Peru i dag. Særlig i området rundt Huanchaco og Chiclayo.

Moderne surfing i Peru derimot, med ”tablas Hawaiianas” som Peruanerne kaller det, dukket opp i Peru på 40 tallet.

Morgensession på Moncora.

En globetrotter og playboy ved navn Carlos Dogny tok med et brett fra Hawaii der han hadde lært og surfe av selve ambassadøren for moderne surfing Duke Kahanamoku. Da han dukket opp i Lima og bedrev denne nye sporten, bemerket en av Peru`s største aviser allikevel at slik surfing hadde lokale Peruanere bedrevet siden 1909. Riktignok på ”tegnebrett” og senere på bordplater.
Uansett skapte aktiviteten interesse og svømmende dukket snart opp på siden av brettet til Carlos og fikk ta seg en tur. De mest ihugga dro så hjem og lagde seg sine egne brett og surfe på. Slik var sporten født og verdens første verdensmesterskap i surf ble avholdt i Peru i 1965. Flere av datidens store navn innen surf var med, men det var allikevel en Peruaner ved navn Felipe Pomar som skulle vinne mesterskapet.

I dag er surfing for peruanere som ski er for oss nordmenn. Peruaneren Sofia Mulanovich vant kvinnenes verdensmesterskap i 2004 og er på god vei til å ta det igjen i år. Den pan-amerikanske mesteren 2007 er Javier Swayne, som har flere nasjonale og internasjonale titler under beltet. Kysten til Peru har alltid noe som funker og det er en myriade av muligheter. Alle de største internasjonale merkene er godt representert og Peruanske merker har mye av markedet. Surf er en folkesport. Som med sine bølger og surfere, er hardvaren peruanske merker kan levere, meget god og totalt undervurdert.

Promo .SrfSnoSk8. ALLTID!

Shapere i Peru leverer brett av ypperste klasse og til alle forhold, bestill før du drar ned er et godt tips. Prisen du betaler er under halve av hva du vanligvis må gi andre steder. Kvaliteten er meget god og du kan bestille spesifikt til de bølger du vil surfe, din vekt, ferdighet osv. Flere av shaperne har årelang erfaring og vet nøyaktig hva du trenger. Anbefales.
Vi selv hadde 5 nye brett klare til oss da vi ankom. Shaperen vi benyttet heter Rodolfo Klima og driver Klimax Surfboards med base Miraflores, Lima.

Surf Lima.

Vårt opphold skulle vare i 6 uker. Først to uker i Lima med familie og venner, så 10 dager i Mancora nord i Peru, en uke i fjellene rundt Cuzco for så og henge ut i Lima en ukes tid før avreise gamlelandet. Og være borte så lenge gir en muligheten til å nyte mer av landet du drar til. Og et land som Peru fortjener tid.

Vennligheten til menneskene du møter er stor og varm. Ruinene og historiene til eldgamle kulturer fascinerer og imponerer. Nylig er det oppdaget enorme konstruksjoner eldre en pyramidene i Egypt, og nye utgravninger finner hele tiden sted. Maten er noe av det beste vi har vært borte i og har noe for enhver smak.

Mill og Marianne.

Det peruanske kjøkken er verdenskjent og unikt med sin miks av f.eks Peruansk Italiensk eller Peruansk Kinesisk osv.

Grønnsaks og fruktdiskene er en vegetarianers våte drøm, og den lokale drikken Inca Kola en sann nytelse for ganen for de som liker e-stoffer. Prøv også Pisco Sour hvis du er glad i det sterke. Peruansk øl er også godt.

Ryan på Piscinas.

Vi har surfet de beste brekkene rundt Lima sammen Peru`s dyktigste surfere, hengt ut i tropiske Mancora og bodd på økologisk drevet Yoga Bungalows der. Besøkt Macchu Picchu og Cuzco i fjellene og under hele oppholdet og etter følt den magien dette landet har rykte på seg for å inneha.

En litt heavy bølge.

Jeg kunne skrevet side opp og ned om ting som fascinerer meg med Peru, jeg ville aldri bli ferdig. Thor Heyerdahl tilbrakte som kjent store deler av sitt liv til utgravninger og reiser i Peru, og Kon Tiki ferden startet fra havneområdet i Lima. Dette bør vel være grunn nok for enhver nordmann til også å skulle vise interesse.

Bilder sier mer en tusen ord og vi har over 300 av dem fra denne reisen.
Surfen er nok det som vil interessere SrfSnoSk8 kunden mest og derfor er jeg også i gang med og få redigert over 7 timer med film vi har med oss hjem. Ikke så surf spesifikk dette jeg nå har rablet ned, men tipset om Peru er ikke kun beregnet på surfere. Alle som har interesse av andre land og kulturer bør sette opp Peru som en av sine destinasjoner.

Yoga bungalowa…

I en senere artikkel jeg jobber med derimot , legger jeg fram det en skulle trenge for og få en god reise med surf og eventyr til Inkaenes rike. Introen til disse artikkelene ble lang men det fortjener Peru ,og surfen som finnes der. Sjekk ut bildene så lenge ,og gled dere til filmen, dere som er sultne på god surf. Dra noe lenger og bli litt lenger. Det lønner seg om du velger Peru.

Surfhilsen

Julius Vegas

4 thoughts on “Julius presenterer surfing i Peru.

  1. bra dodsbra julius…. morsom artikkel…. skal ned aa henge litt paa club waikiki..hehehe… BEGYNN AA SPARE, jeg vil se dere her i desember

  2. Takk for flott artikkel Så moro å få lese dette. Takk for at du leverte så flotte bilder og god tekst til oss. Keep it up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *