Julius presenterer surfing i Biarritz.

For surfelystne nordmenn har det blitt mer og mer vanlig å dra for å finne bølger andre steder enn i det kalde nord. Et av stedene som blir hyppig besøkt er Biarritz, som ligger innerst i Biscayabukta i Atlanterhavet, sør i Frankrike. Vi bestemte oss for at det var på tide å sjekke det ut.

Siden det er 50 års jubileum for surf i år, fikk vi med oss historien om hvordan hele surfeeventyret startet i Biarritz. I 1956 holdt amerikaneren Peter Viertel på med en filmatisering av Hemingway`s bok ”Solen går sin gang”. Han fikk øye på bølgene og fikk straks sendt over et brett fra USA. Viertel var nybegynner, og hans første forsøk i bølgene gikk ikke så bra, men interessen fra land lot ikke vente på seg. Snart var det franskmenn som gjerne ville prøve, og innen et år hadde lokale surfere begynt å lage sine egne longboards.

Cotes des Basque.

Kysten nord og sør for byen ble undersøkt, og Frankrikes bølgepotensial begynte og åpenbare seg. Selv om sporten fikk en del dekning i forskjellig media ble den ikke virkelig stor før sent på 70 tallet. I dag derimot, regner en med at 60 000 franskmenn tar med seg brett når de skal til stranda. Et tall som visstnok dobles i de hektiske sommermånedene.

Sterling tilbyr direkte flyrute, noe som gjør det enkelt å komme seg ned dit. Flyplassen ligger ca 5 km fra sentrum, så avstanden til bølgene er kort. Man kan i teorien være i vannet innen en time etter at man har landet. Da direkteruten var avsluttet for sesongen da vi dro, ble vi nødt til å ta et mellomstopp i København. Er man heldig får man billetter tur-retur for under tusenlappen.
Leiebil kan leies direkte fra flyplassen for mellom 1.500,- og 2.000,- kr for en uke. Det anbefales å ha bil, da det kan bli litt stress å belage seg på buss og lignende. Pass på å få en bil med plass til brettene, da takstativ på leiebilene er sjelden vare.

Det er overnattingssteder og hoteller over alt, mange med gangavstand til strendene.
De vi passerte så ut til og ha ledige rom til ok pris, siden det nå er utenom turistsesongen.
Det betyr at man kan dra ned på denne tiden av året, få seg et ok sted å bo, og samtidig dra dit på melding om et bra swell. Vi hadde bestilt leilighet i forveien, et sted litt unna, men med god pris. 2.500,- for en uke i leilighet med plass til fem. Vi var bare to, men å dra dit flere blir desto billigere.

I overgangen september/oktober var været preget av høst. Temperaturene var svingende, og vi hadde alt fra knallsol til lyn og tordenvær. Vannet var fremdeles varmt, ca 20 grader, så det holder lenge med en 3mm drakt.

Men det er bølgene man drar dit for, og selv om vi bommet helt på swellet, er det faktisk slik i Biarritz at det som regel er et eller annet som funker. På en fot på meldingen får du hoftehøye bølger det er moro og leke seg på.

Dette var tredje dagen vi var der, og swellet hadde forsvunnet helt. Den dagen vi kom ned pumpa det fortsatt inn 3,5 fot og bedre, men størrelsen og pushen forsvant utover uken, før vi siste dagen fikk et helt nytt kraftig swell som begynte å treffe. Flere av strendene er ganske avhengige av tidevannet, og dette ser man spesielt når det er liten size på swellet. Skaff deg ”Stormrider Guide Europe,” eller stol på gikta. Jeg selv bruker guiden, og i surfesjappene har de tidevannstabeller.

Er du ute etter solosurfing og alenestund skal du ikke dra til Biarritz. Det er alltid noen i vannet, så sant det ikke er flatt eller enormt. På denne tiden av året blir det heller ikke lyst før nærmere 8 om morgenen, så dawns klokka 6 ble det lite av. Når vi var her nå, var tidevannet på sitt høyeste så tidlig på døgnet, så da vi en morgen spreke og klare for surf spurta fram for og se, var det selvfølgelig flatt. Løsningen ble og vente på lavvann eller innkommendeutgående. Sett deg i bilen og sjekk ut neste spot er da regelen.

Fin size bølge… med Tysker som dropper inn forran…

Anglet heter delen av Biarritz med de fleste stedene og surfe, eller stranden er vel et mer dekkende ord. Dette er en slags forstad til selve byen. Strendene som ligger sørover mot byen har forskjellige navn, men er en lang strandlinje kun brutt av noen moloer her og der. I denne delen av byen ligger flere av de store butikkene til de mest kjente merkene, i tillegg til at du finner flere lokale shapere her. Kvaliteten på franske brett skal være god, men prisene er på norsk nivå.

Spoten vi ofte dro til er stranden helt nord i Anglet, Les Cavaliers. Denne viste seg å være populær blant mange andre, spesielt de lokale franske. Ikke dropp inn er jo noe de fleste kjenner til. Noen tyskere i line up’en gjorde dette til stadighet, og var egentlig noen tullinger. De lokale franskmennene fikk dem til slutt til å stikke. Jeg selv lot som jeg var spansk, og sa ”hola” til alle jeg padlet forbi på vei ut. Det gikk fint.

De fleste franskmenn jobber på denne tiden av året, men så snart siestaen starter i 12-tiden dukker de opp, surfer et par timer, og drar så tilbake på jobb igjen. Unntaket er de over 50 som det faktisk er en god del av.

Marianne ripper.

Surf er noe alle kan drive med, og i Biarritz ser du det tydeligere enn andre steder. Du treffer folk fra mange land i vannet, noe som igjen sier nok om stedets popularitet.

Er du så heldig at du allerede eier ”Stormrider Guiden” har du nok sett at i nærheten både sørover og nordover, finnes det flere gode steder og surfe. Hossegor ligger kun en halv time nordover med bil, og sørover blir kysten mer steinete og forsvinner videre inn i Spania, med det landets utallige spots. Siden swellet var på hell valgte vi i denne omgang og holde oss til strandlinjen i Anglet, siden denne fanger opp det meste. Surf hver dag ble belønningen.

Biarritz har en del bølger godt egnet for longboard og begynnere. Regn med litt mer folk, og at du må padle ekstra, for at ikke longboarderne 20 meter lenger ut skal ta alle bølgene. Disse stedene finner du nærmere byen og i selve byen. Grande Plage og Cote des Basques må være noen av de mest fotograferte og kjente stedene både for turister og surfere. Litt sløvere og slakke bølger, i tillegg til skjønnheten i omgivelsene, gir deg garantert en fin opplevelse.

Byen Biarritz er mer en fin, med alt fra Casino til de fleste typer restauranter. Flere steder går det små broer ut på ”øyer” hvor vannet har laget kanaler i fjellet. Og gå her på kvelden var veldig fint med pizza og fransk vin i magen. Ahhhhh la mer!

For de fleste av oss blir 9 til 17 i lengden litt for mye. Surfer du, eller går med en surfer i magen, vil Biarritz kjapt få deg ut av hverdagen. Ikke bare surfen, men omgivelsene i og rundt byen er veldig fine. Franskmenn er generelt hyggelige og hjelpsomme, selv om engelsken kan være hakket under vår. Kan du noe fransk eller spansk klarer du deg derimot godt.
Leiebilen vår streika, og da er det døvt at ingen på nødtelefonen snakker et ord engelsk. Bilen måtte stå med alt utstyr en hel natt, men det gikk heldigvis bra.

Når vannet blir kaldere her i nord er det greit å kunne dra steder som dette. Vintersurf i Norge er godsaker, men å bytte ut vinterdrakta med 3mm innimellom skader ingen. Det er skrevet utallige artikler om Biarritz både på nettet og i de fleste typer magasiner, og skulle jeg skrevet mer måtte jeg fisket frem ordboka for noen flere superlativer. Dra dit, opplev stedet og anbefal det så gjerne for andre. Stedet er så kjent at de stakkarene som måtte pese deg for ikke å holde en spot hemmelig, tar en wipe out.

Info om alt fra steder og bo til stedene du skal surfe, finner du på nett, det er bare å google. Guiden kan du kjøpe på hos SrfSnoSk8 eller bestille på nett. Et must for de som vil sjekke ut mer av Europas surfpotensial, eller i første omgang deilige Biarritz.

Tekst og bilder: Julius Vegas Messel og Marianne Rudlang 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *