Teamseiler Espen Bergø deltar i sitt 3dje VM i Formula Experience.

Med oppdatert rapport! Espen er en av de unge windsurferne på teamet vårt som reiser ut i verden for å høste erfaring, treffe andre unge seiler og ha det skikkelig moro. I 2004 deltok Espen i sitt første VM, da var han 14 år gammel. I 2005 reiste han sammen med storebror og teamseiler Morten Bergø til USA for VM nr. 2. I år har han vokst en haug med cm alle veier, er 16 år, og er eneste norske deltaker i VM for Formula Experience og VM Formula Windsurfing Youth. Han deltar i begge klasser.

Espen sliter litt med en influensa som ikke helt slipper taket. Men vi regner med at han om kort tid har kommet skikkelig i slaget.


Bildet: Teamseilerne Espen og Morten i Hood River USA sommeren 2005 for å seile VM Formula Expereince.

Det er også første gang han ikke har sin teamseiler og bror Morten ved sin side i et mesterskap, så vi håper at han klarer å holde koken på egenhånd. Vi krysser i alle fall alle fingrene på at han har det skikkelig moro!

Psst Espen! Husk alt vi har snakket om de siste 3 årene… hofter og skuldre frem, gakk gakk, slipp løs brettet på lensen din apekatt…kan du ikke vinne seilasen, så vinn starten! Tenk på det Phil sa i fjor…. guts guts guts… og le uannsett om du vinner eller taper! Og vær snill mot hovedsponsoren din! Hilsen Lill – ex. coach

Det kjempes også om VM tittel i Formula Windsurfing Master i Belgia. En gammel kjenning fra verdenstoppen Brian Rogil fra Danmark er nok en klar favoritt her… og vi som trodde han hadde lagt opp!

Link til resultater, bilder, online rapporter etc.

Lurer du på mer om Formula Expereince og Formula Windsurfing kan vi henvise til våre sommersider om windsurfing, her finner du info om alle dagens klasser innen windsurfing: Link til sommersider!

Vi har så langt mottatt følgende rapport fra Espen og familien:

Tekst: Karin Berentsen / Espen Bergø

I Westende i Belgia er over 120 brettseilere samlet til Windsrufing Festival for å konkurrere om ISAF VM titler i tre klasser; Formula Windsurf (FW) Junior, master og Formula Experience (FE) hvor Norge har en deltaker, Espen Bergø, Sola Brettseiler Forening. Andre norske bør være misunnelige for her er god vind, sol og varme!

Forrige helg ble det seilt åpent Belgisk mesterskap i Formula med 48 deltakere fra mange forskjellige nasjoner. Det lave antallet nasjonale seilere reflekterer at Formula klassen i Europa sliter med rekrutteringen. Her diskuteres det at inngangsporten til aktiv Formula regatta seiling må gjøres enklere og rimeligere for juniorer dersom Formula klassen ikke skal dø ut i Europa.

Denne festivalen som samler både unge FE og FW seilere er et skritt i riktig retning og er første gang med felles FW og FE arrangement.

Dag 1
Espens rapport

“Flunså” sitter fremdeles i kroppen selv om jeg føler meg frisk og rask. Forholdene her er ganske sjef selv om vi hele tiden må løpe opp å ned med utstyret på stranden så tidevannet ikke tar det. På stranden er det tydelig markert hvor de som seiler skal være og at de som bader og soler seg skal holde seg unna området.


Den franske Seileren Christophe Celimene FRA 11 er en av årets favoritter i FE klassen.

Regattabanen var en smule uvant i forhold til pølsebanene vi vanligvis får hjemme. Startene var som en stor mølje der seilerne ødelegger for hverandre. Den første starten min hadde intensjoner til å bli en veldig bra en, men hele feltet stoppet opp og alle måtte pumpe for å i det hele tatt komme over startstreken.
Neste start var jeg frampå og tøff i trynet så da ble jeg tatt tjuvstart. Tredje og siste seilas var klassiske norges-cup forhold med mye pumping fra starten og varierende forhold før vinden stabiliserer seg.

DAG 2 & 3 – HVA GJØR VI NÅR DET IKKE BLÅSER?

SKIMBOARDING: Team US og NOR brukte sparepengene (14 Euro) til å kjøpe hvert sitt skimboard og surfet på grunna der 2 cm vann er nok til å surfe frem og tilbake på sanden.

SYKKEL TUR TIL FRANKRIKET: Hovedsponsorene (mor og far) leide sykler og syklet til Frankriket gjennom mange sjarmerende byer. Da vi kom til første by i Frankriket punktert Trond og ingen sykkel sjappe var åpen. Heldigvis fant vi et supermarked som solgte sykkelpumper og deretter klarte han å pumpe seg tilbake til Westende. Det tok litt lenger tid enn vi planla men vi rakk tilbake til utleien stengte kl. 22.

POLITIKK 3. dag: mor sitter i den internasjonale Formula Experience (FE) komiteen og 3. dag ble brukt til flere møter internt i ISAF klasse komité for Formula Experience, og sammen med Formula Windsurfing komiteen. Nå er det etablert et formelt samarbeid mellom FE og FW og en avtale om å få til felles mesterskaps arrangementer i fremtiden med formål å øke rekrutteringen til brettsporten. I tillegg jobbes det for at FE skal være eneste alternativ VM klasse i planebrett (FE/FW) for aldersgruppen under 17 år som betyr klassen som seiler med 8.5 og 7.5 m2 seilstørrelse.

FORMULA WINDSURF FESTIVAL: DAG 4 = 4 seilaser

KLASSEINNDELING: Espen hører inn under og kunne seilt 8,5 m2 klassen (Seilstørrelse opp til 17 år) men han har vokst såpass at han har valgt å rykke opp og seile i 11m klassen. Resultatet er at han nå møter seilere som er eldre enn ham. Det blir som om en jolleseiler går over fra Optimist til Europa, eller fra E-jolle til Laser ”før tiden”.

FE og FW: det er interessant å se at det nye FE brettet klarer seg bra i konkurranse med juniorene på FW utstyr, etter første dag lå FE’er på 4 og 5 plass på den uoffisielle sammenlagt listen for FW og FE til tross for at utstyret er mer solid og derfor tyngre. Svein Rasmussen, Starboard grunder, har gjort smart i å kopiere årets FW brett og få det godkjent som det nye FE brettet. I følge klassereglene skal det holdes uforandret de neste 4 årene.

STRØM og TIDEVANN: De to første seilasene ble startet med vind fra syd, men i strøm fra nord. Seilerne hadde derfor problem med å holde seg på rett side av startlinjen og fikk erfare betydningen av svart flagg. 3 seilere (inkludert kameraten Jimmy fra USA) ble sendt til land før seilerne kom av gårde i 3. startforsøk.

ESPENS RAPPORT:

Våknet om morningen med lite vind og stor sjanse for skimboarding. Har ikke bare ligget på latsiden på disse dagene med lite vind og ubrukte muskler blir tatt fram og brukt når man finner en ny ”leke”. Alle møtte opp på skippers med en laber holdning for det var lite vind og alle hadde utstyret urigget. Sjefen sjøl (regattasjefen Bruno) håpte på termiske vinder, stikk i strid med værmeldingene. Mange tvilte. Halvtimen etter kom vinden, som sjefen sa ble W og C flåten ble sendt på vannet først (min flåte). Mange kom for seint til starten og mye forvirring med hvor man skulle seile. Banen var ferdigpugget før jeg gikk på vannet og derfor var det null problem. Jeg var dessverre litt for seint ute til starten, men en 10. plass er akseptabelt.

2 Race: Mesteparten stemte og jeg klaffet inn med en 7. plass, god seiling selv om 2 generelle tilbakekallinger, en med sort flagg som sendte 3 stk. på land.

3dje start med mye pumping og null respons i riggen. På øverste kryssmerke viste det seg at endestykket på bommen var knekt og jeg måtte seile til land. Den korte pausen mellom regattaene ble brukt til å fikse bommen på standen for å komme kjapt tilbake til fjerde race. Det fjerde racet gikk ikke så bra med en start midt i feltet og lite vind å pumpe i.

Siste dag i morgen,

Surf hilsen Espen og hovedsponsorene Mams og Paps

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *