Martins guide til komfortabel vinterseiling.

Etter hvert som Høsten gjør sitt inntog og dagene blir kortere og kaldere er det mange som velger å pakke sammen utstyret for sesongen..

Mange jeg snakker med, ser på meg i vantro og rister på hodet når jeg forteller at det faktisk er en god del av oss som seiler vinteren igjennom. Det er fler og fler som oppdager at deres lidenskap slett ikke er en sesong sport. Mange av de beste dagene i sesongen har jeg om vinteren. Det blåser ofte og mye, Bølge messig er også vinteren en høy sesong.

Vinter seiling er en god del mer omstendelig en den vi praktiserer om sommeren. Det er flere aspekter man må sette seg inn i. Jeg har her tenkt til å lage en liten ”innføring” I vinterseiling. Følger du denne vil du oppleve å få en god del flere ”god”dager på vannet.

VÅTDRAKT:
Her florerer det med forskjellige løsninger. De siste årene har det skjedd mye på våtdrakt fronten. Neopren har blitt mykere og mer elastisk uten å tape nevneverdig på isolerings evnen. Dette har medført at man i dag bruker 6 og 7mm. drakter uten å føle seg hemmet. Body Glove matrix er en typisk vinter drakt på 7mm, med svært elastisk neopren. Drakten koster 3800 kroner I butikk. Noen velger også å bruke ull undertøy under drakten for ytterligere isolasjon.

TØRRDRAKT:
Etter inntog av de nye fleksible tykke våtdraktene har tørrdraktene mistet mye av sin popularitet. De føles uforholdsmessig stive ut, og krever mye vedlikehold. Hvis du velger tørrdrakt, så er det ekstremt viktig at du velger en drakt av den stramme typen som f.eks. Sola vortex. En tørrdrakt av typen jolledrakt er rett og slett livsfarlig å surfe med. Får drakten et rift vil den fylles med vann og hindre deg i å komme til land. En tørrdrakt koster ca. 4000 kr.

FOTTØY:
7mm. boots er nødvendighet om vinteren. Koster 499 kr.

HETTE:
Det største varme tapet har man i hode regionen. Mange velger å gå for en hette på 3-5 mm. Tykkere hetter medfører ofte såpass svekket hørsel at det går utover sted og rom sans. Koster 299 kr.

HANSKER:
Dette har vært det store problemet i flere år. Hansker har ofte medført store kramper i armer, og gjort seiling umulig. Mange løsninger har vært brukt, men jeg drister meg til å påstå at det kun er en som fungerer; Da kine cold water mitt. Vottene er anatomisk formet som hånden og har en lukket løsning. Åpen løsning i håndflaten fungerer IKKE I ordentlig ruske vær. Pris hansker 299 kr.

VEST:
Mer nødvendig enn noengang om vinteren. Fra 399 kr.

SIKKERHET:
Seil aldri alene! Er uhellet ute, og du knekker en mast eller lignende, er det viktig at andre vet hvor du er. Bruk vest, og husk at mørket kommer fort.

VÆRMELDINGER:
Å spå været om vinteren er ikke lett. Behovet for internett analyse av vær og vind er viktig. Husk at dagene er korte og det ofte blåser når det er mørkt, så timing er viktig.

Lykke til med vinterseilingen, følger du disse punktene vil en ny sesong åpenbare seg

Surfe hilsen

Martin
N-555

5 thoughts on “Martins guide til komfortabel vinterseiling.

  1. Hva med skifting? Dersom man har ullundertøy, ser jeg ikke noe problem å skifte utendørs når man skal ha på seg drakten.

    Men hva med å skifte etter endt økt, når drakt og undertøy er vått. Må man bo ved vannet eller ha campingbil?

    Da er det vel fordel med tørrdrakt?

  2. Martin Jeg ser poenget ditt Magne, men faktum er at det å skifte tar så kort tid at det bare føles forfriskende etter endt surf. Jeg har både campingbil og jeg bor ved vannet, men jeg skifter ute..

  3. Klesskift Det er ikke ofte jeg treffer med gode seildager på fridager sen høst, vinter og tidlig vår, men det skjer. Alternativet til å skifte etter en økt er å la vær. Dersom det ikke er timesvis å kjøre er det bare å la drakten være på til du er hjemme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *