Seil

NorthSails er hovedmerke og grunnstenen i vårt seilsortiment. North er verdens største seilmaker, og vår beste samarbeidspartner. Dette er et merke vi har jobbet med i mange år og som vi kjenner bedre enn noen andre. Utviklingsavdelingen hos North har de beste designere og windsurfere, så vi vet at seilene alltid er det beste kunden kan få. Vi liker svært godt garantien til NorthSails som er på hele 5 år gir kjøperen og oss trygghet. (Gjelder ikke slitasjeskader og uhell).

For de aller fleste betyr denne utviklingen at vi kan ha halvparten så mange seil med oss for å dekke samme bruksområde som i 1998. Revolusjonene er ikke over med det!I likhet med alt annet innen windsurfing har det skjedd ufattelig mye med seilene de siste 40 årene…

Introduksjonen av monofilm som seildukmateriale skjedde i 1992 og dominerer markedet idag. Materialet har åpenbare ytelsesfordeler og noen levetidsbegrensninger. Nye materialer er derfor introdusert de siste årene selv om prisen for det er mye høyere enn monofilm. Fra de latterlige forsøkene på å etterligne en flyvinges aerodynamikk til å sjele mot seilbåtseil, fant designerene ut at det faktisk er ingen å se på for å hente inspirasjon. Utviklingshastigheten er ekstrem, da det sys en prototype på et par timer, og denne kan testes mot forrige generasjon samme dag. Ingen seilklasser kan konkurrere mot dette, derfor følger alle båt og jolleseildesignere med på hvor windsurferene bryter ny mark.

For spesielt interesserte har denne utrolige seilutviklingen resultert i hastigheter i windsurfing over 90 km/t og planeterskel ned mot 3 m/s. Vi finner også racingseil som er laget spesielt for kryss og lens… en annen komplisert raritet.

Hovedkategoriene for seil i dag er:

 • Wave
 • Freestyle
 • Freemove
 • Freeride
 • Slalom/Race

Et seil omtales etter hvilke egenskaper det har i forhold til:

 • Bruksområde
 • Trykkpunkt stabillitet
 • Kvalitet

Litt å tenke over når du planlegger å investere i et nytt seil.

 • Søker du et seil med generelle eller spesielle egenskaper?
 • Skal det plane tidlig eller skal det tåle mye vind?
 • Er du regattaseiler eller seiler du kun en gang i mellom?

Bruksområde = Skal seilet brukes i lite eller mye vind, altså tidlig eller sen planterskel?
Jo tidligere du kan komme i plan med et seil, jo tidligere blir du overrigget.
Et seil laget for hastighet planer senere, men kan til gjengjeld tåle mer mye vind.

Trykkpunkt stabilitet = Dette er det som koster mest!
Fordi dette er vanskelig å få til uten å bruke dyre materialer. Stabiliteten betyr at seilet trekker på samme måte selv om vindpresset endres. Altså at seilet bevarer sin form så lenge som mulig. Du kjenner det lett på om du må ha mer enn 20 cm mellom trapestauene dine for å kunne “trimme” din kroppsposisjon i forhold til seilet i vekslende forhold. Tommelfingeregel: Jo flere spiler, jo bedre stabilitet og økt potensiale for fart.

Kvalitet = Hvor lang levetid har dette seilet? Er det sydd sammen av ferske materialer?
(Gammel monofilm blir som kjent forringet etter noen år). Har produsenten gode garantier ved eventuelle feil? (North Sails gir 5 år). Er annenhåndsprisen god, eller dumpes merket etter hver sesong, i mangel av skikkelige utsalgssteder? Er dette laget for racing (og har derfor en 6 måneders garanti) med en levetid beregnet til max et par år? Det er mange ting å ta hensyn til…

Det er svarene på slike spørsmålene gutta og jentene som jobber med windsurfing i butikkene våre skal sortere og finne ut av. De kjenner produktene, vet hvilke behov de fyller og derfor hva du blir best fornøyd med.

Psst…! Teamet vårt og de som jobber i butikkene er alltid klare for å gi deg gode råd om våre produkter. Du treffer de enten på “Forum” eller ute på strendene når det blåser!