Riggen – mast,bom,mastefot

Sammen med North Sails kan vi tilby rigg komponenter som passer alle seilmerker i alle prisklasser. Vi har det mest omfattende rigg programmet i markedet.

Master

La oss gjøre det komplisert med en gang :) SDM (Standard Diameter Mast 48mm)/RDM (Redusert Diameter Mast 32mm) er hovedgruppene på master. SDM master er hva 90% av markedet, mens RDM først og fremst er for bølge seilere. Teorien bak er RDM er som med mange av våre lure ting enkelt fundert i fysikk: et tynt rør kan bøye seg lenger før det knekker enn et rør med større diameter. Utfordringen er å lage en bøyekurve som er stiv nok til å holde formen i seilet. Så vi har f.eks ikke RDM i lavere carbongehalt enn 35% for da blir rørveggene så tykke at masten blir veldig tung. Husk også at RDM krever andre masteforlengere enn SDM master, men det har vi også så velg det som passer seilutvalget ditt. Rotasjonen i seilet blir raskere og riggen kjennes mykere ut med RDM. Likevel er SDM hva som skal til hvis du også seiler med seil større enn 6m2, ellers så får du ikke fram egenskapene i det øvre vindregisteret som seilet ditt kan håndtere. Mastene kommer i ulike lengder/stivheter for å passe alle seilstørrelser.

Jo mer carbon i masten, jo lavere vekt.

Mastene i dag er en high tech blanding av epoxy, carbon og glassfiber. De er vevd slik at de gir seilet spesielle egenskaper og produseres enten fort gjort eller i kompliserte autoklave vakum prosesser. Seilene er som regel sydd til mastene produsenten selv lager. En mast med de rette egenskapene til seilet kommer ofte i flere utgaver, kategoriser på % innholdet av carbon, eksempel Red 35%, Silver 55%, Gold 75% og helt opp til Platinum 100%. Prisdifferansen på en mast med 35% mot en med 100% carboninnhold er ca. 3 300 kroner. Spørsmålet er selvsagt hva som er forskjellen? Alle mastetypene vil passe til seilet, men en mast med høyere innhold av carbon vil, gi deg bedre balanse (lavere vekt) og, gi seilet raskere aksellrasjon. Det viktigste argumentet for å velge høy carbongehalt for de aller fleste er at du står i flere jibber (du kan holde riggen lenger fra deg før den drar deg ut av balanse) og kommer kjappere opp på vannstarten og i plan. Vi skulle ønske alle kunne få lettest mulig mast alltid, men dessverre valgte vår herre å gjøre carbon dyrere enn glassfiber, så i praksis er de letteste mastene forbeholdt mindretallet som prioriterer windsurfing i budsjettene sine.

Når skal du velge en mast med høyere carbon innhold?

Når du har råd til det er første regel. Lett mast gjør deg til en bedre seiler, og det fortjener alle. Alle egenskaper til riggen din blir bedre. Seiler du mye på grensen til å være overrigget vil du merke ekstra stor forskjell, fordi masten rister seg raskere tilbake i normal posisjon. Regattaseilere bruker alltid 100%  carbon – fordi en mast med øyeblikkelig respons er viktig for toppfarten. Jo kortere tid seilet er deformert i øvre vindregister jo mer fart får du ut av sakene.

[Link til  master]

Bommer

Bommer kommer i aluminium, titan eller i carbon. Trebommene gikk ut av produksjon i 1979.  Det er viktig at bommen er stiv og samtidig er så tynn som mulig.Et solid frontstykke er grunnleggende. En bom som gir etter når du seiler gjør seilet dypere når du absolutt ikke vil at det skal skje. Ofte er forskjellen på en skikkelig bom til 2000,- og oppover og en billig sak at du kan seile komfortablet med seilet ditt i ytterlige 2 m/s i øvre vindregister.  North sitt prisvinnende frontstykke og “new school” form på bommer under 210cm er en liten revolousjon i seg selv. Det er et ubestridelig faktum at farten din er direkte relatert til hvordan energien fra kroppen din feier gjennom kroppen din fra bommen til brettet. Den energioverføringen er ikke konstant. Når du seiler i fjordbølger hvor alt handler om å holde en stabil kurs i rotete sjø, seiler du raskere om fronstykket i bommen din jevner ut stakkatobevegelsen fra kroppen din, dvs et fronstykke som fjærer av opp og ned bevegelsen mot masten. Når du har superforhold og kan ligge på max speed mellom bølgene og ingenting prøver å riste deg i filler, seiler du raskest med en helt stiv bom. Denne koden løst av speed champ Patrick Diethelm, og sammen med North Sails sine hyperlure ingeniører som utviklet tidenenes beste frontstykke i 2009 med ikke mindre enn 4 nye patenter. Gled deg til dette like mye som da du fikk jekkeforlengeren som har revolusjonert hverdagen for titusenvis av dagens windsurfere.

Bommer i carbon er stivere, lettere og 3-5 ganger dyrere enn bommer aluminium. Bommer i titan er midt i mellom. Aluminiumsbommer kommer i stiv 7075 aluminum (koster et par tusen) eller vanlig “T8/T9” aluminium fra ca 1000kr. For mindre seil er bommene i aluminum så gode at de fleste oppgraderer andre deler av utstyret før de er “all in” på carbon. Ekspertene innen racing eller feinschmkerene, hvor alt skal maksimeres, er carbon det som gjelder. På seil over 9.5 m2 kan man ikke bruke annet enn carbon av svært gode grunner.

[Link til bommer]

Så akkurat som ved valg av seil og brett vil de som jobber med windsurfing hos oss finne en mast som passer til utstyret du seiler, til forholdene du bruker seilet, din personlige stil og i best mulig harmoni med lommeboken din…

Masteføtter

Hvordan all denne kraften fra seilet går inn i brettet bestemmes av kroppen din og mastefoten. I 2010 kom masteføtter med støtdempere som automatisk økte toppfarten med 2-3 knop for alle som seiler i plan. Så verden er ikke den samme lenger.

Først kan vi jo begynne med de de fleste kaller mastefoten, nemlig mastebasen som er koplingen mellom nedhalet på masten og brettet. Disse kan være stive eller myke. Gode eller ikke. Dette er komponenten som gjør at rigg og brett holdes sammen og er uhyre viktig for sikkerhet og ytelse. Høyest fartsytelse får du med et stivt urethanledd, mens et gummiledd er best i forhold som heller skal dempe kraftslag fra riggen istedet for å omsette alle krefter til fart. M.a.o de aller flest skal velge et gummiledd, mens noen velger urethanledd. Det finnes også billige uretanledd som ikke har samme styrke som gummiledd og raceorienterte urethan føtter, som skaper noe forvirring. Nok om det. Det viktigste er at du sjekker mastebasen før du skal på vannet og bytter ut om du er i tvil. Du klarer ikke å ta igjen et brett som driver uten rigg i vind & strøm, så å ta sjanser med denne delen av utstyret er ikke bare farlig, det kan fort koste et brett eller et liv også.

Den gøyale delen av mastefoten er imidlertid masteforlengeren eller mastefotadapteren. Dette er dingsen som bestemmer hvor lett det skal være å rigge & trimme seilet. 90% av alle seil må brukes med en masteforlenger for at det skal kunne stilles inn med riktig nedhal. De enkleste pakkeløsningene har gjerne en todelt løsning for også kunne brukes med barnerigger, mens ellers er de i et stykke. De finnes i to rørdiametere. enten for RDM master, 48mm eller for RDM master 32mm. Kjekt å holde seg til en type master med andre ord. SDM dekker alle seilstørrelser, RDM stopper på ved ca 6.5m2.

Nedhalskreftene som kreves på moderne seil er store. De rimligste forlengerene har gjerne 3 til 4 utvekslinger eller 1:6 eller 1:8. Har du sen slik må du bruke et verktøyt i tilegg for å dra nok nedhal. Heftigere greier, eller jekkeforlengere som vi kaller det, har utveksling 1:60 eller 1:80. De koster dobelt så mye som en gammeldags forlenger, men er en helt riktig investering dersom du ønsker å bruke seilet ditt i hele vindregisteret det er konstruert for. Jekkeforlengere lar deg også justere nedhalet mens du er på vannet.

Som om ikke dette var nok kan du legge på en tusenlapp til og får innebygget støtdemper i mastefoten. Det er et system som koster totalt ca 3300 kr og som tidligere nevnt gir deg økt toppfart med 2-3 knop. I tilegg til fartsøkningen forsvinner de brå nappene i brettet på slør som øker risikoen for katapulter og brettet blir mye enklere å holde rolig i alle manøvere. Dette gjelder nybegynnere så vel som verdensmestere. Som du skjønner digger vi dempeforlengere og tror at det blir like populært som jekkeforlengere som nå dominerer det viderekommende markedet i norge fullstendig.

[Link til masteføtter]

Dette var mye info på en gang, men vi som kan det finner fort fram til beste løsning for deg, men vil du virkelig vite hva som gjør forskjellene er det bare å lese denne teksten en gang til :)

Psst…! Teamet vårt og de som jobber i butikkene er alltid klare for å gi deg gode råd om våre produkter. Du treffer de enten på “Forum” eller ute på strendene når det blåser!