Juniorguide

Riktig kledde barn er glade barn!

Spesielt barna må beskyttes mot nedkjøling, sol og brennmaneter. En barnedrakt skal ha lange ben, lange armer og være minst 3 mm tykk. Helst 5mm hvis vi snakker om vestlandet og lignende steder.
En nedkjølt kropp i sjøen blir akkurat like dum som en nedkjølt kropp i snøstorm. Dette er viktig!

“Når kroppstemperaturen faller slutter viktige prosesser i hjernen å fungere normalt”.

Foreldre som kler barna sine rett, er glade foreldre!

Å holde jevn kroppstemperaturer viktig, særlig for barna. De har færre varmeproduserende celler i kroppen og blir mye fortere kalde enn voksne.

De fleste voksne mennesker forstår å kle seg i fjellet. I vannet hvor nedkjølingen skjer mye raskere, må vi faktisk fram med teskje. Skal du absolutt herde barna dine, så gjør det på fjellet! Der er de lettere å finne enn i vannet. Effekten av å leke i snøen på fjellet i dårlig klær er akkurat den samme.

Sommeren forbedres, forlenges og sikkerheten økes betraktelig med en våtdrakt. Barn som ikke kan svømme lærer seg dette fortere (de flyter delevis i en drakt). Barn som er redd for fisk, hai, maneter og livsfarlige blæretang, får et nytt liv bak 3 til 6mm neopren. Dykking med maske og snorkel begynner tidligere. Og ikke minst så vil de føle seg mer komfortable og tørre større utfordringer som for eksempel å seile brett, stå på vannski, kjøre romperister med mere. Solbrente rygger og skumle føflekker er også en sagablott!

Noen uansvarlige mennesker i noen av de større utsalgstedene for sports artikler, selges det “tulle” barnedrakter for tropiske strøk. Det er uhyre viktig å forstå at en våtdraktdrakt er ikke bare en drakt! Det er kvalitetsforskjeller. Generellt bør man ikke vurdere en våtdrakt til barn hvis den har “hvit” liksom neoprene, er under 3 millimeter tykk, mangler armer og/eller ben. Drakter av denne type har ingenting i Norge å gjøre. De er like verdiløse som en fjellanorakk med t-shorte egenskaper. Så selv om en såkalt barnedrakt kan finnes til kroner 198 hos noen som ikke bryr seg om konsekvensen av hva de selger, så ikke kjøp dette til barna. Da har de det faktisk bedre i vannet uten.

Verdens beste barnedrakt innbytteordning.
Barna er viktige for oss! Derfor sponses de like godt med en gang. Noen foreldre tror de kan komme til oss og få lov til å kjøpe en våtdrakt som barnet kan vokse i fra 3 til 13 års alder. Vi lot de ta feil en stund… Nå tar vi innbytte, slik at kostnaden ved å ha en våtdrakt som passer barnet, halveres. Drakten må nemlig passe kroppen ganske perfekt for å ha noen effekt. Byttesystemet gir normalt rundt en vekst toleranse på ca 10cm i høyden per drakt.

Vi gir innbytte på våtdrakter for barn (så lenge den er kjøpt hos oss). Du får trukket 50% av det du betalte for drakten når du går til opp neste størrelse eller neste barn. Brukte drakter i samme stand byttes likt eller et lite mellomlegg.

En typisk juniordrakt i 5mm koster ca 1800 (2016), brukt ca 999,-, mens tynnere drakter ned til 399,- for de minste babystørrelsene. På babynivå er det ikke mulig å få på 5mm så der må dere vente til det er godt og varm før dere tar 2åringen på vannet. Fra 5 års alder er det et større utvalg.

Og til alle som prøver å ta på en våtdrakt første gang på en liten junior: Barnet må ikke være svett, i så fall pudre med talcum, tre i ett ben av gangen slik at drakten er godt opp på låret før ben nr.2 skal inn. Behold gjerne sokkene på, da sklir det lettere i de trange beina. En våtdrakt er som en gummistrikk, brettes den blir den mindre fleksibel, henger det igjen masse drakt på anklene er det nytteløst å stå og dra i toppen av drakta. Friksjon (svett hud mot nylonvev blir som lim) er alle foreldres fiende når det gjelder å kle på våtdrakter eller våtdrakt sko. Aldri somle med å trekke drakta 100% på plass opp til livet. Et par minutter pause med drakta på knærne er nok til å gjøre alt mye vanskeligere etterpå. Du aner ikke hvor stor drakten er før den er godt trukket opp i skrittet (overkroppslengde) og godt trukket på plass i armhulen (skulderbredde). Ingen barnestørrelser er perfekte til alle, variasjonene i samme drakt i samme størrelse i ulike årsmodeller kan være forskjellen på om junior lett får på seg drakten selv eller om du må assistere hver gang. Grunnen til at det kreves øvelse og teknikk for å bekle de små menneskene uten stress er at diameteren på spesiellt legger og lår er så små at det blir mindre fleksibelt enn når en større størrelse skal på. Problemstillingen er ikke enkel å løse fordi det må sitte trangt skal det virke, og selv om det kan gjøres enklere med spesielle materialvalg klarer ikke vi å selge denne typen drakt hvis den skulle kostet dobbelt så mye. Vi jobber tett med våtdraktdesignerene hos Ion og C-Skins slik at de fleste varme barnedrakter (og en del voksendrakter)  er basert på våre erfaringer i Norge.

Spør oss om råd, vi kan mer om dette enn de fleste i vårt solsystem.