Våtdrakter

Våtdrakten eller kystbunaden som vi sier, er grunnutrustningen du må prioritere.
Våtdrakter har ulike design for forskjellige vannaktiviteter. Drakter for vindsporter har løsere overkropp og ermene er sydd i løftet posisjon, en surfedrakt er så tett som mulig (er da også i flere halvstørrelser) og er sydd med svømme/padle snitt i ermene, mens et Stand Up Paddle antrekk tar hensyn til både åre bevegelse og temperaturregulering i overkroppen. En moderne  våtdrakt for bruk i Norge har ALLTID tette sømmer. Å kle seg etter lufttemperatur er like idiotisk som å legge ut på lang påsketur i stekende sol i bare t-shirt (blir du liggende i snøen blir du fort både kald og treg i hodet). Så ALLTID kle deg etter vanntemperatur. Alle neoprenprodukter vi tilbyr er produsert uten bruk av bensin i motsetning til drakter som selges av de som kun bryr seg om pris. Så velg noe i skikkelig kvalitet, dette er tross alt det plagget du kommer til å ha tettere på kroppen din enn noe annet plagg. Å kle seg riktig i landet vårt er en forutsetning for personlig sikkerhet og komfortable sjelsberikende naturopplevelser.

Nedenfor kan du lese mer om de forskjellige type draktene og når du skal velge hvilken kvalitet.

Hvilken våtdrakt trenger du?

Ved vanntemperaturer under 18 grader skal du bruke mellom 5 og 6mm. Er det varmere kan du velge tynnere. Nå skal det sies at hvis du er god på aktiviteten din, kan du bruke tynnere drakter på litt lavere vannteperatur, men da skal du være sikker på valget. Faller du sjelden i vannet og stedet du seiler er trygt er det lett å putte på sommerdrakta om våren fordi lufttemperaturen kan bli veldig høy selv om vannet er grisekaldt. Surfere må forholde seg til vanntemperturen, med padlerne må vurdere om de bare har drakt som ekstra sikkerhet og er nær land eller ikke. Vi hjelper deg gjerne med å vurdere hva som er beste løsningen for deg.

Det er viktig at du velger en drakt med de kvalitetene som er best for aktiviteten din. Behovene til en som surfer og en som windsurfer er forskjellig. Velg derfor drakt tilpasset dette. Så når du skal kjøpe en våtdrakt er det derfor viktig å vite hva du skal bruke drakten til, for eksempel; windsurfing, SUP/vannrenn, kiting, surfing, wakeboard osv. I tillegg er det viktig å vite litt om temperaturen i vannet og lufta der/når du skal bruke den.

VinterSteamer.
Dette er de tykkeste våtdraktene som brukes tidlig vår, høst og om vinteren.  Neoprenen er blitt superfleksibel de siste årene, så selv de tykkeste draktene våre er en drøm å bruke.  Flere og flere investerer i en varm drakt og forlenger sesongen skikkelig i begge ender. Disse draktene holder også til fridykking og kan eventuellt kombineres med en dykkeroverall.Tykkelsen på neoprenen er normalt fra 4 til 7 mm og alle sømmer skal være potte tette. Prisen på en 5mm drakt ligger fra kr. 1.999 til 5.500. Jo dyrere drakt jo varmere og mykere i tilegg til at den gjerne er antibakteriell.
Steamer & Long John´s.
Her finner du alle draktene med tette sømmer som brukes når temperaturen i luft og vann er over ca. 18 grader. Det finnes et stort utvalgt i kvalitet, materiale, passform, lange eller korte ermer. Prisene ligger fra kr. 1699 for helt brukbare modeller for sommeraktiviteter og opp til 3.500,- for de mest avanserte modellene med høyest komfort.
Shorty.
Det er ikke så ofte en får brukt en drakt med korte ben og armer i Norge. Men når muligheten først byr seg, gir det skikkelig frihet. Shorty er akkurat hva en trenger for vannski de to ukene i året hvor vannet er over 20 grader og sola steiker! Prisen ligger fra kr. 999 for en shorty med tette sømmer i god kvalitet som faktisk varmer og gjør deg passe sexy!
Nepopren top/shorts.
Dette er fint på de varmeste dagene og supert under drakta når det er kaldt. De fleste modeller har en kombinasjon av 0,5 til 1 mm neopren og lycra. Og er med eller uten hette.U.V Protection (lycra).
Dette er gensere i lycra med enten korte eller lange armer. For noen er dette kun fashion som de bærer utenpå drakten eller som en vanlig topp. I varmere strøk er dette en nødvendig beskyttelse mot solen. En lycra er uannsett skikkelig behagelig å ha under drakta. En lycra kjøler deg ned, så ikke kjøp den for varmens skyld.

Like viktig for liten og stor kropp…

Spesielt barna må beskyttes mot nedkjøling, sol og brennmaneter. En barnedrakt skal ha lange ben, lange armer og være minst 3 mm tykk. Det må være 5mm hvis vi snakker om å begynne før vanntemperaturen er over 18grader. En nedkjølt kropp i sjøen blir akkurat like dum som en nedkjølt kropp i snøstorm. Kjære foreldre dette er viktig! Det er ingen grunn til at barn skal svette om vinteren og fryse om sommeren. “Herding av barnekropper” er det dummeste vi hører. Hvis de skal herdes så gjør det i vinterferien, send de ut på ski i undertøyet, ikke i vannet hvor risiko for ulykker er mye større enn på fjellet. Lytt til erfarne vannfolk, kle deg etter forholdene og flyt trygt i tide.

Pris og kvalitet.

Kvaliteten og funksjonen på neoprenen er svært viktig (det finnes utallige kombinasjoner). De fleste leverandørene lager flotte hokuspokusnavn på neoprentypene de bruker, men det koker alltid ned til om produksjonsprosessen er gjort med hissige løsemidler eller vann og kalkstein, densiteten på neoprenen og typen materiale som er laminert på for å øke effekt og komfort. Dette sammen med utførelsen/kvaliteten på sømmer og åpninger gjør ekstreme forskjeller på sluttresultatet. Akkurat som en jakke i bomull er noe annet enn en i Gore-Tex. Passformen varierer fra merke til merke og mellom modellene. Det er forskjell på gutt og jente drakter fra ca str 160 cm og oppover. En tur i prøverommet hos oss er best, men gir du oss nøyaktige mål og gjerne et bilde i helfigur kan vi med stor sikkerhet anslå størrelsen din. Slikt kommer med erfaringen vi har bygget opp etter å ha kledd opp flere mennesker i våtdrakt i våre prøverom enn noe annet foretak i dette landet.

En våtdrakt vil ikke holde deg fullstendig tørr (derav navnet). Litt vann vil komme inn gjennom glidelås, nakke, armer, bein når du bader. Draktene vi leverer er nesten helt tette, men så svetter du og så blir du våt likevel. Kroppen din vil varme opp den lille mengden med vann som er fanget mellom kroppen og drakten og holde seg der.

Tørrdrakt i neopren (hybrid)

I 2010 kom det 4mm tørrdrakter i neopren fra Ion. Disse tar det beste fra de ulike designene og skaper en drakt som gir ekstra sikkerhet på de kaldeste dagene. Vi har testet konseptet siden 2009 og kan anbefale drakten til alle som holder på i spesiellt kalde forhold. Drakten holder deg først og fremst varm og beskyttet fra elementene. Helt tørr forblir du kun inntil undertøyet og innsiden av drakten har absorbert det som materialene kan holde av fuktighet. Du kan se mer om nyvinningen på Ion sine hjemmesider.

 

Tørrdrakter (i nylon/polyester/pvc).
Disse brukes nesten bare av de som seiler båter eller sitter og padler. Dette er vanntette materialer, med glidlåser og tynne gummimansjetter som i teorien ikke slipper inn vann. Våre butikker fører ikke denne typen tørrdrakter, da vi ikke synes de egner seg til det vi driver med.

Synes du dette virket forvirrende? Alle som jobber med vannsport hos oss vet hvordan du kan holde deg varm!