Boots

Gode boots og bindinger = Happy feet = En god dag i bakken!
Gode boots og bindinger = Happy feet = En god dag i bakken!

Hva du har på føttene er viktigere enn resten av utstyret ditt.

På denne siden forteller vi deg hvilken type boot du trenger og vi gir deg det siste innen støvel-tech!

 • Myk, stiv eller ONE?
 • Alt om ONE!
 • Innerstøvler Tech Talk.
 • SCL – SuperSmart LynSnøring!
 • Noen generelle råd om støvler.

 

I bootsene dine skal du smile fordi de er deilige å ha på og samtidig stole på at de senker reaksjonstiden fra hjernen din gir beskjed, til brettet reagerer. Disse morsomme store tøflene sin hovedoppgave er å altså overføre krefter fra føttene dine til bindingen som igjen bærer energien videre ut til brettet ditt. Skjer dette optimalt, får du max ut av kjøringen din. Det høres ikke enkelt ut og det er det heller ikke. Vi har imidlertid studert fenomenet i over 30 år og deler gjerne kunnskapen vår med deg.

 


Snowboard boots deler vi gjerne inn i disse katagoriene:

 

Freeride medium til stiv Allround medium til soft Nyhet! ONE Les mer nedenfor!
Stive frikjøringsboots er i en klasse for seg når det handler om lange økter i terrenget. Det anbefaler vi alle som kjører mye utenfor løypene eller etterspør færrest tenkelige trykksoner. Kjennetegnene til en god frikjøringsstøvel er en finjustert balanse mellom bruk av kraftige yttermaterialer (støtte & isolasjon) og en innerstøvel som er ikke mer volumiøs enn at man har det deilig. Når du prøver støvelen i butikken skal den kjennes fast, men komfortabel ut. Den blir litt mykere etterhvert. Ideelt sett har man systemer som gjør at stivheten kan tilpasses ulike bruksområder, slik som Deeluxe har på sine toppmodeller. For å oppnå best mulig komfort og ytelse i en slik støvel anbefaler vi sterkt at du velger en støpevillig innerstøvel (TF/ThermoForm) og får det 100% tilpasset din fot.Eksempler på stive boots:
Deeluxe Spark
Deeluxe Vicious

Eksempler på medium stive boots:
Deeluxe Empire

 

Allroundboots er nettopp det og det kan selvfølgelig bety mye. En medium stiv/myk støvel er laget for deg som vil ha det midt i mellom. Hverken eller og begge deler samtidig er motto i denne sammenheng. Du klarer deg fint i terrenget, men kjører egentlig mest i løyper som har en heis du tar både titt og ofte. Støvelen kan da godt være litt mykere, noe du vil sette pris på når du vrir deg rundt om i luften eller henger i heiskøen. Komfort er nøkkelordet, fokus på pris/ytelse faller også ofte inn i denne gruppen.Eksempler på medium flex boots:
Deeluxe C3 Consept
Deeluxe ID & ID Lara

 


Custom fit produsenten Deeluxe introduserte ONE “all in one” boots i 2009. De er bygget som en skikkelig snowboardboot, men innerstøvlen er sydd og limt sammen med ytterstøvelen så man sparer volum. Dette betyr også opptil 1,5 cm kortere støvel og fordi du slipper dobbel såle effekten står du 8 mm nærmere brettet. Deilig å få en tight boot på foten som gjør deg mer leken enn de “gammeldagse” klumpete bootsene, hvor du svømmer i paddding og skum. Kontakten med plata er mye mer direkte, den korte sålen betyr også at du kan kjøre smalere brett, noe som betyr voldsomt mye for svingene dine. Aldri før har du kunnet ta av og på et par boots så raskt heller.Eksempler på ONE boots:
Deeluxe Del Mar (Freeride)
Deeluxe C3 (litt stivere)

one-series-logo

Alt om ONE!

O´neida, så, nå kan vi droppe innerstøvelen og spare ytre mål, miljø og bruke mindre bindinger og kjøre smalere brett.

Endelig har noen nok guts til å resirklulere gamle ideér og pakke de moderne inn, og få til noe som virker.

Den umiddelbare følesen du får når du tar på deg en ONE sko er komfort. Her er innerstøvelen er sydd fast til skallet, i stedet for den tradisjonelle løse innerstøvelen. Komfort fordi du har en lest som i en skate sko og mental komfort fordi den er tight og liten og sexy.

Nu vel. Vi er spesialiter på denne slags ting, så her presenterer vi de vitenskapelige funn vi har gjort selv:

Sted:
Det er svart desember i Tryvann 2008. Snøen har såvidt gitt oss panserisføre men vi ler og smiler likevel på våre magnetraction kanter og sprudlende lekende bananer. Dagen er inne for å finne ut hva en One boot kan gjøre for oss. Det vi fant ut første dagen var at bindingene var for store og at vi kunne kjøre bil akkurat som med vanlige sko. Vidunderlig deilig å ikke føle noe behov for å gå ut av støvelen etter endt økt i bakken heller.

Tech:
Vi tilpasset bindigene kjørte noen timer og syntes det var deilig. Deilig å kunne legge seg mer over på kant uten å touche tå eller hæl, moro å prøve smalere brett enn vi kunne før, og fremfor alt; mye mer direkte kontakt med brett og binding. Du kjenner umiddelbart at du står nesten en cm lenger ned i skoa og at det er en klar fordel. Sålen har god demping så vi følte ikke noe forskjell på harde landinger merkelig nok. Det henger vel sammen med at selv om du står i bånn av skoa er den fremdeles høyere enn en basketsko eller skatesko hvor bråstopplandinger er nøye utprøvd.

Mer Tech:
Det er bare slik at når det er mindre padding mellom deg og leketøyet ditt, blir det du driver med mer presist. Det er ikke slik av det er noen fordel å flyte rundt i en sjø av skum og nylon, lær og eva. Det er her at ONE series leverer. Akkurat nok foring til å beskytte deg mot de harde trykkpunktene fra bindingen. Ikke mer.

Bonus Tech:
Verdens raskeste snowboardboots å ta på foten!

Fordeler/bakdeler:
Så kjørte vi rundt med disse første generasjon bootsene i hele 2008 og var happy med de helt til vi kom på skikkelig vått føre, da savnet vi litt de dobbelt vanntette dobbeltforede bootsene. En trade off de fleste av oss kan leve med. Nå har vi generasjon nummer 2, de har fått en ekstra hight tech isolasjon i sålen og skal være tettere i pløse området. Har du lange føtter sparer du ca 1.5cm lengde på bootsen, for noen er dette hele forskjellen på å kunne ligge på skjæret eller ikke.

deeluxe-one-extra

Konklusjon:
Løp og test dette hos oss. One series har våre varmeste anbefalinger. Spesiellt til de som kjører mye park og har kortere intervaller. Liker du skatesko, liker du ONE series. De som tråkker kilometere innover fjellet, de bør prioritere stivt og supervarmt. Backountryfolket skal fremdeles ha innerstøvel for isolasjonens skyld og støtten i en stiv støvel så du kan komme deg komfortabelt gjennom lengre strekk. Slik kjøring foregår gjerne i løsere snøforhold, og effekten av intens nærhet til brettet spiller mindre rolle.

Innerstøvler Tech Talk.

 

Nydelig bruk av engelsk/norwegian følger oss som liker å forstå det internasjonale teknopratet, og skal formidle slik så alle skjønner det og ikke bare du? Nå handler det om lag to mellom deg og leketøyet ditt, med andre ord; Innerstøvelen.

Tech:
Innerstøvelen er støtdemperen og isolasjonen mellom foten din og det harde ytterskallet på bootsen din. Dette laget kan være din venn eller fiende og er helt avgjørende for hvor god blodsirkulasjon du har under bruk. Målet ditt er å ha det bra i bakken, og som så mye annet spiller prisen en rolle for hva du får. De enkleste innerstøvelene er sydd sammen med et lag skum mellom et par materialer som ivaretat stivhet og slitasje. Jo billigere innerstøvel, jo mer og mykere skum. (Kjennes myk og deilig ut når du tar på deg skoa, men blir veldig upresist når du begynner å belaste støvlen under kjøring). I andre enden finnes det innerstøveler som har varmesensitivt skum, hvor du støper støvelen til foten. Midt i mellom finner du masse forskjellig fra dårlig til bra. Vekt er også viktig å ta hensyn til, det er ikke vanskelig å lage tunge teknisk bra boots, å lage de så lette som DeeLuxe derimot det er en bragd! Hos SrfSnoSk8 vil du ikke finne de enkleste variantene, fordi vi som kan dette klarer å kjøpe inn boots med høyere kvalitet i alle komponenter til samme pris som de som selger snowboardboots ved siden av skiene og fiskeutstyret. DeeLuxe gir oss det beste forholdet mellom pris og kvalitet for tiden.

termoflex performance standard
ThermoFlex (TF): Performance Flex (PF): Standard:
Thermoflex er vår beste innerstøvel. Den har markedets beste tilpassningssystem for passform og stivhet. Har du en slik en i støvelen din kan du støpe den til å bli optimalt tilpasset til foten din. Det går an å gjøre det i en varmluftsovn, men vi anbefaler deg å gjøre det hos en autorisert Deeluxe forhandler. Det koster ca 300,- Denne innerstøvelen er behandlet med antibakteriologiske ting og lukter peppermynte, lenge. Dette er det beste som lages av innerstøveler for de som ikke synes det er viktig å støpe støvelen til foten. Satt sammen av mange ulike materialer for å oppnå det beste kompromisset mellom ytelse og komfort. Her sitter du godt i støvelen takket være Deeluxe sin geniale hæl konstruksjon og har fint på grunn av tounga som fordeler trykket forfra forbausende bra. Raskt å ta av og på med lynlåsene til Deeluxe som vi ikke kan få roset nok. Små detaljer som gjør stor forskjell. Selv den enkleste Deeluxe innerstøvelen er langt mer avansert enn mange midt på treet boots i markedet idag. Flere av detaljene som ikke koster så mye å produsere er hentet fra state of the art boots som Performance Flex eller Thermoflex. Først og fremst passform for å slippe å bruke mer skum/padding enn nødvendig. Myk neopren i tuppen, speed lisser og flexmønster.


SCL – SuperClean LynSnøring!

DeeLuxe sin Section Control Lacing (SCL) er det mest komfortable og effective snøresystemet som er laget. Har du dette på støvelen din er det ingen andre som kan ta av og på bootsa raskere en deg! Drar du i snøret kan du bestemme hvor mye trøkk du vil sitte fast med på de forskjellige stedene på foten. Trykker du på av knappen åpner hele støvelen seg som en omvent topprevet banan.

Alt må læres første gang.

Her er en grafisk framstilling for de som liker å se først og så røre.

Det finnes to utgaver av SCL, den du ser bilder av her er med to strammepunkter for de som stiller høyest krav til kjøreegenskapene og komforten. SCL single gjør samme jobben, men gir mindre kontroll over hvor du vil ha strammingen på foten akkurat som det gamle Boa systemet med wire. Single eller doble; valget er ditt.

1 2
Åpne støvelen ved å dytte knappen oppover. Du kjenner et lite klikk når den er på i posisjon. Åpne powestrappen. Ta lissen ut av parkeringsplassen sin.
3 4
Dra tungen på booten opp og fra deg. Åpne låsemekanismen på innerstøvelen og vips! Du er fri! Hele operasjonen tar 2 sekunder eller mer.

Tre på bootsen:

5 6
Sett foten i skoa. Stram innerstøvelen sånn passe mens du lener deg forover i støvelen. Dra til powerstrappen (toppskaftstroppen)
7 8
Dra i lissene til du til du synes det er passe stramt på foten. Å justere strammingen er enkelt, ved å dra lissene opp kan du stramme mer, trekker du de ut fra kroppen fester de seg igjen.

Tilslutt noen råd fra oss som har kjørt mye og lenge og har testet flere boots enn deg.

 1. Når du starter om morgenen skal bootsene dine være tørre og sokkene dine i et kunstoffmateriale som nylon, lycra noe slikt, gjerne i kombinasjon med ull. De absolutt beste sokkene du kan ha på beina i en snowboardstøvel er gjerne 40-70% ull og tynne.
 2. Ta på deg bootsene så fort som mulig, gjerne til frokost. Du må IKKE STRAMME de opp, bare la de være hardt nok på til at de ikke faller av.
 3. Kjører du bil eller skal gå mye er det selvsagt ekstra deilig å ha “One Series” boots (sånne hvor inner og ytterstøvel er sydd sammen), fordi de har små ytre mål og er lette å gå i. Unngå å bli svett på beina.
 4. Stram bootsene sånn passe når du går i heisen. Og kjør første turen med litt løse boots, eventuellt til du kjenner at du er god og varm på føttene.
 5. Nå er du klar for å vise verden at du virkelig kan kjøre, så nå kan du stramme opp skikkelig.
 6. Tar du i for mye sånn at du blir sliten eller mister følesen i føttene er det viktig å slakke på systemet så raskt som mulig, og heller stramme mer når du har blodsirkulasjonen igang igjen.

Det er ingen grunn til å slite med dårlig tilpassede boots. Idag tilbyr de fleste merker en form for tilpassning av innerstøveler, og det skal du benytte deg av hvis du kan. I SrfSnoSk8 butikkene får du proffesjonell hjelp til å få deg støvelen som sitter perfekt til deg.