Oljekatastrofe på Saltstein!

De fleste av oss har i løpet av helgen fått med seg at natt til fredag i forrige uke grunnstøtte bulkskipet Full City ved Såstein utenfor Langesund/Mølen.

opprydding389

Den tidlige høststormen som skulle skaffe glade bølgentusiaster fine bølgeritt skaffet oss istedet en katastrofe man ennå ikke vet omfanget av.

De av oss som var der nede denne fredagen ble møtt av stinkende diesellukt og et Saltstein/Mølen tilgriset i svart olje.

.SrfSnoSk8. Surfer Julius Vegas var søndag en tur nedover for å se med egne øyne hvordan det så ut…

Sjøen var blank av dieselen som fløt i overflaten, og inn mot land var stein og fjæra farget svart av olje som ble slått innover av de kraftige bølgene.

For de av oss som er glad i området er det utrolig trist det som nå er skjedd. Død fugl og oljegriseri har erstattet bukta som inntil fredag var østlandets beste surfspot.

Tv, radio og internett er full av informasjon om grunnstøtingen, hendelsesforløpet og div annen fakta om katastrofen. Flere og flere uttaler seg på blogger og diskusjonsforum på nett med sterke meninger. Regjeringsmedlemmer kommer på banen og oljeberedskapen har vist seg igjen å være en vits.

Hva vi som surfere/windsurfere/kitere kan gjøre nå er det vi vil fram til med denne teksten.

Vi har tatt kontakt med Larvik Kommune som koordinerer det frivillige arbeidet i forbindelse med oppryddingen etter oljekatastrofen på Saltstein og i området rundt Mølen i Vestfold.

Vi surfere bør være med på oppryddingen å dermed redde surfspoten vår.

Oppryddingen vil starte om få dager. Det vil være en Base i Stavern, hvor nødvendig opplæring vil bli gitt, samt en HMS gjennomgang.

Det vil bli utdelt verneutstyr (klær, hansker, sko etc) og man vil få mat og drikke. Oppryddingen vil sannsynlig starte ved Mølen og man vil bli fraktet ut til stedene man blir satt til å rydde.

Ytterligere informasjon vil bli postet fortløpende.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Dette er en sjanse for alle i vårt miljø til å gi noe tilbake.

Nednfor ser dere et par bilder fra tiligere i sommer og så noen triste fra hvordan det så ut søndag 2. august.

Do you surf because you love it, or just to show it?

Hilsen Julius Vegas

juliusvegas@gmail.com, Mobil: 98 00 77 66